Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda zona

potrawy wigilijne-przepisy-Swieta tuz ,tuz

Polecane posty

Gość młoda zona

pierwszy raz w zyciu to ja bede przygotowywac Wigilię ,jestem poczatkująca w temacie gotowania,bardzo prosze o szczegółowe przepisy na te potrawy,dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w kioskach pojawilo sie sporo publikacji na temat potraw swiatecznych w nie wygorowanych cenach proponuje zakupic i skorzystac powodonka:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ok dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agatka102
tu masz fajnA stronke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość majamajka
czesc, powiedzcie mi kiedy mozna juz przystroic choinke....nie moge sie swiat doczekac :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja uważam, ze każdy stroi sobie choinkę wtedy, kiedy ma na to ochotę - Twój dom, Twoja choinka :) pozdrowienia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Puncurka
MLODA ZONO! Mam tu przepis dla Ciebie. Ryba po grecku niepowinna Ci sprawic problemu jesli jestes poczatkujaca ;) Skladniki: 75 dag filetow z bialej ryby morskiej ( ja przygotowuje tak karpia) 2 duze cebule spota pietruszka 0,5 nieduzego selra 2 marchewki maly sloiczek koncentratu pomidorowego oliwe (moze byc olej do smarzenia) 2-3 lyzeczki slodkiej sproszkowanej papryki plaska lyzeczke mielonego pieprzu sol cytryne Wykonanie: 1. Obierz wszystkie warzywa, umyj je pod bierzaca woda 2. Poszatkuj jarzynki w slupki lub zetrzyj na tarce o grugych oczkach. Cebule pokroj w polkrazki. 3. Do rondelka lub duzej patelni wlej oliwe (olej) zeszklij cebulke zale niezrumieniaj jej! Ciagle mieszaj. wrzycasz do radla pozostale warzywa. 4. Dus jarzyny 8 min, podlej je woda (pol szklanki) zmniejsz gaz i dalej dus pod przykryciem pare minut. Niepozwol aby sie rozgotowaly! Jesli uznasz ze sa za suche podlej je woda. 5. Filety oplucz pod bierzaca woda, osusz skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 min. Nastepnie znowu je osusz, lekko posol i oprosz maka. 6. tak przygotowane filety obtocz w jajku i mace (polecam krupczatke ryba sie mniej rozpada) mozesz rybke smazyc na glebokim oleju lub na patelni. 7. Gotowe filety wykladasz na polmisek i ukladasz na nie warzywka z radla. Smakuje wysmienicie! Latwe w przygotowaniu i malo pracochlonne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Puncurko dziękuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agatka102
Uszka wigilijne z pieczarkami Gdy nie mamy borowików,do farszu możemy użyć pieczarki. Z 500 g. mąki, 1 żółtka, szczypty soli i obowiązkowo letniej wody wyrobić elastyczne ciasto. (Gdy użyjemy zimnej wody, ciasto będzie twarde!) 400 g pieczarek oraz 2 średnie cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju, na koniec dodać sól i zmielony pieprz. Gdy farsz ostygnie, dodać pełną łyżkę utartej suchej bułki( nie używać gotowej ze sklepu)i całość wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części (jedną częśc przykryć ściereczką, żeby nie wyschło)i rozwałkować na grubość 2 mm.Pokroić w kwadraty o boku 4 cm, nakładać farsz łyżeczką i lepić uszka. Wrzucać delikatnie do wrzącej, osolonej wody z łyżką oleju i gdy wypłyną na wierzch, ostrożnie wyjmować. Kobietom zapracowanym, które nie mają czasu na przygotowanie barszczu na zakwasie, polecam barszcz z kartonika marki \\\"Hortex\\\". Należy go dobrze podgrzać, ale nie zagotować. ZUPA GRZYBOWA Namoczyć najlepiej na noc 2 spore garście grzybów suszonych jak najlepszych, z tych które mamy (borowiki). Myjemy po namoczeniu z piasku. Nastawić włoszczyznę na wywar - 2 litry. Dodajemy sól, pieprz w ziarnkach, liść laurowy, ziele angielskie, 2 cebule nieduże. Wymoczone grzyby dokładamy do ugotowanego wywaru z jarzyn. Gotujemy ok. 1i 1/2 godz. na spokojnym ogniu. Wywar powinien być essencjonalny. Ugotowane grzyby wyjmujemy i kroimy nożem na drobne paseczki. Wywar przelewamy do nowego garnka tak, aby wszelki piasek który był na grzybach został w poprzednim naczyniu. Wkładamy grzyby. Na maśle przesmażamy 1 cebulę drobno pokrojoną i do garnka z grzybami. Ze schłodzonego wywaru odlewamy 1/2 szklanki i łączymy ze śmietaną (ilość wg. upodobania). Do tej zupy podajemy łazanki KOTLETY Z KARTOFLI Ugotowane lecz nie przegotowane kartofle odlać, osolić, utrzeć. Włożyć jajko, wymieszać dobrze. Dodać gałki muszkotołowej. Obtoczyć w mące małe kotleciki i smażyć krótko na maśle z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Podawać do smażonej ryby. Chrupiące krokieciki Najpierw probimy ciasto naleśnikowe. Przygotowujemy go tyle, ile ma być krokietów. Po usmażeniu każdego naleśnika kładziemy go na oddzielny talerz. Kiedy już przygotujemy wszystkie naleśniki zaczynamy robienie farszu. Potrzebna będzie nam do tego kapusta kiszona, suszone grzyby (wcześniej namoczone, odgotowane i pokrojone w kostkę)oraz cebulka cięta w plasterki. Najpierw trzeba oszklić cebulkę na oleju, potem dodawać grzyby, a na koniec kapustę. Wszystko dusić pod przykryciem, tak, aby się nie przypaliło. Teraz trzeba zawijać krokiety. Na naleśnik kładziemy około 1 łyżkę farszu i zawijamy: najpierw od dołu, potem lewa i prawa strona i od góry. Po uformowaniu krokietów przygotowujemy panierkę (taką, jak na kotlety schabowe). Maczamy krokiety w rozbitym jajku i bułce tartej, następnie podsmażamy na patelni. Potrawa jest dość pracochłonna, ale smaczna. Smacznego!=] krokiety z pieczarkami należy usmażyć cienkie naleśniki. Pieczarki usmażyć, a następnie zmielić je. do środka naleśnika włożyć zmielone pieczarki i zawinąć je potem umoczyc je w jajku i w bułce tartej i lekko podsmażyć aż się bułka zrumieni Jajka z pieczarkami Przygotować:(dla 8 osób) -10 jajek na twardo -40 dag -majonez -sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka przekroić wzdłuż na pół i wyjąć z nich żółtka. Pokroić pieczarki i podsmażyć je na maśle, aż się zarumienią.Rozgnieść żółtka i zmieszać z drobno posiekanymi pieczarkami i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziać połówki białek masą pieczarkowo-żółtkową. Podawać jako przystawkę. Grzybowa zapiekanka Jesienna potrawa Poziom trudności: Dla początkujących Składniki: 80 dag świeżych grzybów 3 łyżki oliwy 1 duża cebula 0,5 szkl śmietany, 10 dag tartego żółtego sera 1 łyżka masła, 2 łyżki tartej bułki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, opłukać, większe pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Udusić do miękkości z tłuszczem, obranąi posiekaną cebulą z 2 łyżkami wody. Dusić do czasu, aż sos odparuje. Doprawić grzybów dodać solą i pieprzem, wymieszać, ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać śmietaną, posypać tartym serem zmieszanym z tartą zarumienioną bułką, skropić masłem. Wstawić do piekarnika i zapiec, aż ser się rozpuści (ok 15 min.) Gołąbki z pieczarkami Odmiana gołąbków tradycyjnych. Poziom trudności: Dla początkujących Składniki: mała główka kapusty, 40 dag pieczarek, łyżka oleju, 25 dag wędzonego boczku ze skórą, 2 łyżki kaszy manny, 1/2 l. rosołu ( z kostki ). SOS 2 cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 szklanki rosołu ( z kostki ), 2łyżki oleju, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Pieczarki obrać, pokroić. Z boczku odciąć skórę, pokroić w paseczki. Podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę dusić. Przyprawić. Dodać kaszę mannę. Kapustę sparzyć, wyciąć głąb, wybrać najmniejsze liście. Na każdy nałożyć farsz, zwinąć. Na dno garnka położyć skórę z boczku, wyłożyć pozostałymi liśćmi i ciasno układać kapustę. Zalać rosołem, przykryć, gotować na małym ogniu. Cebule obrać, pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać przecier pomidorowy, przyprawy, zalać rosołem. Dusić do miękkości. Gołąbki podawać z duszoną cebulą i pieczywem. ę Kotlety grzybowo-orzechowe Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki, olej, gorąca woda. Farsz: 1 mała główka białej kapusty, 3 cebulki, olej, sól, pieprz, cukier do smaku, kilka ugotowanych suszonych grzybków. Sposób przyrządzenia: Zagnieść z podanych składników ciasto. Powinno być ono dość elastyczne. Obgotować kapustę we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, aby zmiękła. Mocno ją odsączyć i zemleć w malakserze, ew. bardzo drobno posiekać. Cebulkę posiekać w kosteczkę i udusić na oleju. Dodać posiekane grzybki. Na dużej patelni odparować kapustę z nadmiaru wody, dodać cebulkę i jeszcze chwilę razem dusić. Całość doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym. Po przestudzeniu nakładać gotowy farsz na krążki wykrawane z ciasta szklanką, zlepiać brzegi i wrzucać do wrzącej wody. Gotować, aż pierożki wypłyną na wierzch. Podawać na ciepłym półmisku polane masełkiem z przysmażoną cebulką. ę Pierożki wigilijne ze słodką kapustą Produkty: NADZIENIE : 50 dkg świeżych grzybów, 1 duża cebula, łyżka tluszczu, 1/8l śmietany, płaska łyżka mąki, sól, pieprz Wykonanie: Przygotować ciasto naleśnikowe według przepisu na naleśniki bez piany. Usmażyć 10 grubszych naleśników. Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować drobno, dodać pokrojoną cebulę, trochę wody, tłuszczu i dusić do miękkości, odparowując wywar. Gdy grzyby miękkie podprawić mąką i śmietaną (masa ma być gęsta), dodać soli i pieprzu do smaku. Naleśniki rozłożyć, na każdy nałożyć porcję grzybów, równo rozsmarować. Każdy naleśnik zwinąć w krótki wałeczek. Małe naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki dwiema warstwami, skropić tłuszczem i silnie zagrzać w gorącym piekarniku, uważając aby nie wysuszyć zapiekanki. CIASTO NALEŚNIKOWE BEZ PIANY 1 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, 1 jajko, 1 1/2 szklanki mąki, sól, 2 łyżki oliwy, masło do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić na ok. 1 godz. aby ciasto `dojrzało` (niekoniecznie). Nagrzać mocno patelnię, posmarować masłem, aby cała powierzchnia była lśniąca. Nalewać miarką niewielkie ilości ciasta, rozprowadzić po całej patelni. Smażyć na niezbyt silnym, równomiernym ogniu. Gdy lekko stężeje, odwrócić łopatką na drugą stronę, dosmażyć. Wyłożyć na talerz odwrócony do góry dnem. ę Naleśniki z grzybami Produkty: NADZIENIE : 50 dkg świeżych grzybów, 1 duża cebula, łyżka tluszczu, 1/8l śmietany, płaska łyżka mąki, sól, pieprz Wykonanie: Przygotować ciasto naleśnikowe według przepisu na naleśniki bez piany. Usmażyć 10 grubszych naleśników. Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować drobno, dodać pokrojoną cebulę, trochę wody, tłuszczu i dusić do miękkości, odparowując wywar. Gdy grzyby miękkie podprawić mąką i śmietaną (masa ma być gęsta), dodać soli i pieprzu do smaku. Naleśniki rozłożyć, na każdy nałożyć porcję grzybów, równo rozsmarować. Każdy naleśnik zwinąć w krótki wałeczek. Małe naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki dwiema warstwami, skropić tłuszczem i silnie zagrzać w gorącym piekarniku, uważając aby nie wysuszyć zapiekanki. CIASTO NALEŚNIKOWE BEZ PIANY 1 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, 1 jajko, 1 1/2 szklanki mąki, sól, 2 łyżki oliwy, masło do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić na ok. 1 godz. aby ciasto `dojrzało` (niekoniecznie). Nagrzać mocno patelnię, posmarować masłem, aby cała powierzchnia była lśniąca. Nalewać miarką niewielkie ilości ciasta, rozprowadzić po całej patelni. Smażyć na niezbyt silnym, równomiernym ogniu. Gdy lekko stężeje, odwrócić łopatką na drugą stronę, dosmażyć. Wyłożyć na talerz odwrócony do góry dnem. Ciasto na naleśniki Składniki 2 szkl. wody, 1,5 szkl. mąki, 2 jaja. Sposób przyrządzania Ucieramy jaja i gdy tworzą już jednolita masę dodajemy do nich wodę i mąkę. Dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera, gotowe odkładamy pod przykryciem do lodówki na około godzinę. Po godzinie wyjmujemy z lodówki i smażymy placki naleśnikowe (nabierając każdorazowo około chochelki ciasta) na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy lekko (nie doprowadzając do zbytniego zrumienienia) i gotowe odkładamy na płaski talerz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agatka102
, przykryć, gotować na małym ogniu. Cebule obrać, pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać przecier pomidorowy, przyprawy, zalać rosołem. Dusić do miękkości. Gołąbki podawać z duszoną cebulą i pieczywem. ę Kotlety grzybowo-orzechowe Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki, olej, gorąca woda. Farsz: 1 mała główka białej kapusty, 3 cebulki, olej, sól, pieprz, cukier do smaku, kilka ugotowanych suszonych grzybków. Sposób przyrządzenia: Zagnieść z podanych składników ciasto. Powinno być ono dość elastyczne. Obgotować kapustę we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, aby zmiękła. Mocno ją odsączyć i zemleć w malakserze, ew. bardzo drobno posiekać. Cebulkę posiekać w kosteczkę i udusić na oleju. Dodać posiekane grzybki. Na dużej patelni odparować kapustę z nadmiaru wody, dodać cebulkę i jeszcze chwilę razem dusić. Całość doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym. Po przestudzeniu nakładać gotowy farsz na krążki wykrawane z ciasta szklanką, zlepiać brzegi i wrzucać do wrzącej wody. Gotować, aż pierożki wypłyną na wierzch. Podawać na ciepłym półmisku polane masełkiem z przysmażoną cebulką. ę Pierożki wigilijne ze słodką kapustą Produkty: NADZIENIE : 50 dkg świeżych grzybów, 1 duża cebula, łyżka tluszczu, 1/8l śmietany, płaska łyżka mąki, sól, pieprz Wykonanie: Przygotować ciasto naleśnikowe według przepisu na naleśniki bez piany. Usmażyć 10 grubszych naleśników. Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować drobno, dodać pokrojoną cebulę, trochę wody, tłuszczu i dusić do miękkości, odparowując wywar. Gdy grzyby miękkie podprawić mąką i śmietaną (masa ma być gęsta), dodać soli i pieprzu do smaku. Naleśniki rozłożyć, na każdy nałożyć porcję grzybów, równo rozsmarować. Każdy naleśnik zwinąć w krótki wałeczek. Małe naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki dwiema warstwami, skropić tłuszczem i silnie zagrzać w gorącym piekarniku, uważając aby nie wysuszyć zapiekanki. CIASTO NALEŚNIKOWE BEZ PIANY 1 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, 1 jajko, 1 1/2 szklanki mąki, sól, 2 łyżki oliwy, masło do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić na ok. 1 godz. aby ciasto `dojrzało` (niekoniecznie). Nagrzać mocno patelnię, posmarować masłem, aby cała powierzchnia była lśniąca. Nalewać miarką niewielkie ilości ciasta, rozprowadzić po całej patelni. Smażyć na niezbyt silnym, równomiernym ogniu. Gdy lekko stężeje, odwrócić łopatką na drugą stronę, dosmażyć. Wyłożyć na talerz odwrócony do góry dnem. ę Naleśniki z grzybami Produkty: NADZIENIE : 50 dkg świeżych grzybów, 1 duża cebula, łyżka tluszczu, 1/8l śmietany, płaska łyżka mąki, sól, pieprz Wykonanie: Przygotować ciasto naleśnikowe według przepisu na naleśniki bez piany. Usmażyć 10 grubszych naleśników. Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować drobno, dodać pokrojoną cebulę, trochę wody, tłuszczu i dusić do miękkości, odparowując wywar. Gdy grzyby miękkie podprawić mąką i śmietaną (masa ma być gęsta), dodać soli i pieprzu do smaku. Naleśniki rozłożyć, na każdy nałożyć porcję grzybów, równo rozsmarować. Każdy naleśnik zwinąć w krótki wałeczek. Małe naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki dwiema warstwami, skropić tłuszczem i silnie zagrzać w gorącym piekarniku, uważając aby nie wysuszyć zapiekanki. CIASTO NALEŚNIKOWE BEZ PIANY 1 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, 1 jajko, 1 1/2 szklanki mąki, sól, 2 łyżki oliwy, masło do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić na ok. 1 godz. aby ciasto `dojrzało` (niekoniecznie). Nagrzać mocno patelnię, posmarować masłem, aby cała powierzchnia była lśniąca. Nalewać miarką niewielkie ilości ciasta, rozprowadzić po całej patelni. Smażyć na niezbyt silnym, równomiernym ogniu. Gdy lekko stężeje, odwrócić łopatką na drugą stronę, dosmażyć. Wyłożyć na talerz odwrócony do góry dnem. Ciasto na naleśniki Składniki 2 szkl. wody, 1,5 szkl. mąki, 2 jaja. Sposób przyrządzania Ucieramy jaja i gdy tworzą już jednolita masę dodajemy do nich wodę i mąkę. Dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera, gotowe odkładamy pod przykryciem do lodówki na około godzinę. Po godzinie wyjmujemy z lodówki i smażymy placki naleśnikowe (nabierając każdorazowo około chochelki ciasta) na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy lekko (nie doprowadzając do zbytniego zrumienienia) i gotowe odkładamy na płaski talerz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
agatka102 - w kotletach grzybowo-orzechowych gdzie są orzechy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Chrupiące krokieciki Najpierw probimy ciasto naleśnikowe. Przygotowujemy go tyle, ile ma być krokietów. Po usmażeniu każdego naleśnika kładziemy go na oddzielny talerz. Kiedy już przygotujemy wszystkie naleśniki zaczynamy robienie farszu Agatka102-a jak usmażymy 30 naleśników,to potrzebujemy 30 talerzy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
hahaha liczycie na to, ze osoba, ktora w 2006 roku tu napisala teraz wam odpisze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja dzisiaj robiłam kapustę z grzybami i na patelni podlewałam ją koncentratem grzybowej krakusa, ale mi pyszna wyszła. Smak podgrzybków i aromat, obłędne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wy/p******laj je/bana szma/to

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×