Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*aAa*

Jak to jest..??pytanie do matek

Polecane posty

Wiem ze jest jeszcze czas bo do porodu dwa miesiace ale z kazdej strony mnie uswiadamiaja a ja mam inne spojrzenie Chodzi mi oto ze wiekszosc matek wokol mnie kisi zima swoje dzieci w przegrzanych mieszkaniach nie wietrzac bo sie boja ze dziecko bedzie chore Chcialam zapytac jaka waszym zdaniem powinna byc temperatura w pokoju w ktorym spi dziecko? nie mowie o kapaniu bo napewno musi byc cieplo:-) Co myslicie o spacerze chociaz 10 min dziennie oczywiscie w nie najwiekszy mroz zeby zlapalo troszke swierzego powietrza I jeszce jedno pytanie Od ktorego tyg mozna brac malenstwo na takie spacerki?

Spacery sa jak najbardziej wskazane.Ja mam obok przyklad takiej mamy , i nie moge poprostu na to patrzec.W mieszkaniu spokojnie kolo 30 stopniu.Serio.Ja wchodzisz to az bucha takie uderzenie cieplego powietrza.A dziecko poubierane w 3 warstwy weluru! Masakra.A mama z tata w koszulce i samych gaciach bo im goraco.Twoje dziecko urodzi sie zima.Wiec proponuje zaczac od werandowania.Codziennie , przez kilka dni , a potem normalny spacer.Spokojnie pol godziny a w pogodny dzien nawet dluzej.W mieszkaniu to mysle tak 18 do 23 stopniu tez wystarczy.Pozdrawiam i lekkiego porodu zycze! :)

dzieki piekne Calkowicie se z toba zgadzam U mojeo kuzyna nawet nie ma czym oddychac a male ubrane na cebulke Jestem pewna ze swieżego powietrza nie poczuje cala zime Biedne dzieci moge jeszcze zapytac w ktorym tyg moge zaczac werandowac malego??

Moja cora urodzila sie zima.I pamietam ze werandowanie zaczelam jak miala ok 2 tygodni.Ale robilam to dwa, trzy dni tylko.Tak po 20 minut.I potem odrazu spacer.Pierwszy trwal ok godziny.Nie pamietam teraz , jak pediatrzy mowia, do minus ilu stopni mozna wychodzic z dzidzia na spcer.

Mnie lekarz zawsze powtarzal ze dziecko powinno miec jedna wrstwe ubranka wiecej niz dorosly.Czyli jak takiej mamie w podkoszulku nie jest zimno to maly jak ma na sobie body i na to bluzeczke to wystarczy spokojnie.Temperatura w okolicy 20 -21 st. to wystarczajaco. Moja mala urodzila sie w kwietniu i robilam tak jak kolezanka pisala.Czyli pierwsze kilka dni na kilkanascie minut w wozku na balkon.Tobie wystarczy nawet ubrac malca i szeroko otworzyc balkon.I pokoj sie wywietrzy i maluszek powietrza zlapie...Najlepiej zapytaj pediatre przy wypisie ze szpitala.Pozdrawiam)

\"moja mama mówi że z dziecmi do roku nie chodzi sie na cmentarz\" poszukaj tego topiku a tam sie wszystkiegoi dowiesz

Tak z ta jedna warstwa wiecej to prawda.Do dzisiaj tak robie.Moj najmlodszy synek ma 7 miesiecy wiec wszystko dzieje sie aktualnie :)

moj syn urodzil sie w styczniu. Byly tegie morozy (to bylo dawno:D i mrozy w ok. -15. -20 stopni). 3 tygodnie werandowania tak od pol godziny w gore. Potem spacery. Dziecko zdrowe, ba! mysle, ze zahartowane. Cora urodzona latem, narazona na upaly, choc nie byla ubierana grubo! i ma tendencje do przeziebien. Druga cora znow ze stycznia (znow mrozy) i kolejny okaz zdrowia. Moze to przypadek, a moze nie. Jestem zwoleniczka nieprzegrzewania - zdecydowanie.

Ja urodzilam mojego smyka pod koniec listopada (niedlugo roczek :D ). Bylo mrozno i snieznie. Gdy mial 9 dni, za rada poloznej chcialam go werandowac. Zrobilam to raz, przez 10 minut, nastepnego dnia poszlismy na pierwszy spacer (bylo okolo minus 5 stopni), trwal ponad 20 minut. Na budke wozka poczatkowo narzucalam pieluche tetrowa zeby zimne powietrze nie wialo mu bezposrednio na buzke. Spacery szybko wydluzylam nawet do 2 godzinnych, oczywiscie, jesli bardzo nie wialo. Synusia ubieralam cieniej niz siebie, bo w wozku byl w nosidle, mial pod pleckami i na nozkach cienki kocyk. Nie chorowal ani razu. W domu ubieralam go i ubieram mniej wiecej tak jak siebie - jesli ja mam krotki rekawek, on tez, jesli ubieram na siebie 3 warstwy, jemu tez. Lepiej dziecko przechlodzic (oczywiscie w granicach rozsadku - uczymy malego organizmu termoregulacji) niz choc raz przegrzac. Tez znam takie domy z malymi dziecmi, gdzie mozna siekiere zawiesic. U nas wietrze pare razy dziennie, niezaleznie od pogody, a pokoj Malego przed spaniem zawsze musi byc dobrze wywietrzony. I nie boje sie panicznie przeciagow.

a jak sa takie mrozy jak byly zeszlej zimy? ze rzesy same mi zamarzly i nie dalo sie z zimna oddychac - mozna z dzieckiem wychodzic?