Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedzaca magistrantka

Praca magisterska-pytanie o przypisy!Prosze o rade

Polecane posty

Mam klopot z przypsami. Nie chodzi tu o przypisy do cytatow a do tekstow, z ktorych korzystam. Np. opisuje cos w opraciu o tekst Jana Kowalskiego, nie cytuje go doslownie tylko wlasnymi slowami streszczam co zacz pisal...Gdzie wrzucic wtedy przypis? Bardzo prosze o pomoc:)

tak wlasnie chcialam zrobic ale nie bylam pewna czy mozna :O Moj promotor niestety niewiele nam o "sprawach technicznych" powiedzial :(

Gość hmmmm ...
z tego co piszesz to nie musisz dać przypisu - przynajmniej u mnie na uczelni tak jest :)

Ja bym sie obawiała \"nie musieć\", bo przynajmniej mój promotor nie miałby problemu z wychwyceniem niekoniecznie samodzielnej treści.

W takich przypadkach powinno się dać przypis taki jak do cytatu, tylko przed autorem, tytułem itp. dopisać jeszcz \"Zob.\"(=zobacz) lub \"Por.\"(=porównaj). Nawet jeśli nie cytujesz dosłownie tekstu, to przecież opierasz się na nim i parafrazujesz go, więc możesz być oskarżona o plagiatowanie. Lepiej zrobić taki przypis, niż nie, po prostu :)

Dziekuje dziewczyny:) Jeszcze pytanie "estetyczne". Jesli pisze porownaj badz powyzsze zwiazki Jan Kowalski to musze w tym nawiasie wpisywac podac tez tytul ksiazki czy wystraczy zrobic to w przypisie? Przepraszam, ze o takie pierdoly pytam ale chce byc wszystkiego pewna zeby pozniej nie miec z takich powodow klopotu.

troche zaplatalam w tym poscie wyzej ale mam nadzieje, ze wiecie o co mi chodzi:)