Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość placek

placki ziemniaczane na slodko??

Polecane posty

Gość placek

hej!! chcialabym (1 raz w zyciu) usmazyc placki ziemniaczane. czy ktos moglby mi napisac jakis dobry przepis na dwie osoby? jakie dokladnie proporcje i krok po kroku co robic? dodam ze jestem kiepskim kucharzem wiec prosze o wmiare przejzysty opis:) dziekuje pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pustkaaa w głowie
wpisz w wyszukiwarke placki ziemniaczane i pokaze Ci sie kilka topików o plackach :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość placek
a czy cebula jest konieczna do plackow?nawet jak bedzie sie je jesc na slodko?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pustkaaa w głowie
nie jest konieczna. Na słodko nawet niewskazana. Tylko daj trochę mleka do papki, będą delikatniejsze. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
napewno będą smaczne na słodko nawet jak bedzie w nich cebulka, najlepiej ją też zetrzyj dodaj troszke pieprzu i odrobine soli. Sam zobaczysz że będzie smacznie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie moge się zgodzić z powyższym, nigdy też nie dodawałam mleka do placków, ale wszystko rzecz gustu. Zawsze je robie w sposób tradycyjny i zawsze są pyszne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pustkaaa w głowie
Co kto lubi :-) ja jem i z cebula i z cukrem,maz dostaje drgawek jak to widzi. Musisz wypróbowac smaczki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pustkaaa w głowie
..a spróbuj. czasem sie rtafiają gorzkawe ziemniaki, a mleko niweluje ten smak.Nie próbowalas z mlekiem, to nie znasz róznicy ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość placek
wyczytalam ze na dwie osoby to okolo o,5kg ziemniakow jedno cale jajko a maki to ile i soli?i tego mleka?nigdy tego nie robilam wiec wybaczcie te szczegolowe pytania. a i doczytalam ze jak sie lubi na slodko to mozna dodac bialy ser do ciasta?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pod ogonem
Ja nie znosze placków, ale u mnie w domu jadało się na słodko także te z cebulką, a i jeszcze moja mama robiła z dodatkiem tartej cuknii... Tylko niestety, nie mam przepisu, bo tych też nie lubiłam, reszcie rodziny smakowały.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pustkaaa w głowie
Robię z kilograma mniej więcej, bo lubie sie obeżrec :-) Do tego daję 1 jajo i 2 łyzki maki.O serze nic nie wiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość placek
hehe obzerac sie mozna jak sie wie ze sie umie gotowac;)i ze to co sie zrobi bedzie zjadliwe. dziekuje za porady moze ktos jeszcze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sephi
placki zawsze z cebula obojetnie jak sie je je :) rowniez nie slyszalam nigdy zeby dodawac mleka no ale kazdy inaczej gotuje :) dla mnie najlepsze placka sa ze smietana polecam sa po prostu bobma az mi sie ich zachiacialo na sama mysl :) hihi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość placek
a jakie geste powinno byc ciasto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do masy ziemniaczanej dodaję łyżkę kwaśnej śmietany. Są wtedy delikatniejsze i sama masa tak szybko nie ciemniej. Aha, osobiście dodaję ząbek zmiażdżonego czosnku, ale nigdy nie robię placków na słodko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sephi
trudno opisac jaka to konsystencja :) taka srednio gesta hehe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaaaaaaa
a skąd wiadomo ile maki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maka w plackach ? przenigdy . Placki to najłatwiejsza rzecz pod slońcem .. szybka i tania w wykonaniu . wszak to tylko starte pyrki , odrobina soli i jajko.....i jak dla mnie cebulka :)) placki podaję z gestą smietana i cukrem :))tak lubią dzieci A mąż zamawia sobie placek po węgiersku tj z ostrym gulaszem :)) Cebulka w plackach jest niemal niewyczuwalna :)) polecam sprobować . Po raz pierwszy jadłam takie placochy w gorach bedac małym brzdacem :)) Wydalo mi się to dziwne i być moze dlatego fakt ten pamiętam do dzisiaj :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W zyciu bym na slodko nie zjadla :P Ale chyba sie robi tak samo, tylko nie je np z kefirem, a posypuje sie cukrem ;) To potrawa, ktora umiem robic od dawien dawna... ;) Uwielbiam placki ziemniaczane :D Tez zawsze dodaje cebule!! Bardzo duzo cebuli :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i tez nie daje maki ;) Tylko to wode co sie zbiera w lyzce umaczanej w papce co jakis czas odlewam :) Placki zawsze mi wychodza i zawsze sa pyszne :) Ale sobie smaku narobilam 😭

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sephi
a ja daje troche maki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kotkaaa
witam placki ziemiaczane oczywiście z gęstą śmietaną i cukrem a ostatnio odkryłam placki w proszku wyśmienite bardzo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja do tradycyjnego ciasta(z mąką,cebulką,jajkiem) dodaję odrobinę proszku do pieczenia.Są pulchniejsze :) Moje dzieci takie posypują cukrem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ja obydwie wersje pożeram... i na słodko i po węgiersku. Zależy od chcicy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×