Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ff44444

szkła kontaktowe

Polecane posty

Gość ff44444

mam kilka pytan odnosnie szkiel: -czy obejmuja kazda wade wzroku? -od czego zalezy zeby mozna je nosic? -czy czesto zdarza sie ze wypadaja? czy boli ich zakladanie? ile kosztuja? domyslam sie ze takie tematy byly juz zakladane i jesli macie gdzies zapisane linki to prosilabym o przeslanie, dzieki z gory

ja nosze takie, które sie nosi [przez miesiąc (śpisz w nich, robisz w nich wszytsko) kosztują 3. szt 120 ;] albo 90, zakąładanie nie bol a wypadaja albo przesówają sie tylko w tedy kiedy ja ruszysz np, przy tarciu oczka, wydaj mi się, że nia ma szkieł dla dalekowidzów

Gość Paquito
ja mam takie na miesiac, ale trzeba je wyciagac na noc. mozna je nosic do 18 godzin na dobe.ja mam na astygmatyzm i krotkowzrocznosc. mysle, ze mozna znalezc na prawie kazda wade wzroku. nigdy mi nie wypadly. nie boli jak sie zaklada, szybko sie nauczylam jak je zakladac i sciagac. place teraz 280 zl za 6 kompletow (starcza na pol roku). pozdrawiam :)

Nie ma fizycznej mozliwosci by soczewki wypadly (!!) bo są jakby przyklejone do oka! Soczewka to jakby cieniutka galaretka, która skleja się z galką oczną, więc jak może wypaść! Chyba że potrzesz oko i ją po prostu stamtąd \"wysuniesz\". Albo otworzysz oczy z soczewkami pod wodą, na basenie, gdy plywasz, wtedy też one po prostu \"spłyną\". Ja noszę soczewki od ok. 9-10 lat i ani razu nie spadly mi. Nawet mi do glowy nie przyszlo nigdy że moglyby spaść. Jak - to do autorki - zalozysz to zobaczysz oc mam na myśli :) Wiem, że są dla dalekowidzów też. Obecnie produkowane są soczewki na kazdą wadę wzroku. Żeby zobaczyc czy mozesz je nosic musisz spróbować. Czasem ludzie mają uczulenie, lub ich galka oczna jest krzywa i soczewka nie moze sie dobrze zasklepić. Ale to powie Ci optyk, gdy pojdziesz do niego po noszeniu jakis czas soczewek, (o ile bedziesz miec jakies problemy). W moim np. przypadku bylo tak, że od pierwszego zalozenia nie mialam zadnych problemow. Nie czuje się ich na oku, zapomina się zupelnie o ich obecnosci. Jesli je jednak czujesz - znaczy ze cos jest nie tak: soczewka moze nie pasowac, (mozesz miec krzywą galką do soczewek) lub po prostu dostal się pod szklo jakis paproch lub włosek, dlatego swędzi czy kłuje i jest \'niewygodnie\'. Ja kupuję miesięczne, ale chodze w nich ok. 6 miesiecy. Nie polecam jednak tego, bo po dlugim noszeniu, gdy soczewki są juz stare - zaczyna boleć glowa :(, widzisz biale pulsujące plamy przed oczami (czasem) i oczy są przekrwione (szczegolnie ze spie w nich a nie powinnam) :-0 Troche sie rozpisalam, duzo jest tego, by wszystko opisac :) p.s. Co do ceny. Ja kupuję kolorowe za 49 zl (para). Normalne są za ok. 30zl (para). p.s.2. Czy zakladanie boli? To kwestia wprawy. Jednak nie powiedzialabym że to BOLI, jest czaem po prostu trudne, bo przy dotknięciu czymkolwiek oka, ono sie automatycznie zamyka i trzba się nauczyc to robić, by tak sie nei dzialo. Mi to zajelo jeden dzien. Nie boli nic a nic.

Gość ff4444
dzięki ogromne za wpisy;) dodam tylko, ze sama nosze okulary od bardzoooo dawna i coraz czesciej kusi mnie mysl o posiadaniu szkiel, tak dla odmiany:P, co prawda troche bede sie dziwnie czula, ale coraz bardziej sie przekunuje bo mam juz dosyc zaparowanych szkiel itp. myslalam ze sa duzo drozsze wiec tym bardziej Wasze wpisy mnie ucieszyly;) teraz tylko pozostaje zamowic wizyte u okulisty i chcialabym tez moc sie wyraznie w lustrze zobaczyc :P