Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pyra ziemniaczana

mam duzooo ziemniakow, co moge z nich przyrzadzic??

Polecane posty

Gość pyra ziemniaczana

pomozecie?? dodam ze nie mam piekarnika:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość O ziuta...
placki ziemniaczane, frytki..kotletry ziemniaczane,,,zalezy co masz oprócz ziemniaków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyra ziemniaczana
cebule, kielbase, pieczarki i przyprawy, no i olej jak sie robi kotlety ziemniaczane??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moze ludzie nie wiedza
pokroic w cienkie talarki, usmazyc na chipsy na patelni z przyprawa do ziemniakow ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zawsze ugotowane ziemniaczki kroje na 1/4 i zmaże na margarynie.... z cebulką... dodaje duzo przyprawy do ziemniaczków Prymat i jak sa brązowiutkie zajadam z maslanką lub sosem czosnkowym :) jak kto woli:) smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marzi
Pączki z ziemniaków. www.gotowanie.x3m.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babke ziemniaczaną
zrób, na 1 dużą blachę idzie ok. 3 kg ziemniaków, można potem zamrozić i mamy zapas w lodówce :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babke ziemniaczaną
aha, nie masz piekarnika, mozna piec w prodiżu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babke ziemniaczaną
aha, nie masz piekarnika, mozna piec w prodiżu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tluczone ziemniaki z warzywami skladniki na 2 porcje: 3-4 srednie ziemniaki 2 srednie marchewki 1/2 szklanki kukurydzy (mrozonej lub z puszki) 1 ostra papryczka lub szuszone wiorki chilli 1 szklanka startego ostrego sera (np. cheddar) 3 lyzki kwasnej smietany 2 lyzki masla troche szczypiorku wykonanie: 1. ziemniaki i marchew kroimy dosc drobno i gotujemy, pod koniec dodajemy kukurydze i papryke 2. odcedzamy warzywa, wode zostawiamy na przyszla zupe lub sos. 3. tluczemy warzywa tluczkiem na dosc grubo, dodajemy smietane, ser, maslo, mieszamy. 4. posypujemy szczypiorkiem i jemy z ulubiona surowka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
powyzsze danie wymagatylko jednego garnka i choc jego wyglad jest malo wykwintny ;) smak po prostu pyszny - ale ziemniaki z serem po prostu zawsze sa pyszne :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Noooo, to może nie będzie przepis na danie ziemniaczane, tylko taka dykteryjka imprtowana raczej....otóż Farmer był kiedyś na praktyce rolniczej w jednym z landów niemieckich. Kuchnia...mhm...niewyszukana raczej... Na obiad bardzo często , jako danie główne była POMARAńCZOWA PAPA bądź ZIELONA PAPA. Pomarańczowa powstawała przez wymieszanie ugotowanych tłuczonych ziemniaków z ugotowaną, tłuczoną marchwią. Zielona przez wymerdanie ww ziemniaków z fasolką szparagową z puszki - tylko, że fasolka włóknista nieco była i nie pozbawiona tychże włókien, więc między ząbki wchodziły... Dodam jeszcze, że gospodarze zasiadali przy tym samym stole i też te papki wciągali ... taaa ;) A tak już na poważnie, to można z ugotowanych i zmielonych ziemniaków zrobic kotleciki - dodaje się zrumienioną cebulkę, przyprawy wg uznania, jajko. Formuje kotleciki, obtacza w bułce tartej i smaży krótko na złoto. Do tego kolorowa surówka. Chłop się tym nie naje, ale...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość majsterkowiczka
No to mnie się też coś przypomniało, chociaż nie tak całkiem na temat, ale to w zw. z tym co napisała Farmerka. Mama mi opowiadała, że kiedy rodzina wyjechała, z różnych względów, po wojnie na ziemie odzyskane, musieli zamieszkać w jednym domu z mieszkającymi w nim w dalszym ciągu Niemcami. I otóż ci dość dobrze sytuowani ludzie, po jednogarnkowej kolacji, nie zbierali naczyń, tym bardziej ich nie zmywali, tylko ...odwracali miski do góry nogami żeby były gotowe na następny dzień.! :D:D To tak mi pasuje do aktualnych teraz dowcipów o Niemcach. Aż miło posłuchać, co? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ARA
Musisz ugotować dowolną ilość ziemniaków, przepuścić przez maszynkę/nie przeciskaj przez praskę bo zostają twarde grudki/, włożyć do miski i uklepać żeby miały równą powierzchnię. Podiel łyżką na 4 częścitzn. zaznacz na powierzchni linie i wyjmij z miski 1/4 ziemniaków. Na to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną tyle samo ile było ziemniaków. Dodaj odłożone ziemniaczki jajko trochę soli i zagnieć ciasto takie jak na kopytka. Z tego przepisu powstają typowe kludki śląskie. Można lepić okrągłe kulki lub jak nie masz czsu pokroić jak kopytka, wrzucić na gotującą się wodę i gotować parę minut po wupłynięciu na wierzch /wodę trzeba posolić/.Kluski są bardzo dobre do mięsa z sosem, polane skwarkami a także polane masłem posypane cukrem i cynamonem. Większą ilość po ostygnięcie można zamrozić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Krokiety ziemniaczane- mój tato zawsze robiła jak nie było mamy. 1. Do zmielonych (ugotowanych, rzecz jasna) ziemniaków dodaj jajko, sól, pieprz, majeranek lub inne zioła tak jak lubisz z wyrobionej masy - uformuj płaskie koleciki i obtaczja je w bułce tartej usmaż na złoty kolor a do tego surówka i różne sosy np. grzybowy pomidorowy (tato robił sos pomidorowy z kiełbaską pokrojoną w kostkę) bardzo dobre szybkie i niedrogie polecam sma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja przygotowuje tak ziemniaki: ugotowane przeciskam, dodaje zrumieniona cebulke na masełku-razem z nim, kurkume, sól, pieprz, przyprawe do ziemniaków-nie pamiętam jakiej firmy, koperek-może być suszony i w dużej ilosci, śmietanke i wszystko dokładnie łącze ze sobą. Ziemniaki są pyszne do drugiego dania.Ważne jednak żeby nie dać za dużo śmietanki i nie zrobic z nich rzadkiej papki;) inny przepis: na wypiek w prodiżu: Kugiel ziemniaki starte jak na placki ziemnaczane-tyle tylko że musi być ich dużo, cebulka starta, 3 cale jajka, jedna namoczona bułka-odciśnięta. Do masy mozna tez dodać przesmażoną ostudzoną kiełbaske, boczek lub same pieczarki-jak ja robie. Forme wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Piec w prodiżu ok 1.5 godziny, oczywiście sprawdzając-pychota:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×