Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jakieś ale

pytanie dotyczące druków do zusu

Polecane posty

tak więc mam przygotować druk dotyczący zgłoszenia działalności gospodarczej do zusu. Cyz to ZUA, ZFA czy też może ZZA?

Gość pararara
ZUA

W ciągu 7 dni od daty rozpoczęcia działalności wskazanej na druku NIP-1 zobowiązani jesteśmy dokonać zgłoszenia danych założyciela firmy do inspektoratu ZUS. Aby zgłosić firmę, musimy wypełnić formularz ZFA (zgłoszenie płatnika składek - osoby fizycznej). W przypadku, gdy prowadzenie firmy jest naszym jedynym zajęciem i jedynym miejscem zatrudnienia dla naszych pracowników, wówczas dla każdego z osobna wypełniamy formularz ZUA (zgłoszenie do ubezpieczenia osoby ubezpieczonej). Jeśli my albo pracownicy mamy pełnoetatową pracę płatną powyżej minimalnej pensji krajowej, wówczas te osoby należy zgłosić tylko do ubezpieczenia zdrowotnego na formularzu ZZA.

I pamiętaj, ze rozpoczynając działalność mozesz skorzystać z preferencyjnych składek na us... pod pewnymi warunkami oczywiście :)

beasteen : mala nieścisłość, pracowników jeżeli są na etacie zgłaszamy zawsze na ZUA. Tu czy ma inny tytuł do ubezpieczeń nie ma znaczenia, zawsze płaci od każdego etatu wszystkie składki.

Gość upupupupu

Wielbicielu... szcerze mówiąc niewiele mi to mówi. powiedz mi po prostu jeśli możesz, który druk mam przygotować :)

Ło matulu, a co napisałem wyżej?? :o ZFA i ZUA!!! :o :p Te dwa masz wypełnić, zrobić kopie i zanieść (kopie z pieczątką dostajesz z powrotem jako potwierdzenie).

Jeśli będziesz korzystać z obniżonych składek, to potem co miesiąc do 10-go każdego miesiąca musisz składać deklarację DRA za poprzedni miesiąc. Jeśli płacisz składki w pełnej wysokości, to DRA składasz za pierwszy miesiąc, później już nie trzeba.