Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 hhhh

nawiedzony obraz

Polecane posty

Go艣膰 co my艣licie o moim pomy艣le
no dobra odrzucmy teze z rekami bo rzeczywiscie nietrafiona i nie wiadomo do czego, z klepsydra nie wiem czy odrzucmy, ale teza z dziecinstwem, tym ze lalka jest dobra ale smutna, i tym ze rece za szyba to rece dzieci ktore juz skosztowaly doroslosci i teraz nie maja odwrotu chodz chcialaby spowrotem zazyc dziecinstwa wydaje mi sie bardzio prawdopodobna.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 hhhh
jakie szostki?Domagam sie wyjasnien.zalozylam ten topic:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rf4t4t n6u
znaczy tyle,偶e autor malowa艂 siebie,siebie z dzieci艅stwa...wtedy nie by艂o barbie.... wtedy takie lalki by艂y...mo偶e tak膮 mia艂... z reszt膮 takie lalki wygl膮daj膮 w艂asnie raczej paskudnie i mrocznie (szczegulnie bez oczu... je艣li kto艣 tak膮 kiedy艣 mia艂,to wie o co chodzi...) i dlatego bardziej taka autorowi pasowa艂a ni偶 barbie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o co chodzi
dziwne jest ze ta lalka zozek juz nie ma na zawiasach tylko normalne jak dziecko

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Loren24
Dlonie znajduja sie po drugiej stronie drzwi gdzie panuje noc.Na pierwszym planie obrazu wyraznie jest dzien,trudno jednak stwierdzic czy znajduja sie na dworze czy wewnatrz jakiegos oswietlonego pomieszczenia.Tytul obrazu brzmi, ze rece powstrzymuja chlopca przed otworzeniem drzwi ale wyraznie widac, ze chlopiec nie jest zainteresowany przejsciem na druga strone, wyglada to tak jakby te dlonie chcialy sie wydostac z ciemnej otchlani.Ciemnosc, noc, ksiezyc kojazyc moze sie ze smiercia, z czyms co przeminelo.Jednoczesnie probuje przedostac sie do jasnej strony zycia.Lalka trzyma wg. mnie jak juz pisalam lampke lub jakis przedmiot zwiazany z energia swietlna.Ma on kabelki wiec zostal skads wyrwany.Moze wlasnie z tej ciemnej strony zycia?Moze dlatego te rece chca sie wydostac z ciemnosci?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o co chodzi
*nozek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zycie jest pionowe
a co oznacza ksi臋zyc, ze wr贸ce do mojego ulubionego tematu? ze dzieci zakosztowaly doroslosci (zly dotyk boli przez cale zycie) w onirycznym pejzazu ksiezycowym ;)?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rf4t4t n6u
klepsydra z fruwaj膮cymi w powietrzu sznur贸wkami - moim zdaniem nie przejdzie ta teza.... trzeba przyznac,偶e przedmiot w d艂oniach lalki nie kojarzy sie z niczym konkretnym na pierwszy rzut oka, nie jest dla nas pewny.. My艣l臋 wi臋c,ze to jaki艣 przedmiot maj膮cy dla autora znaczenie osobiste,cos co jemu si臋 kojarzy z okre艣lon膮 sytuacj膮,kt贸r膮 przedstawi艂 na obrazie....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zycie jest pionowe
nozek tez ma na zawiasach :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rf4t4t n6u
to nie musia艂a byc przecie偶 jego lalka, ale sistry,mamy,czy og贸lnie sobie gdzies tam j膮 widzia艂... co do n贸偶ek,to nie jestem pewna,czy nie s膮 one na zawiasach na tym obrazie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o co chodzi
nie nie ma chociaz reki sobie nie dam uciac

Udost臋pnij ten post

ksiezyc kojarzy sie z wilkolakami- one gdy jest pelnia przybieraja swoja postac chodz uprzednio byly zwyklymi ludzmi. I z tymi dziecmi jest troche podobnie jak z wilkolakami. Kiedys byly normalnymi dziecmi ale zakosztowaly czegos zlego (to takjakby zostaly ugryzione przez innego wilkolaka i sie zarazily) i zamienily sie w wilkolaki czyli przeeszly na strone zla. Ksiezyc w pelni oznacza ze one sa teraz przemienione, czyli ze sa teraz grzeszne i nie posiadaja juz daru niewinnosci ktory zostal im odebrany z dziecinstwem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zycie jest pionowe
ma, ma - przyjrzyjcie sie. nie sa takie wyrazne ale sa normalnie kolanka na zawiaskach, az milo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rf4t4t n6u
widac na n贸偶kach te zawiasy... a lalka to tylko symbol dziecinstwa, bardziej demonicznie wyglada ni偶 mis,dlatego pewnie ja narysowa艂,nie znaczy ,偶e by艂a to jego zabawka..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zycie jest pionowe
bo byly molestowane seksualnie? ja wymiekam teraz :) ale nie zajmujesz sie krytyka sztuki zawdowo, co? bo pojde oddac dyplom :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zycie jest pionowe
kochani, dzieki za pouczajca dyskusje. lece do domu. moze mnie zle nie porwie od wpatrywania sie w te glupoty cosmy tu nawypisywali :)

Udost臋pnij ten post

Malarz mia艂 藕le w 艂ebku a my ju偶 tyle stron natrzaska艂y艣my dzi臋ki temu :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rf4t4t n6u
na obrazie nie ma ewidentnego zderzenia 艣wiata dziecka ze 艣wiatem doros艂ych,dlatego mysl臋,偶e kole偶anka jest w lesie brn膮c w swoj膮 teori臋... nic nie symbolizuje tu doros艂ego 偶ycia... widac jedynie zderzenia dwuch 艣wiat贸w - nocy i dnia, ciemno艣ci i 艣wiat艂a Nic nie nawi膮zuje do 艣wiata doros艂ych, nawet r膮czki s膮 ewidentnie dzieci臋ce... Ca艂y ten obraz,to 艣wiat dziecka,tylko ma dwie przeciwne strony...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rf4t4t n6u
zawsze malarzowi chodzi o to,偶eby zainteresowac odbiorc臋..

Udost臋pnij ten post

kurde, ale mnie nakr臋cili艣cie tymi obrazami. Obejrzaam w pracy, teraz jestem sama w domu (ca艂膮 noc :O ) i ca艂y czas o tym my艣l臋. Drugi raz ju偶 na nie nie spojrz臋:( Racz臋 si臋 Heinekenkiem, zeby si臋 troch臋 wyluzowa膰, ale mi nie wychodzi:( Niestety jestem bardzo podatna na takie rzeczy :(

Udost臋pnij ten post

hemoroida Ty si臋 nie bojaj...mnie po ogl膮daniu tych obraz贸w tylko 艣mieci si臋 lekko sfajczy艂y - peta nie przygasi艂am porz膮dnie (ale wiesz....to wina obrazu :D )

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sta艅czyk nie 偶yje

Udost臋pnij ten post

a dzi臋ki :) kup臋 czasu mnie nie by艂o na kafe, dzi艣 mam wolny wiecz贸r, wiec buszuj臋 ;) Odnosnie fajek, to jaram na kibelku, a pety spuszczam, wi臋c zagro偶enia sfajczenia chyba nie ma;) No chyba , ze jaki艣 samozap艂on czy cu艣 :P A tak w ogole to podziwiam tych, co moga kopiowa膰 sobie te obrazy, powiekszac je jeszcze na kompie i sie przygladac. Ja po jednym razie mam przed oczami t膮 wredn膮 g臋b臋 p艂acz膮cego ch艂opca :O

Udost臋pnij ten post

Lepiej uwazaj z tym wrzucaniem peta do muszli bo jeszcze lalka sprawi ze ci kibel rozsadzi;)

Udost臋pnij ten post

to taka mala rada na przyszlosc od nibyeksperta co my艣licie o moim pomy艣le ;) A ja juz koncze ze swoim ekspertyzowaniem i ide wieszac ten obrazek co go wydrukowalam nad biurkiem

Udost臋pnij ten post

A moim zdaniem to trodno w sumie tak oceni膰, co ta lalka ma w r臋ce, gdy nie widzia艂o si臋 tego obrazu na 偶ywo, tylko na zdj臋ciu. Gdyby zobaczy膰 go na 偶ywo, by艂by wyra藕niejszy, mniej rozmyty i przede wszystkim wi臋kszy, wi臋c napewno da艂oby si臋 rozszyfrowa膰, co lalka ma w r臋ce...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sta艅czyk poder偶n膮艂 sobie gard艂
brzytw膮

Udost臋pnij ten post