Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sadsasd

styl ludowy - która?

Polecane posty

Gość sadsasd

Czy jest tu jakaś dziewczyna która zdecydowała się na ślub i wesele w stroju ludowym? Kiedyś moja znajoma brała taki ślub. Jest góralką i do kościoła i na wesele ubrana była po góralsku, to samo narzeczony, no i wyglądało to bardzo interesująco. Ciekawa jestem na ile to powszechne w jakichś rejonach kraju i czy znajdzie się na forum chociaż jedna osoba która miała na sobie strój właściwy dla regionu.

Gość ja uważam że to bardzo
fajny i oryginalny pomysł!!! ale zaraz te wszystkie pustaki, dla których liczy się tylko suknia za min 3tys , Cie objadą, że wiesniactwo itp...

Gość sadsasd
tymczasem to co widziałam to była inna bajka, wszyscy weselnicy bawili się przy regionalnej muzyce, tańczyli po swojemu, jeździli bryczkami między domami panny młodej i pana młodego, tu ognisko, tam jakieś gadki góralskie (takie że można się zaczerwienić bo górale lubią pieprzne rymowanki) i to był taki naturalny, żywy folklor ale to trzeba mieć szczęście żeby wychować się w żywej kulturze ludowej, nadal praktykowanej, bo sztuczne wskrzeszanie zwyczajów to nie to samo ale wtedy pewnie powstaje dylematy, czy mieć ten ślub i wesele po ludowemu, czy wg wzorców uniwersalnych tj biała długa sukienka i takie tam co do strojów, to oboje państwo młodzi byli kolorowo ubrani, tradycyjnie w swoim regionie