Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam pytanie takie oto

Czy moze mi ktos fachowo wytlumaczyc jak to jest z ta plodnoscia po okresie??

Polecane posty

W ktorym dniu cyklu mozna bezpiecznie i bez obaw sie kochac, a w ktorym dniu kategorycznie nie?? Mam cykle totalnie nieregularne. W poniedzialek dostalam okres wiec dzisiaj jest 5 dzien cyklu. Czy jestem plodna w 5 i 6 dniu cyklu?? I na ile % mozna miec pewnosc?!

Gość no więc taaaaaaaaak
... Jeżeli masz nieregularne, ale dugo, to sobie policz, jaki miałas najkrótszy cykl. Jak masz długie i np. NIGDY nie miałas krótszego niz 25 dni, to do 5. dnia możesz smiało szaleć. A liczy się to tak- owulacja następuje od 11 do 16 dni przed okresem. ZAWSZE przed okresem. Plemniki moga przezyć 72 godziny, więc na 3 dni przed owulacją NIE MOŻNA się kochać, bo istnieje możliwośc zapłodnienia. A komórka jajowa żyje 48 godzin, czyli dwa dni. Razem jest 5 dni płodnych w cyklu. Więc jeżeli przyjmiesz najdłuższą wersję- 16 dni przed okresem owulacja (chociaz czesto piszą, ze to 14, ale różne osoby mają różny odstęp tak naprawdę.. tak samo jak nieprawda jest to, że okres się ma co 28 dni) i 4 dni na zapas, to wyjdzie ci, że do 20 dni przed kolejnym okresem mozesz spokojnie sie kochać. Więc jeżeli masz okres juz kilka lat i nigdy nie miałaś krótszych cykli niż 25 dni, to do 5, dnia możesz się kochać spokojnie (ale i tak polecam prezerwatywy), a jeżeli np. 28 dni to do 8. dnia. Nie słuchaj głupot o "nadprogramowych owulacjach" na forum itd. Owulacja jest tylko raz, najwyżej mogą się uwolnic dwie, trzy, cztery komórki jajowe. Ale tylko RAZ w cyklu. Niektórzy mówią, że zaszli w ciążę w czasie okresu.... No jak ktos ma cykle po 21 dni czy po 25 to jest to możliwe. Ale jak ktos ma po 30-40 dni, to jest to niemożliwe. Oczywiście trzeba znać swój organizm na tyle, żeby móc stwierdzić po kilku latach, ze jak do tej pory nie zdarzył się krótszy cykl niż te 30 dni, to i tym razem się nie zdarzy 🖐️

noo wlasnie cykle tajemniczo ostatnio mi sie skracaja :O wiec powiem ze nigdy nie mialam mniej niz 25 dni i co? i tym razem bede miala krotszy. czyli jednak prezerwatywy zostaja :( dziekuje bardzo za odpowiedz 🌻

Gość ruda87
możesz wyregulować sobie cykl biorąc przez jekiś czas tabletki,lekarz wtedy przepisze ci jednorazową dawkę, napewno pomoże,a tak na marginesie to nie loepiej by było gdybyś zaczęła je stosować na stałe po co ryzykować,tabletki dają największą pewność i wcale nie niszczą ci organizmu,a stosunek bez prezerwatywy jest fajniejszy,poza tym tabletki wychodzą miesięcznie taniej od prezerwatyw,bo są refundowane,zapytaj lekarza on odpowie na wszyskie pytania

masz racje.. nie chce miec teraz dziecka 😭 tylko ze prezerwatywy sa do bani:( szkoda ze nie ma jakiejs przyjemniejszej metody od hormonow czy gumy :O

bylam u lekarza i dostalam recepte na plastry evry, jednak nie zdecydowalam sie brac bo moj partner moze sie spotykac ze mna tylko raz w tyg! a czy oplaca sie brac hormony dla tylko jednego razu w tyg??

Gość zaciekawiaona
kochana ja podczas okresu zaszlam w ciazy ,wiec te klaendarzyki to mozecie sobie w dupe wsadzic