Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pracownik

11 listopada

Polecane posty

Gość Pracownik

Witam . Chciałem tylko zapytać czy mam prawo wybrać sobie kiedyś dzień wolny z racji że święto trafiło w sobote ? Czy też tyczy sie to tylko świąt przypadających w niedzielę? Dodam że w maju musiałem odrobić jedno swięto ponieważ trafiły dwa w jednym tygodniu, wiec wydaje mi sie że teraz ja mam prawo wybrać ten dzień.

Gość wiesz o tym niestety decyduje
Twój pracodawca, a nie Ty:O

Gość Pracownik
Chwila moment. wtedy zadecydował że trzeba odpracować jedno świeto bo takie jest teraz prawo a teraz swięto trafiło w sobote i też jest takie prawo że pracownik wybiera sobie ten dzień w ciągu tygodnia ! nie wiem tylko czy tyczy sie to ogólnie weekendu czy tylko niedzieli??

wybacz,ale to nie ja decyduję tylko Twój pracodawca a prawo mówi, że pracodawca MOŻE, ale NIE MUSI oddawać wolnego dnia, który wypadł w sobotę lub niedzielę

Gość Pracownik
Ok to czy wtedy w maju miał prawo mówić że mamy odpracować jedno święto skoro obydwa wypadły w ciagu tygodnia?

no niestety, ale miał prawo

Gość Pracownik
Czyli całe prawo które ktoś wymyślił z tymi świętami zostało wymyślone z myślą o pracodawcy! Cholerne prawo!!

z tego co mi wiadomo to raczej nigdy prawo nie kierowało się dobrem pracownika:O

Gość Tower Bridge
Apytaj o to w kadrach, to wlasnie kadry ustalaja z szefem takie sprawy. u mnie tak jest. Ja mialam wolny piatek.

Gość Pracownik
Kadry... tylko ze u nas w firmie jest nas 5 pracowników i zadnych kadr nie ma...

Gość Tower Bridge
to masz pecha! Napisz może pismo do szefa, że z godnie z ustawą taka a taka przysługuje Tobie wolny dzien od pracy za 11.11 i chcialbys go wybrac np. w najblizszy pt i czy szef wyraza na to zgode czy wybierze termin dogodny dla siebie. Napisz, ze podobnie bylo w maju i musiales to odpracowac. Ale moze najpierw sam zapytaj bo nie wiem jakie masz stosunki z szefem.

Gość walcz
nie pracodwaca decyduje, tylko masz takie prawo! pracodawca jedynie moze zadecydować tylko o tym, czypracownik wybira sobie indywidualnie dzień wolny, czy robi hurtem wolne dla całej firmy! wolnego za dzień wolny od pracy przypadający w sobotę nie mozę Ci odmówić.

Gość walcz
z kodeksu pracy Art. 130. § 2. Każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin. Jeżeli jednak w tygodniu obejmującym siedem dni od poniedziałku do niedzieli, wystąpią dwa święta w inne dni niż niedziela, obniżenie wymiaru czasu pracy o 8 godzin następuje tylko z tytułu jednego z tych świąt. Dzień wolny z tytułu wystąpienia święta w sobotę 1 maja 2004 r., przysługuje na tej podstawie, że zgodnie z art. 130 § 2 K.p., każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu racy o 8 godzin (czyli praktycznie o 1 dzień pracy). czyli na normalny jezyk można to tak przetumłaczyć: Jeżeli takie święto przypadnie w poniedziałek, który jest dniem pracy dla pracownika (jak to miało miejsce 3 maja 2004 r.), to pracownik ma prawo do wolnego poniedziałku. Jeżeli natomiast święto przypadnie w sobotę, która jest normalnie dla niego dniem wolnym od pracy, to wówczas normatywny czas pracy należy także obniżyć o 8 godzin, wobec tego pracownikowi zatrudnionemu w tym tygodniu od poniedziałku do piątku musi być udzielony jeden dzień wolny, aby można było mówić o obniżeniu wymiaru czasu pracy o 8 godzin.

Gość walcz
coś mi się pokręciło przy wklejaniu, ale ogólnie sens chyba widać ;)

Gość Pracownik
Dzieki bardzo. Ja pracuje od pon. do pt. po 8 godzin i teraz należy mi sie dzień wolny aby z racji świeta obnizyć ilość przepracowanych godzin. mam tylko pytanie co by było gdyby świeto trafiło w niedzielę? bo tego chyba za dobrze nie zrozumiałem.

Gość walcz
niedzieli to nie dotyczy, to dotyczy tylko dni swiątecznych przypadajacych w sobotę.