Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lady_in_red21

niedoczynnosc tarczycy

Polecane posty

biore eltroxin 100 juz ponad miesiac i zastanawiam sie kiedy waga zacznie spadac ... tak bez odchudzania. czy to w ogole sie zdarza? staram sie jesc zdrowo ale odchudzanie idzie mi jak po grudzie. wie ktos co z tym zrobic? przeszlam na montignaca ale dopiero pierwsze dni wiec nie widze efektow jeszcze.

hej Lady,ja czekam na wynik TSh bo moj puls przekracza setke i odczuwam silen dusznosci,wszystkie inne badania w normie,lekarz zauwazyl ze znacznie przytyłam,czeka mnie jeszcze usg tarczycy -wole-okaze sie czy wszystkiemu winna tarczyca;] czy te objawy mogą sugerowac tarczyce?-na razie dostałam nasercowy lek zmniejszający tętno :(czuje sie okropnie,te dusznosci są tragiczne :(

lady- nie nastawiaj się na duży spadek wagi ciała po lekach na niedoczynność tarczycy.5 lat leczyłam się na niedoczynność tarczycy Eltroxinem 100, moja waga, mimo ,że przed leczeniem była w górnych granicach normy to mimo brania leków nie spadła, ale moje samopoczucie się poprawiło. Zuza, jeżeli czujesz ucisk na szyję i zwiększoną duszność przy pochylaniu się to z pewnością to wina tarczycy. Myśle, że bierzesz Metoprolol lub Betaloc, albo pod inną nazwą chemiczną metoprol, na początku możesz nie zauważyć różnicy w szybkości tętna, ale na pewno on działa,tylko nie rezygnuj z leczenia. Wszystko można przejść, ja też to przechodziłam{włącznie z podejrzeniem o kretynizm u dziecka -w wyniku mojego niedoboru} i teraz jest wszystko ok, robię co roku kontrolne hormony i usg. Życzę powodzenia.

moje sapopoczucie jest lepsze ale zastanawiam sie czy mam jakieklwiek szanse schudnac bedac na diecie. przed wakacjami probowalam kapuscianej. po tygodniu meczenia sie spadlo 2 kilo. innym spada po 4-5 najmniej. wiec nie wiem.

Nie załamuj się, na pewno spadniesz z wagi jeżeli już wypróbowałaś dietę to się jej trzymaj, i nie przejmuj się innymi.

wlasnie chodzi o to, ze ponad 4 miesiace temu zaczelam sie odchudzac i bagatela .. spadlo mi 13 kilo. niewiele. wiem, ze kiedys schudne ale nie chce byc cale zycie grubasem. nie moge patrzec w lusterko :/

Patola,czuję dusznosc ,ucisk na szyję,to strasznie mnie męczy nie nadaje sie do zycia ,przy tym puls siega ok 100,na razie lekarz dal propanolol do wyjasnienia sprawy,pomaga na puls,dusznosc niestety nie minęła,to straszne tak sie dusić,dziekuje Ci bardzo za odp:)

Gość iiiiiiiiii
a czy niedoczynność tarczycy może być przyczyną trądziku?

Jest pewnie 100 objawów, które mogą towarzyszyć niedoczynności, oto niektóre z nich: - mniejsza wytrzymalosc niz u zdrowych -mniejsza energia niz u innych -dluzszy okres wypoczynku po aktywnosci fizycznej -niezdolnosc do trzymania dzieci przez dluzszy okres -chroniczna nawracjaca depresja -mysli samobójcze -czeste uczucie zimna -zimne rece i stopy -wyzszy choresterol -dziwna ,oslabiająca reakcja po cwiczeniach fiz -twarde stolce -zaparcia -brak brwi lub przerzedzanie sie ich -suche wlosy -wypadanie wlosow -pękajaca sucha skóra -ucinanie drzemek popołudniowych -niezdolnosc do koncentracji oraz czytania dlugich okresow czasu - zapominbalstwo -mgliste myslenie -niemoznosc utraty wagi -ciagle przybieranie na wadze -niemoznosc to funkcjonowania w realcji z kimkolwiek -brak popedu seksualnego -zmienne nastroje -PMS -silny bol podczas miesiaczki -mdłosci -puchniecie -ból kosci,miesni -osteoporoza -guzy,siniaki na nogach -tradzik na twarzy i we wlosach - wyczerpanie w kazdym wymiarze; psychicznym, umyslowym,duchowym,emocjonalnym -niezdolnosc do pracowania w pelnym wymiarze godzin - niemoznosc stania an nogach przez dluzsze okresy -kompletny brak motywacji -zwalnianie do tempa slimaka przy wchodzeniu na schody -pismo prawie nieczytelne -wewnetrzne swedzenie uszu -łamliowsc ,rozdwajanie sie paznokci -sucha , "wężowa" skora -silne uczucie lęku, strachu -dzwonienie w uszach -nietolerancja laktozy -niechec do jedzenia rano -brak wlosow w niektroych miejscach ,brak porostu wlosow -bol stawow -syndrom Carpal Tunnel( jakas wada nadgrastka) -brak apetytu -puchniecie nóg uniemozliwiajace chodzenie -problemy z cisnieniem -żylaki -zawroty głowy spowodowane z powodu płynu w uchu wewnetrznym -niska temp ciala -podwyzszona temperatura -uczucie wąskiego gardla,ciasnosc, oboalłe gardło -opuchniete węzły chłonne -obolale stopy, oboalale podeszwy -ręce, ramiona ciezkie jak odwazniki po aktywnosci fiz. -zasypianie mimowolne -sklonnosc do łatwego irytowania sie w stosunku do innych, narzekanie I to na tyle :))

Gość niedoczynnosccccc
a czy niedoczynność może być przyczyna większej ilosci włosków na ciele??

Gość elka100
myślę że tak, mam też ten problem ale po 6 miesiącach leczenia mam wrażenie że jest ich mniej.