Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość

wiek ciąży a wiek dziecka - proszę o pomoc

Polecane posty

Gość

Mam taki problem: Ostatnią miesiączkę miałam 12. 09. 2006 r., czyli jestem w szóstym tyg. i 4 dni (46 dni), ale jest to długość ciąży od miesiączki. Natomiast wiek dziecka wynosi 4 tyg. i 6 dni (34 dni). No i dokładnie nie wiem, czy tygodni ciąży liczy się od ostatniej miesiączki, czy od poczęcia. Bo już zgłupiałam. Kiedyś myślałam, że od miesiączki, a teraz już sama nie wiem:(:( Pomóżcie

Liczy się od pierwszwgo dnia ostatniej miesiączki.Stosuje sie miesiące księżycowe(każdy miesiąc ma 28 dni) więc ciąża trwa 10 miesięcy księżycowych a dokładnie 40 tygodni.

Gość
DZięki:0 Czyli jestem już w szóstym tygodniu. No wię po co liczy się wiek dziecka?

Gość ile latek
Wiek płodu liczy sie po to by na koncyu ciąży bylo wiadomo ile dana kobieta moze ja przenosic by bylo to jeszcze bezpieczne dla dziecka. Dlatego nie robi sie histerii z tego ze kobieta rodzi np w 41.

a jak mam liczyc jesli zaplodnienie najprawdopodobniej nastapilo dzien przed lub w pierwszym dniu miesiaczki? :-o wtedy wiek ciazy jest rowny wiekowi płodu? p.s. jak duze jest tego prawdopodobienstwo takiego zaplodnienia jesli cykle mialam zazwyczaj regularne - 28 dni??

Gość klara 82
do meandra123 to wcale nie oznacza że tego dnia kiady kochałaś się ze swoim partnerem, doszło do zapłodniania. plemniki są bardziej lub mniej żywotne - w waszym przypadku mogły być bardziej żywotne a do zapłodnienia mogło dojść kilka dni po stosunku.

klara_82, ja wiem ale taka date mniej wiecej okreslila moja lekarka podczas ostatniego USG. Niestety od jakiegos czasu jestem stala bywalczynia szpitala (gdzie ona przyjmuje), w krotkim czasie mialam robione 5 razy USG i sama juz nie wiem co o tym wszystkim myslec :-( Na poczatku przyszlego tygodnia bede miala szoste USG, mam nadzieje, ze w koncu wszystko sie wyjasni...