Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość solero

Czy to prawda, że w adwencie i w czasie postu...

Polecane posty

Gość solero

...przed Wielkanocą można już teraz chodzic na imprezy? Pamiętam, ze cos takiego jakies 2/3 lata temu zostało wprowadzone do reguł Kościoła ale nie bardzo pamiętam , jak to konkretnie jest.. :o

Gość aquarella
nie rozumiem pytania ... widac ze nie jestes praktykującą katoliczką bo chyba nic nie wiesz o swojej wierze więc co cie to obchodzi czy mozna imprezowac czy nie ... ?

Gość od andrzejków nie można
chodizc a nie od teraz :-o

Gość solero
chodziło mi o to, że wydaje mi się, od kilku lat w KK wprowadzone zostały jakieś zmiany związane z możliwością uczetniczenia w imprezach w czasie adwentu i w poscie ale nie jestem tego na 100% pewna, stad moje pytanie... jakies zmiany NA PEWNO zostaly wpowadzone, pamietam, ze 1.01 ksiadz z ambony je wyczytywal ale nie bardzo pamietam, co konkretnie, bo wiadomo, 1 stycznia... ;)

w czasie postu (przed wielkanoca - nie wolno na imprezy, bo to post) ale w czasie adwentu - mozna szalec - byle nie w piatki. w zadne piatki w ciagu roku nie mozna tanczyc.

Gość to ludzkie przepisy
myślę, że dla Boga istotne jest jakim jesteś człowiekiem a nie to, że chcesz potańczyć np. w piątek :)

Zgodnie z tym co mówisz wprowadzono pewne zmiany w 2002 r i tak np. owszem można organizowac i chodzić na imprezy byle by nie były w piątek w okresiuwe wielkiego potu i nie za bardzo huczne A także można jeść mięso w Wigilię I jescze kilka takich zmian było ale w tej chwili nie pamiętam Kociól pozotawił wybór wierzącym jak chca moga korzytać ze zmian, jak nie chcą mogą pozotac wierni tradycji. Znowelizowano także przykazania kościelne i nowa ich forma brzmi tak jak tu: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA/TAP/przykazania-koscielne-cz-m.html

Gość solero
dziekuję za linka. :) no cóż, weryfikacja przykazań spowodowała, ze w gruncie rzeczy KK ograniczył możliwość zabawy, bo skoro nie można bawic sie we wszystkie piatki w ciagu roku, to mamy wyjęte z kalendarza 52 dni (+ okres wielkiego postu przed Wielkanocą) podczas gdy wcześniej było to 28 dni adwentu + Wielki Post...