Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilkarka

po co 3d usg?

Polecane posty

Gość pilkarka

do czego ono sluzy?

Gość pilkarka
i ile kosztuje?

kosztuje ok 200-300 zł, jest to uzaleznione od regionu Polski do czego sluzy? tak na prawde to taki bajer, bo pomiary dziecka, wod, lozyska i tak sa robione w 2D natomiast nie ukrywam, iz badanie 3D robi ogromne wrazenie, bo w przypadku gdy dziecko jest dobrze ulozone, mozna zobaczyc jego rysy tak jak na czarno bialym zdjeciu :) wiem z wlasnego doswiadczenia, ze to niesamowite przezycie, zobaczyc buzke jeszcze nienarodzonego dzidziusia psycholodzy wrecz twierdza, iz to badanie pomaga nawiazac jeszcze wieksza wiez z nienarodzonym dzieckiem czy tak jest nie wiem, bo w przypadku moim i moich najblizszych, ta wiez jest tak ogormna, ze to badanie nic nie zmienilo, ale podkreslam jeszcze raz, ze wzbudzilo w nas wszytskich ogromne emocje aha, byc moze ubiegne Twoje nastepne pytanie co do najlepszego wieku ciazy przy takim badaniu ja mialam to badanie wykonywane w 24 tc i wyszlo ono bardzo fajnie, natomiast czytalam ze najlepszym okresem do wykonania 3D jest okres pomiedzy 26-28 tc, poniewaz wtedy dzdzius juz nabiera \"cialka\" i po prostu ujecia sa o wiele fajniejsze. Jak jest w rzeczywistosci nie wiem :)

Gość pilkarka
dziekuje :)

Gość mroofka0
generalnie usg sD robi się dlatego, że więcej widac, lepiej można zobaczyc dziecko. Poza tym takie usg wykonywane jest na dużo lepszym sprzęcie niż 2D, więc lepiej wida serce, mózg, nerki, kręgosłup - lekarz może lepiej zobaczy, czy dziecko się prawidłowo rozwija. Na wszystkich badaniach 2D nic nie widziałam, a na tym trówymiarowym wida wszystko z drobnymi szczegółami. Jak byłam na badaniu to większośc badania odbywała się w dwuwymiarowym trybie, ale obraz był tak ostry, że lekarz pokazywał mi, jak otwierają się i zamykają zastawki w sercu dziecka. 3D włączał tylko do oceny kręgosłupa i pokazał mi też twarz mojego maluszka. Oprócz opisu badania dostałam kilka kolorowych fotografii i film DVD (gabinet "Zdrova", www.zdrova.pl). Po tym badaniu bardzo się uspokoiłam, bo mogłam rzeczywiście zobaczy dziecko na monitorze, i czuję się bezpieczniej, że zrobiłam to badanie, a mąż aż się wzruszył do łez:) Dziewczyny, sprawdzajcie na jakim sprzęcie jest wykonywane badanie, bo niektórzy lekarze używają złomu i fantazjują! Pozdrawiam.