Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna wronka

heh, mam mały problem

Polecane posty

Gość czarna wronka

moja mama namawia mnie na szczepienie przeciwko brodawczakowi. Problem w tym że to szczepienie dla dziewczyn w wieku od 16 lat które są dziewicami. A ja nie jestem :-p co mam zrobić? Mama sie uparła bo jej przyjaciółka chorowała na raka szyjki macicy.

Gość seseee
cos slyszalam o tych szczepieniach i dotycza one dziewic, testuja je na gimnazjalistkach, cos w tym musi byc bo moj gin mi o tym mowil, ale szczegulow nie znam

Gość czarna wronka
pewna nie jestem, ale słyszałam że mogą sie szczepić tylko dziewice, dlatego sie zestresowałam. Jeśli nie to bardzo dobrze, chętnie bym sie zaszczepiła

Gość powiedz mamie prawdę
po co kłamać

Gość czarna wronka
Lauren> hehe.. Dzięki właśnie tak to wytłumacze lekarzowi :-p a serio mówiąc: czyli jednak trzeba być dziewicą? Uważam że w takim wypadku bezsennsu jest sie szczepić.. Pozostaje mi nadzieja że moja matka zapomni o sprawie :-p

Gość nenka
nie trzeba być dziewicą żeby się zaszczepić dziś nawet czytałam o tym w gazecie

Gość czarna wronka
a czemu jest granica wieku około 24 lat?

Gość nenka
strasze kobiety oczywiście że też mogą sie zaszczepić, a czemu jest taka granica może dlatego że jest uważane że może kobiety w tym wieku jeszcze nie współżyły, ale z tego co wiem to w każdym wieku można sie zaszczepic , ale im wcześniej tym lepiej

Gość czarna wronka
byłabym dziewica ale janek dopadł wmnie w kibelku na przerwie i mówił że łwozy do dupy a on mi przez przypadek w cipsko zajechał i co mam teraz począć/?/

Gość nenka
acha i jeszcze wtym artykule co dzis czytałam to mogą być już szczepione 11-letnie dziewczynki

Gość czarna wronka
nie wiem, ale sporo podobno. chyba są trzy dawki. Ogólnie warto sie zaszczepić bo rak szyjki macicy jest uważany za najbardziej podstępną chorobę nowotworową.

Gość nenka
jest to droga szczepionlka około 500 zł

Gość nenka
i właśnie która trzeba powtarzać 3 razy

Gość z tego co wiem
to skuteczność tej szczepionki jest najwyższa, kiedy dziewczyna jeszcze nie współżyła. Różne są opinie co robić kiedy nie jest dziewicą. Podobno też trochę zmniejsza ryzyko raka. Zapytam się swojego gina bo nawet jak ryzyko będzie mniejsze o 5 procent to chyba i tak się zdecyduje (nie jestem dziewicą-2 partnerów)

Gość bzdury jak nic
wymagany przedział wiekowy jest taki bo zakłąda się że w tym wieku kobiety jeszcze nie miały kontaktów seksualnych i się nie zaraziły Mam 32 lata i zrobiłam test na hpv, wyszedł negatywny, dlatego mogę sie zaszczepic. Niedziewice powinny jeśli chcą sie zaszczepic zrobic test, ale jest on płatny.

Gość a dziewice w wieku 30 lat
moga sie zaszczepic? :D

Gość ana_bell
zaszczepić może się każdy, również osoby nie będące dziewicami. jest tylko jakaś granica wieku, bodajże kobiety mogące się szczepić to osoby w wieku 16-55 lat ale nie jestem pewna. przed zaszczepieniem informowano mnie, że można przyjąć te dawki również mając w ciele obecnego wirusa HPV, i wtedy szczepionka go 'unieszkodliwia', ale nie jestem pewna jak to było ... dobrze jest się spytać swojego ginekologa jeżeli to kogoś interesuje ;)

Gość chinkakasia
Szczepionka na hpv nie działa, a wręcz powoduje uszkodzenia szyjki macicy!!!!! Ale firma Merck wam tego nie powie bo chce zarobić na was!!!