Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przerażona27

Oczepiny- moje największe utrapienie.

Polecane posty

Gość Przerażona27

:(:(:( Cieszę się, że wkrótce poślubię ukochanego mężczyznę. Wesele będzie dosyć spore (150 osób), sala załatwiona, już mamy na oku zespół, ale no właśnie. Zarówno rodzina moja jak i męża to rodziny tradycjonalistów, niewyobrażających sobie wesela bez oczepin. A ja nie cierpię tych zabaw, byłam w swoim życiu na wielu weselach i zazwyczaj o północy kiedy zaczynały się oczepiny uciekałam do toalety i czekałam aż to się skończy, ale przecież na własnym weselu nie ucieknę. Nie cierpię tych zabaw z pocałunkami, macaniem kolanka itp. Nie chcę oczepin, ale nasze rodziny i narzeczony chcą. Powinnam się zmusić i zrobić te oczepiny i zapewne cały wieczór będę chodziła zła jak osa, a nie ma nic gorszego niż wściekła panna młoda:(co mam zrobić??

1) To jest Wasze wesele i Wasz ślub - rodzice mieli swoje więc walczcie i tyle (my powiedzieliśmy, że albo robimy jak my chcemy albo nie będzie wesela tylko kościól i koniec) 2) Mieliśmy oczepiny zredukowane do minimum: rzucanie musznika i welonu + kwaity i sto lat dla rodziców 3) zabawa ...hm...goście (po 5 osób z każdej rodziny) siedzieli na krzesłach naprzeciwko siebie. Każdy miał swoją rolę - tata, mama, agatka, jacuś i azorek - i prowadzący opowiadał histroryjkę o tejże rodzince, kto usłyszła swoje imie bigał wokoło krzsła..takie jakby wyścigi rodzin..ubaw był niesamowity. napisz na magdalenazz@o2.pl to dokładniej opiszę zabawe :)

Cóż, współczyję, mam to samo! :-D Dlatego moja odpowiedż mogłaby mieć kilka stron, więc będę się streszczać...;-) To, co możesz zrobić, to opracować własną listę 3-4 zabaw, bo tyle ich mniej więcej się robi. Na interncie jest ich mnóetwo, spokojnie da się wybrać takie, gdzie niema macania, pompowania pupami balonów, jadzenie ciasta z kobiecych biustów itd. Sprawdż na internetowych forach ślubnych, np,www.e-wesele.pl, gimbla, itp. jest tego tam mnóstwo w wątkach tamatycznych. Przygotuj gotową listę zabaw do wręczenia orkiestrze. Ja tak zrobiłam. Często zespół także proponuje różne zabawy. Może mają coś ciekawego. I pamiętaj, jeśli te ich zabawy to obciach NIE MUSISZ się na nie zgadzać!!! Uszy do góry! :-D

Gość deli24
u mnie na weselu zamiast beznadziejnego rzucania welonem było troszke inaczej, chowałam welon pod czyjąs marynarke a panienki szukały, tak samo pan młody schował krawat pod sukienką kolezanki, fajna zabawa

Telefonik, tez mialam tą zabawe, tzw. słon. REWELACJA ;)))) do dzis wspominamy jak moja mama staranowała ciotke męza ;)))) Przerażona, jesli nie chcesz oczepin postaw sprawe jasno: moje wesele i ja mam sie dobrze czuc! KONIEC I KROPKA

Ja na oczepinach tylko rzucilam welonem a maz musznikiem. Potem byla polka oczepinowa, ktora oczywiscie tanczyli wszyscy goscie (ktorzy chcieli :) ) a nastepnie podziekowania dla rodzicow. My nie chcielismy zadnych glupich zabaw, a poza tym nawet orkiestra, ktora mialam powiedziala nam wczesniej, takich zabaw oczepinowych juz dawno nie prowadzi, bo mlodzi tego zwykle nie lubia. To jest kwestia dogadania sie.

Podpowiem Ci zabawę: Zgłasza się kilka par. Orkiestea gra kolejno: rock\'n\'rolla walc wiedeński zorbę kaknana twista Każda para musi sobie poradzić, i tańczyć po kolei do wszystkich melodii przez minutę. Ta para, która najlepiej się spisze - lub po prostu jak jedyma przetrwa na parkiecie ;-)- wygrywa. Chyba trudno doszukać się tu czegoś niestosownego. Nawet mnie ta zabawa nie razi, bęę ją mnieć u siebie. Sama ją wybrałam, uważam,że jest miła, kulturalna i zabawna. Może być też np. Pary tańczą. Muzyka cichnie i w tym czasie pan musi jak najszybciej założyć swoją marynarkę pani, by zdążyć, nim znów zagrają. Komu się nie uda- odpada. Muzyka gra dalej. Jak ucichnie, pani zdejmuje marynarkę, i zakłada panu. Po ok 3-4 zmianach najszybsza para wygrywa. Też dobre i nikogo nie urazi. Widzisz, nie musi być tak żle! :-D

Gość deli24
a para która znalazła welon i krawat tańczyli Twista w płetwach! ale ubaw

ja zrezygnowałam ze wszystkich zabaw o 24 wziełam kwiatki i rzuciłam w stronę panien to samo chlop SAM ściągnął krawat i tez rzucił w strone chłopaków wszyscy i mi i goście odetchneli z ulgą że obyło sie bez \"atrakcji\"

Cóż, ja też bym odetchnęła z ulgą, gdybym mogła zrobić tak samo. Ale zobacz, tylko autorka topiku jest przeciwna, obie rodziny są mocno \"za\", a podejrzewam,że narzeczony też.... Trzeba jakoś wybrnąć z tej sytuacji :-(

Ja byłam bardzo, bardzo przeciwna oczepinom, ale zespół zaproponował tą zabawę i naprawde mi się spodobała, a i gościom też :)

Według mnie najlepiej ograniczyć oczepiny do minimum i umówić się z zespołem dokładnie jak będą wyglądały - zastrzec, żeby nie było zabwa typu \" przeciskanie kiełbasy przez nogawkę spodni\" ;-)

Gość kafka22
ale przecież Panna Młoda nie bierze udziału w zabawach oczepinowych... rzuca welon i tyle!!! inne zabawy są dla gości weselnych i kto chce ten uczestniczy... Zaręczam ze jest dużo osób które chętnie się bawią w te nie zawsze smaczne zabawy... A skoro chcesz zeby wesele sie udało to wszyscy goście muszą być zadowoleni - Ci co nie lubią oczepin nie wezmą w nich udziału, a Ci co lubią będą się świetnie bawić! Pół godziny i będzie po wszystkim i wszyscy będa zadowoleni :-)

to wszystko zależy na ile narzeczony liczy się z jej zdaniem - skoro wie że to nie sprawi jej przyjemności powinien zrezygnować a reszta gości jak sama nazwa wskazuje to tylko goście i bawią się na ICH weselu;)

Zgadzam się ze Zdziwoną: \"goście bawią się na ICH weselu\" ps. autorka topicu zniknęła ;-)

Telefonik --> racja, dokładnie o tym mówię! Wcale nie myślałam o oczepinach z radością, dlatego wzięłam się za szukanie takich zabaw, jakie jestem w stanie znieść ;-) i takich , które by nie upoaorzyła moich gości, jak np. kiełbasa w spodniach... ;-(

Gość kafka22
tak ale wesele to zaproszeni goście a nie sama Para Młoda. A Młodym nie będzie miło jak ludzie nie będą zadowoleni i np. będą przesiadywać przy stołach czy na zewnątrz zamiast być zainteesowani tym co dzieje się na parkiecie... Ostatnio byłam na weselu na którym oczepiny ograniczyły się do rzucenia welonu i muchy i wielu gości było niezadowolonych. Przeciez można obgadać z orkiestrą jak by miało to wyglądać! Można np. zamiast tych czasem głupkowatych zabaw zrobić tzw. 'zbieranie na wózek' , które polega na tym ze orkiestra gra jakąś melodię a goście proszą do tanca Młodą i Młodego płacąc za kawałek tańca!

Chciałam jeszcze dodać, że to nie zawsze jest takie proste, jak się wydaje. Przeczytajcie sobie ten topik: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3345178 I nie każda osoba potrafi odmówić udziału w nieodpowiadającej jej \"zabawie\", kiedy już zostaje wywleczona na ślodek sali. Ja nie miała bym z tym problemu, po prostu powiedziałabym NIE, ale dla niektórych jest to problem... I myślę,że autorka nie boi się,że to ją ktoś zmusi do tej przysłowiowej kiełbasy ;-), tylko wogóle niechce u siebie takich \"zabaw\". :-< I z tym się zdgadzm. Ja też takich zabaw nie chcę i u mnie ich nie będzie.

zbierania na wózek (wyciąganie, wyłudzanie) moim zdaniem to dno jeszcze gorsze niż kiełbasa ale gusta są różne w zasadzie wszystko zależy od gości....juz nic nie mówie....

Według mnie zabawa zbieranie kasy na wózek jest głupim pomysłem. Goście i tak muszą wydać dużo kasy - prezent, ubrania, kwiaty itp i potem jeszcze placą za taniec...a najgorsze jest to, że większość i tak zapłaci za ten taniec - bo wypada i co powiedzą inni jak nic nie dam...u mnie tego nie było i nie popieram tej zabawy.

Gość dfg
deli to dopiero żenujaca zabawa ;O macanie pod kieckami za krawatem... szczyt wyrafinowania i kultury, nie ma co..

Gość oczepiny to rzucanie welonem
mozecie sie dogadac z wodzirejem, ze nie chcecie niesmacznych zabaw i wybrac wpolnie zbawy, ktore wam odpowiadaja

Gość deli24
nikt sie zażenowany nie poczuł, wszystko odbywało się na wesoło.Druga zabawa to był Idol, tutaj dopiero wszyscy płakali ze śmiechu :)

Gość wszystko zalezy od poziomu goś
ci im bardziej cywilizowani tym mniej zabaw - proste