Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bghgfhgfgf

Dlaczego testy na ojcostwo sa uwazane za nieetyczne ....

Polecane posty

Gość bghgfhgfgf

chociazby nawet mezczyzna majacy watpliwosci mial racje i nie bylo to jego dziecko . Nie rozumiem tego , dla mnie nieetyczne jest to ze kobieta mnie zdradzila i oszukala . Dlczego mam wychowywac cudze dziecko , chociaz mysle ze powinno sie je robic zaraz po urodzeniu bo po jakims czasie to juz chyba nie odwazylbym sie ich zrobic . "Dla specjalistów testy wykonywane już po urodzeniu dziecka stanowią poważny problem etyczny. „Istnieje gigantyczna nierównowaga między łatwością, z jaką wykonuje się to badanie, a nieskończoną złożonością problemów, jakie pociąga za sobą ujawnienie rezultatów – twierdzi prezes francuskiego Krajowego Komitetu Etyki Didier Sicard. – Związki rodzinne mają niewiele wspólnego z biologią. Dane genetyczne niekoniecznie powinny wpływać na ojcostwo w sensie społecznym, na wychowanie czy relacje uczuciowe." Tak więc we Francji na badanie DNA może skierować wyłącznie sąd w ramach procedury dotyczącej ustalenia pokrewieństwa. W przypadku złamania tego prawa ustawa o bioetyce z 2004 roku przewiduje karę do roku więzienia oraz grzywnę wysokości 15 tysięcy euro" Nie rozumiem tego , dla mnie nieetyczne jest to ze kobieta mnie zdradzila i oszukala . Dlczego mam wychowywac cudze dziecko , chociaz mysle ze powinno sie je robic zaraz po urodzeniu bo po jakims czasie to juz chyba nie odwazylbym sie ich zrobic .

Gość bghgfhgfgf
Polska to nie Francja , niewierne kobiety bojcie sie : Instrukcja obsługi jest prosta. Do mężczyzny działającego bez wiedzy reszty rodziny wysyła się (w „dużej, zwykłej szarej kopercie”) etui zawierające sterylne patyczki higieniczne lub szczoteczki do pobrania wydzieliny z jamy ustnej. Próbki należy przesłać do laboratorium – kanadyjskiego, angielskiego, hiszpańskiego, niemieckiego czy szwajcarskiego. Za kwotę 300-600 euro naukowcy w ciągu tygodnia przygotują werdykt. Bardziej niecierpliwym niektóre firmy proponują za dodatkową opłatą usługę ekspresową: wyniki można otrzymać w ciągu 72, a nawet 24 godzin. Choć ujawnienie wyników badań może mieć poważne skutki dla rodziny, przekazuje się je zwykłą pocztą lub podczas krótkiej rozmowy z telefonistką. „Niektórzy klienci dzwonią kilka razy z rzędu, bo nie potrafią uwierzyć w to, co usłyszeli – opowiada Alexandra Pickering z londyńskiego DNA Solutions. – Nie mamy na usługach psychologa, ale gdy czujemy, że nasza wiadomość wywoła kryzys, odsyłamy naszych klientów do ośrodków doradztwa wyspecjalizowanych w problemach rodzinnych”.

Gość Jak to problem etyczny
to niech ci specjaliści SOBIE ich nie robią !!! :D

Gość eusebio
Sprawa dotyczy Francji, gdzie niewierność małżeńska jest i w dużej mierze akceptowana i zgodna z etyką. Ci specjaliści prawdopodobnie obawiają się kryzysu społecznego, który musiałby nastąpić po upowszechnieniu testów, gdyż w tamtej rzeczywistości "niezgodności genetyczne" są chyba bardzo powszechne. No więc dla równowagi wymyślili tę bzdurę.

Gość no wlasnie a jesli po czasie
to wyjdzie , tp dla dziecka wiekszy szok niz dla ojca. A gdy facet jest bezplodny i kobieta korzysta z nasienia innego? Jest sporo problemow i uwazam,ze te wątpliwosci sa słuszne A ten , kto wychowakl nagle dowiaduje sie,ze nie jest ojcem? Moze wolałby nie wiedzisc? A przynajmniej miec nadzieje, ze jest inaczej? Jesli kobieta sie wiaze z innym fcetem niz ojciec dziecka, to widac uwaza ,ze ten drugi bedzie lepszy do tej roli. Przeciez go nie zmusza do niczegp

Gość Jak go nie zmusza
-Nie daje mu MOŻLIWOŚCI WYBORU tając prawdę ! Coś mi tu zalatuje feminizmem;jak kobieta nabroi to przez Ciężkie Życie,a jak mężczyzna to SZOWINISTYCZNA MĘSKA ŚWINIA !!! :D

Gość jak to nie ma możliwości
wyboru? jesli ma wątpliwości i nie ufa swojej partnerce to: 1. może odejść 2. skierować wniosek do sądu o zezwolenie na wykonanie badań. jesli mężczyzna naprawdę ma wątpliwości, to zrobi tak. jesli nie chce mu się tego zrobić, to po prostu chce matce dziecka zrobić przykrość.

Gość Niech mu powie że to nie jego
-wtedy on może zdecydować ,czy ma ochotę wychowywać cudze dziecko !

Gość do niech mu
głupia ta Twoja wypowiedź jak but. po pierwsze, zdradzająca kobieta może nie wiedzieć kto jest ojcem a po drugie, to nie po to się kradnie, żeby się przynzawać do kradziezy.:D

Gość poza tym uczciwe i wierne
kobiety też bywają posądzane o zdradę. czasami facet robi to tylko po to by upodlić kobietę i ucicec od odpowiedzialności za potomka.

Gość To potem nie może mieć
pretensji jak przy badaniu krwi chłop się cokolwiek wkurzy !