Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marta473

Nieprzepisal mi kwasu foliopwego!!

Polecane posty

Gość marta473

Witam wszystkie, mam 1 problem, jestem w 5 tygodniu ciazy.dokladnie tydzien teu bylam u ginekologa.On przepisal mi no-spe i duphoston gdyz stwierdzil ciaze zagrozona.alejuz jest ok.Moj problem polega na tam ze jak spytalam go o zazywanie kwasu foliowego(KAZDA KOBIETA POWINNA GO BRAC Z TEGO CO SLYSZALAM).A on stwierdzil ze jest wcale niepotrzebny.Moze ma racje albo wybrac sie do innego gina?Dziewczyny pomozcie.

kup sobie w aptece preparat dla kobiet w ciazy, kwas foliowy jest b. wazny w I trymestrze ! Kwas foliowy Szczególna rolę w profilaktyce wad cewy nerwowej odgrywa podawanie kwasu foliowego. 1. Kobiety w wieku rozrodczym poza dietą bogatą w kwas foliowy powinny pobierać 0,4 mg kwasu foliowego dziennie. 2. Kobiety planujące ciążę powinny pobierać 0,4 - 1,0 mg kwasu foliowego dziennie cztery tygodnie przed planowanym zapłodnieniem. 3. Kobiety w ciąży powinny przyjmować 0,4 mg - 1,0 mg kwasu foliowego dziennie do końca trzeciego miesiąca ciąży. 4. Kobiety z rodzin obciążonych występowaniem wad cewy nerwowej powinny przyjmować 4,0 mg kwasu foliowego dziennie. 5. Kobiety pobierające leki p - padaczkowe powinny otrzymywać 1,0 mg kwasu foliowego dziennie. Wykazano, że przyjmowanie 4 mg kwasu foliowego codziennie przez miesiąc przed spodziewanym zapłodnieniem i jeszcze przez trzy miesiące ciąży - o 75%zmniejsza ryzyko powstania wady cewy nerwowej u dziecka w rodzinach z obciążonym wywiadem. Niektóre leki (m.in. przeciwdrgawkowe) mają wpływ na przemiany kwasu foliowego w organizmie, więc przyjmowanie wszystkich leków w ciąży musi być uzgodnione z lekarzem.

kwas foliowy jest bez recepty więc mozesz kupić sobie jego sama.I brac do 3 mieisąca

Gość justaaaaaaaaaa
mi tez tak powiedzial jeden lekarz zebym nie brala bo to nie ma juz sensu ze powinnam go brac zanim zaszlam w ciaze ale ja i tak sobie kupilam i lykalam i moj obecny lekarz powiedzial ze bardzo dobrze zrobilam bo trzeba lykac kwas foliowy a on jest jakism tam znawca od wad u dzieci , wiec lepiej bierz napewno ci to nie zaszkodzi

Gość
Ja na twoim miejscu zmieniłabym lekarza!!! Nie, żebym panikowała, ale ten lekarz podszedł lekceważąco - takie jest moje zdanie. Pozdrawiam:)