Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kaaaama

Pomocy! Mąż chce mieszkać razem ze swoim dzieckiem

Polecane posty

Gość Kaaaama

Pomocy! Czy byly mąż może zamieszkać we wspólnym , jeszcze, mieszkaniu razem ze swoim dzieckiem? Niedawno został orzeczony rozwód z winy męża. Po wielu ltach zostałam porzucona dla panienki młodszej o 20 lat , z którą obecnie ma dziecko. Wyrok o rozwodzie jest zaoczny, bowiem eks nie był zainteresowany załatwianiem jakichkolwiek formalności związanych z rozwodem , wcześnie była rozprawa o alimenty i jego wymeldowanie. Mieszkanie jest własnościowe ale wykupione ze znaczną bonifikatą od gminy, przedtem ja byłam głównym najemcą . BYŁY zdaje sobie sprawę jak mnie zgnębić i właśnie sobie wymyśłił że będzie mieszkał w naszym mieszkaniu z roczną córeczką ( nie mieszkał z nami od 2,5 roku) NIE WYTRZYMAM tego psychicznie, może ktoś zna dobrego prawnika z Krakowa. Czy ktoś może ot tak najpierw zniszczyć dotychczasowe życie a potem nie dać spokoju , tylko tak dalej....Ja wiem , mieszkanie jest wspólne ale czy dlatego że mąż zapragnął mieć nową rodzinę, my z synem mamy iść pod most?Nie mam możliwości finansowych aby go spłacić a mieszkanie z nim byłoby koszmarem........Nadmieniam, że jego nowy związek nie przeżywa kryzysu, być może z czasem sprowadzi kochankę do domu.....

Gość xyzed
Ale musiałaś mu dopiec,że teraz jest takim gnojkiem ;)

Gość Kaaaama
dzięki.....

Może i to jest w tym najgorsze.....współczuję Ci. Szczerze. To z niego niezły gnojek i to bez odrobiny godności. Prawnik może i coś pomoże ale chyba niewiele.

Gość to tylko gadanie
gnębi cie psychicznie i nic więcej. skoro jest wymeldowany i jest orzeczony rozwód to zmieniasz zamki w drzwiach i tyle. Przyjdzie z policją i co z tego. Ten pan tam nie mieszka. w świetle prawa jest obcą dla ciebie osobą. Nie ma prawa tam przebywać. jeśli ma roszczenia do wspólnego majątku to musi wystapic do sądu o podział majątku. I tyle. nie martw się.

Gość xyzed
Wcale nie musi być zameldowany.Wystarczy,że ma tytuł prawny do lokalu :D

a , to się sprawa komplikuje....zamienić mieszkanie na dwa oddzielne. Jest taka mozliwość?

jeśli zmieni zamki w drzwiach to mężuś może do sądu ją zawlec - niestety , i dostanie wyrok - ona , u moich rodziców tak było , jest właścicielem , bez meldunku mieszkać nie może , czyli pozostawać dłużej niż 24h - chyba , ale dostęp ma swobodny , a dzieciaka sprowadzić nie może , kochanki też nie , bo Ty musiałabyś wyrazić zgode na zameldowanie - jeśli jesteś głónym właścicielem

Gość xyzed
kongo nie tak do końca jak piszesz.Nie ma czegoś takiego jak główny właściciel,jest właściciel i tyle i właściciel może rozporządzać swobodnie swoją częścią. Jeśli kobita nie chce narobić sobie kłopotów niech lepiej poradzi się prawnika.Szanse ma.Znam osobiście przypadek gdzie facet był właścicielem mieszkania,a sąd jednak go z niego wyekspediował ale to długa i skomplikowana historia.

Gość Kaaaama
niestety zamiana tez nie wchodzi w gre, bo mieszkanie nie jest duze.Poza tym,właścicielami staliśmy się po wykupie mieszkania od urzędu za naprawdę śmieszne pieniądze. Natomiast ja byłam przedtem głównym najemcą a mieszkanie miałam za opiekę. Wiem , wygląda to że kolejna zła baba próbuje zrobić na szaro biednego męża,ale ....to nie jest tak do końca....długo zbierałam się po jego odejściu....byliśmy 19 lat...a teraz po prostu chce żyć w spokoju....I ZAPOMNIEC.

Gość A czy on jest ...
zameldowany w mieszkaniu w którym mieszkasz ? Mozesz sprzedać wasze mieszkanie, podzielić pieniadze (chyba na 3 części bo wasze dziecko też ma prawo do mieszkania) i kupic sobie mniejsze, albo spłacic go tzn. jego część (dowiedz się jaka to część) i to też jest dobre rozwiązanie bo spłacasz go w ratach, sąd zasądzi raty np. po 200 zł (zalezy od dochodu) i spłacasz go latami :-D (on na pewno się wścieknie)

Gość Najlepiej idź może
po poradę do notariusza (notariusze udzielaja porad bezpłatnie) Jeżeli on nie jest zameldowany to nie ma prawa przebywać w mieszkaniu nawet swoim , musi sie zameldować, a ty nie wyraźisz zgodę :-D Poza tym sprawdź w administracji czy jezeli byłaś głównym najemcą to jesteś nadal - to istotne.

Gość sluchacie ale...
czy to nie jest tak ze jesli on jest wspolwlascicielem mieszkania? jesli tak to chyba nie musi byc zameldowany...

Gość Kaaaama
nie jest zameldowany, to spłacanie w ratach to jest jakis pomysł, Martwi mnie to,że mieszkanie wykupiliśmy za 19 000 zł, teraz na wolnym rynku warte jest np. 300 000 zł i co mam spłacić go po połowie? Czy taki zarobek na byłej rodzinie jest moralny? (a tak wogóle taka spłata , w gotówce , przy moich dochodach jest nierealna)

Gość ona 33
Kaaama jak sobie poradziłaś? Wiem, ze czeka mnie to samo...