Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zuzzik

zmienic tabsy czy gienkaa

Polecane posty

Gość zuzzik

od prawie 3 lat biore novynet czuje sie po nich swietnia az tu nagle po ostatniej wizycie lekarz stwierdzil ze powinnam zmienic tabsy na inne z mniejsza liczba hormonow i wogole ze cialo juz moje sie przyzwyczajilo do nich i ze moga one juz tak dobrze nie dzialac i wogole zaproponowal yasmin ale po 1 nie chce zmieniac tabsow apodrogie one sa strasznie drogie jak na moja kieszen wiec co powinnam zrobic zmienic te tabsy bo lekarz ma racje czy moze lekarza bo w jakis spossob chce mnie naciagnac przeciez oni maja jakies tam umowy z tymi producentamilekow wiec jak myslicieee

Gość benny hill
w sumie to tez nie wiem. zastanawiam sie nad jasmin, moze to rzeczywiscie fajne tabletki. nowszej generacji wiec moze tak nie szkodza jak pozostale...

Gość dziewczynkaaaaaaaaaaa23
zzuzik twoj ginekolog ma racje, 3 lata to troche duzo jak na branie jednego rodzaju tabletek. zaproponowal ci dobry zamiennik a co najwazniejsze z mniejsza iloscia hormonow. zastanow sie nad tym :) a jesli te tabletki sa dla ciebie za drogie to zapytaj o tansze :) pozdrawiam

Gość zuzzik
moze i macie racje nastepnym razem zapytam o tanszy odpowiednik yasmin i juz dziekuje z gory za odp buziakii

Gość benny hill
nie ma tanszego odpowiednika yasmin, to narazie jedyne takie tabletki nowej generacji dlatego sa takie drogie. nie mozesz placic na pol ze swoim facetem? ja tak wlasnie robie i jest ok. nie oszczedzam na zdrowiu. a jak mam gorszy miesiac to nawet on placi za calosc. w sumie tez korzysta:) wiec dlaczego tylko ja mam miec to na glowie?

Gość to ja tez
az sie wystraszylam, 3 lata to duzo? ja biore 7 lat te same... i tez powinnam znienic?

Gość a ile yasmin
kosztuje? jedno opakowaanie oczywiscie.

Gość benny hill
ok 40zl ale w kazdej aptece jest inna cena no i oczywiscie w kazdym miescie... musisz sama sprawdzic:)

Gość Moim zdaniem to
przekręciłaś coś.Novynette maja mniej hormonów niż Yasmin.Przyjmując przez długi czas stałe dawki hormonów Twoja wątroba nauczyła się dobrze je metabolizowac.Istnieje więc możliwośc,że ze względu na eliminację wątrobową ich dawka jest niewystarczająca dla podtrzymywania działania antykoncepcyjnego.Czyli po prostu z czasem ich skutecznośc słabnie...Dlatego lekarz zaproponował preparat o większej dawce hormonów,konkretnie Yasmin.Istnieją jednak inne tabletki antykoncepcyjne o większej w porównaniu do Novynette ilości hormonów.Tak więc możesz poprosic aby zaproponował Ci coś alternatywnego.Nie ma na rynku preparatu o takim samym składzie jak Yasmin;inne zawierają inne hormony.Jednak sensem zmiany zaproponowanej przez lekarza było zwiększenie dawki hormonów;nie jest aż tak istotne jaki konkretnie preparat zaleci.Oczywiście nie jest to zupełnie bez znaczenia,bo zawarte w nich różne gestageny(składową estrogenową jest zawsze etynyloestradiol)mają pewne specyficzne działania(np.antyandrogenne)i lek jednak należy dobierac do indywidualnego zapotrzebowania pacjentki.Yasmin jest preparatem nowej generacji,o małej ilości działań niepożądanych.Może dlatego zapisał Ci ja lekarz.Niekoniecznie muszą to by od razu układy z koncernem farmaceutycznym...Możeuznał,że jego profil działania jest w sam raz dla Ciebie.Jednak dopasowanie preparatu antykoncepcyjnego weryfikuje się często w praktyce.Jeśli przeszkoda jest cena powiedz o tym lekarzowi.On po prostu chciał aby antykoncepcja była pewna.

Gość sallybally
zmien tabletki to koniecznie albo i nawet zrob sobie prerwe chociazby z tego powodu, ze zdania lekarzy co do kwestii przerwy sa podzielone ja tez zrobilam po 2,5 roku lekarka powiedziala mi zezmiana wystarczy ale ja wole nie ryzykowac na swoim zdrowiu i jezeli sa rozne opinie wiec na 100% nie wiem kto ma racje wiec wybieram bezpieczniejsza opcje moze jestem troche zyt ostrozna ale jezeli nieccesz robic przerwy popros ginekologa o dobranie tabletek z tej troszke nizszej polki cenowej

A ja mam wątpliwości. Po co ruszać to, co dobre? Skoro wątroba \"przyzwyczaiła\" się do takiej dawki, to po co ją obciążać inną? Przecież działanie tabletki i tak będzie prawidłowe. Na marginesie: z całym szacunkiem dla Twojego ginekologa, ale ciekawe, czemu akurat na Yasmin? Czyżby rep ostatnio zapukał?

Gość biedroneczka pstrokata
ja bym zmienila gina, bo po 1 wielu teraz przepisuje yasmin, dostaja kase za to, wiele moich znajomych jak poszlo 1 raz dostal owlasnie yasmin: 'aa bo to takie nwoe, z mala ilocia hormonow.. a wez pani' a po 2 nie kazal zlecic badan, a skad on wie, co w Twoim organizmie sie dzieje, mpoze akurat wszystk oejst jak najbardziej ok i tylko zaszkodzisz gospodarce hormonalnej ta zmiana :/

Gość bubba77
Mnie tez zdziwilo zachowanie twojego gina....po co zmieniac to co dobre....novynette to tabletki z bardzo mala iloscia hormonow wiec po co je zamieniac na inne...zwlaszcza ze byl juz taki topik ze Yasmin wielu kobietom nie sluzy chociaz to oczywiscie sprawa bardzo indywidualna.I skad bez robienia badan koles wie co sie dzieje z twoja gospodarka hormonalna i dlaczego wlansie Yasmin...bardzo to dziwne....zreszta niektorzy lekarze twierdza ze po ok 8 miesiacach trzeba zrobic 4 miesiace przerwy zeby oraganizm odpoczal.Studiuje ratownictwo medyczne i ost na zajeciach z gin i poloznictwa wykladowca nam mowil ze to bardzo stara szkola i tak byla 20 lat temu jak tabsy mialy konska dawnke hormonu i ze to nie ma zadnego odniesienia do terazniejszisci bo te tabsy maja malutko hormonow tylko musza byc dobrze dobrane i przerwy ktore sie robi po kazdym opakowaniu te 7 dni w zupelnosci wystarczaja

Gość zuzzik
dzieki dziewczyny za odpowiedzi ale troszke sie pogubilam i teraz nie wiem co mam robic badania robie co pol roku krew, traskoskopie usg itp. wszytsko jest okej lekarz mowi ze przerwa po kilku latach jest bez sensu bo organizm si przyzwyczajil do hormonow a tu nagle przez ok 6 miechow ich nie ma warjuje i potem znow sa i potem nie maa ze tak nie moze byc i zgadzam sie z nim tak na chlopski rozum to ma sens ale co to ysmin to nie jestem przekonana moge sie skaladac z chlopakiem na tabsy ale jezeli moge uzywac tanszych a tak samo dobrych jak te to po co przeplacac chce brac novynet to byly moje 1 tabsy i najlepiej trafione nie chce przechodzic tego co inne dziewczyny na forum nie chce miec slabego libido nie chce itp. Mama poradzila mi isc na 1 wizyte prywatnie i zobaczyc co prywatny gienek powie na ten tematt moze i ma racej

Gość no więc pisałam już
że jak się wątróbka przyzwyczaiła to jest ryzyko,że dawka hormonów ZA MAŁA i antykoncepcja niepewna! nad wyborem Yasmin możesz dyskutowac,ale nad zmianą tabletek na te o większej dawce hormonow mniej... ilośc hormonów można oznaczyc,ale w to nikt sie nie bawi i drogie jest

Nie zgadzam się. W każdej tabletce, nawet tej z minimalną ilością hormonów, jest taka zawartość tychże, żeby zabezpieczały osoby z róźnym metabolizmem. Każda dawka jest większa niż ta, która już wystarczy do wystąpienia działania antykoncepcyjnego właśnie dlatego, że nie sposób zbadać, jak wątroba każdej pacjentki z osobna rozkłada te substancje. Tak więc nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że dobra tolerancja tabletek z niewielką zawartością hormonów skutkuje zakłóceniem efektu antykoncepcyjnego - chyba musiałyby wystąpić wyjątkowe zaburzenia wątroby czy ogólnie organizmu...

Gość hjsdu
no wlansie! novennete i logest maja najmiejsz adawke hormownow!!!!!!!