Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anika5555

pytanie do studentow medycyny albo do tych którzy maja kosc/guzek na karku

Polecane posty

Gość Anika5555

witam na karku w takim jakbydolku wyczulam sobie nie wiem czy to jakis guz czy kosc?czy to normalne?bardzo prosilabym o odpowiedz

poczytaj sobie jak zbudowany jest kręgosłup. to co wyczówasz to najprawdopodobniej gózek 7 kręgu szyjnego który jest naturalną częścią anatomi każdego człowieka...

Gość Anika5555
a dlaczego u jednych jest on wyczuwalny a u niektorch nie...np. moj maz tego nie ma a ja tak.jak pochyle glowe na dol to wtedy to czuje(to jest w takim dlku chyba w miejscu gde sie zaczyna czaska?). czyli mam sie nie martwic?

a jaki on jest duży możesz określić? twardy czy miękki? przesówalny czy ani drgnie? boli?

Gość Anika5555
nie duzy...jak poloze na nim palec i ruszam w lewo i prawo to on "nie idzie" razm z tym palcem tylko zostaje tam gdzie byl. to cos jest twarde- jakby kosc. bolec w ogole mnie nie boli- dopiero teraz jak to caly czas dotykam od godziny to troche boli. zy wszystko ze mna ok?bede zyc?

Nie ma obawy, wszystko jest najprawdopodobkiej ok, pewnie jesteś szczuplejsza od męża lub masz zbyt słabo rozwinięte mięśnie karku dlatego czujesz tą wypustkę. Jeżeli jednak nadal będziesz się martwić to skonsultuj się z lekarzem rodzinnym i mu to pokarz. Najwazniejsze że cię nie boli, szczerze powiem że wątpię w to by było to coś niepokojącego. W tym miejscu o którym mówisz takie rzeczy się poprostu nie zdażają. wątpię więc byś była wyjątkiem. Nie macaj się tylko za bardzo bo siniaki będziesz miała pozdrawiam

tu akurat nie chodzi o wyrostek kolczysty a o drugi kręg szyny u podstawy czaszki ma on dość mocno wysunięty wyrostek, rzadko się zdaża by ktoś go wyczówał, a wyrostek 7 kręgu szyjnego jest u każdego wyczówalny

Gość lek med
stawiam na 7 jednak

doskonale a czy wiesz gdzie znajduje się zagłębienie szyjne o którym mowa wcześniej??

Gość Anika5555
Jestescie kochani, ze mi odpowiedzieliscie!!! Faktycznie jestem szczupla 170cm waga 50kg i praktycznie brak miesni bo nie cwicze...natomiast moj maz to "kawal chlopa". Bardzo sie denerwowalam tym czyms- zaraz czarne mysli!!!Uspokoiliscie mnie!!!dziekuje!!!w ramach rewanzu moge Wam kiedys pomoc w niemieckim jakbyscie mieli jakies problemy:)buziaki dla dorych ludzi!!!

Gość Anika5555
tropikalna pomarancza blizej czaszki- w takim jakby dolku karku...to zle?

na 99% to nic poważnego ale lepiej się upewnić ... ja Ci nic więcej nie poradzę bo dopiero na 1. roku jestem ale być może jest to to co mówi margolec...muszę przyznać że ja nie słyszłama o wystającym wyrostku c2 :( sorry ale nie mogę Ci więcej pomóc

Gość Anika5555
ale ok ze mna?

Gość Anika5555
to nie jest tak ze mi to ak odstaje jak ta odstajaca kosc zaraz blizej blecow..poprostu jak rusze glowa w dol lub mocno ponaciskam to wtedy sobie wymacam to cos....margolec jest ok?

jest ok to na pewno C2 jak spojrzysz na zdięcie kręgosłupa z boku to zobaczysz że oprócz wystającego wyrostka kolczystego C7 jest dość mocno widoczny wyrostek C2 (Skoro wolicie w ten sposób pisać)

Gość Anika5555
Ja sie na medycynie nie znam i te nazwy c2 c7 to dla mnei niestety wielkaaaaaaaaa tajemnica, ale najwazniejsze, ze wszystko ok!!!Jeszcze raz bardzo Wam dziekuje za pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Anika5555
Margolcu pozwlilam sobie w takim razie zapisac Twojego maila jakby mnie znowu cos martwilo....:) niestety ja Wam moge pomoc tylko w niemieckim....pozdrowienia z Katowic!:)