Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yoyo30

Kiedy zawiadomić pracodawcę o ciąży?

Polecane posty

Gość yoyo30

słyszałm, zeby nie wcześniej niż w 3 miesiącu.

Gość no bo
do 3 m-ca często zdarzaja sie poronienia i dlatego nie powinno sie wczesniej.

Gość yoyo30
ale podobno do 3 miesiąca pracodawca może mnie zwolnić

Gość
a czy ciaza to powód do zwolnienia? no cos ty!

Gość yoyo30
ale mam umowe na czas określony

Gość no bo
tak to prawda dopier po 3 m-cu ciąży jestes w "okresie chronionym" i nie może Cie zwolnic przynajmniej do konca ciąży. Zresztą nie wiem też czy lekarz wystawi Ci wczesniej zaświadczenie ze jestes w ciąży a bez takiego papierka kadry nic nie odnotuja w Twojej teczce. Jasne ze bezpośredniemu przełozonemu możesz powiedziec wczesniej żeby zrozumiał chocby to ze moze Cie mdlic przez cały dzien ale to jeszcze nie gwarantuje kodeksowej ochrony. Na pewno nie denerwuj sie czy i kiedy powiedziec, wszystko w swoim czasie :) pozdrawiam i gratuluję :)

Gość do no bo
podaj mi przepis, który mówi o tym, że okres ochronny kobiety w ciąży zaczyna się od trzeciego miesiąca.

Gość yoyo30
dziękuję ale teraz jestem załamana......:(

Gość no bo
art 177 par. 3 kodeksu pracy § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Gość do no bo
nie załamuj się, weź zaświadczenie od ginekologa, że jesteś w ciąży i daj pracodawcy - wczesniej nie mów. ta ochrona od 3 miesiaca to mit.

Gość do no bo
ale ten przepis mówi o automatycznym przedłużeniu, a nie o tym, że jak w drugim miesiącu dziewczyna powie, że jest w ciąży to ja mogą zwolnić.

Gość no bo
o matko, było pytanie o ochrone od 3 m-ca to prsze jest odpowiedz, nie twierdze przecież ze ktokolkwiek tylko dlatego ze jest w ciąży zostanie zwolniony

Gość yoyo30
test wyszedł mi pozytywny, ajkie badania mogę zrobić zeby sie upewnić (minął m-c od zapłodnienia)

Cześć :) mi tez test wyszedł pozytywny i wg moich wyliczen mineło 4 tyg od zapłodnienia. Zeby sie upewnic na 100 % zrobie badanie z krwi na obecność hormonu beta HCG i w przyszły czwartek mam umówiona wizyte u lekarza. Z tego co czytałam na forum 4 tyg maluszka juz widac na usg w postaci małej kropeczki. to moj plan działania, ale chetnie posłucham o lepszym :) a co do tych uprawnien pracowniczych to poszperam zaraz w kodeksi i cos moze znajde :)

Gość yoyo30
ja idę dzisiaj na ten test właśnie czy musze byc na czczo?

Gość chmmmmmmmmmm
nie musisz na początku mówić ze jesteś w ciązy - ale jeżeli zaczniesz chorowac to wtedy bardziej opłaca się mieć chorobowe "ciażowe" wówczas masz 100% świadczenia a przy zwykłym chorobowym (powiesz np. ze miałas grype) - tylko 80% świadczenia

Gość yoyo30
czyli najlepiej powiedzieć jak ciąża będzie widoczna?

kurcze nie wiem jak to jest z naczczo w przypadku tego testu :( ja pewnie wybiore sie rankiem bo tak mi bedzie najlepiej w drodze do pracy

a co do tego wynagrodzenie to prawda chorobowe - 80 % ciążowe - 100% wynagrodzenia więc z tego względu opłaca sie powiedzeic jak tylko lekarz potwierdzi i wystawi zaświadczenie

Gość klara 82
nie trzeba być na .czczo

Gość a kiedy Wy mówiłyście
w pracy że jesteście w ciąży? dopiero jak lekarz dał zwolnienie?

Gość
do yoyo 30 ---> nawet jak jesteś zatrudniona na czas określony, to jesteś chroniona od momentu zajścia w ciążę, a raczej przedstawienia tego faktu pracodawcy. Ze swojego doświadczenia wiem, że warto powiedzieć wcześniej pracodawcy. Musi w końcu przygotować się na to, że możesz z różnych powodów iść na zwolnienie. Ja niestety, nie powiedziałam i jak poroniłam, moja szefowa domyśliła się ze zwolnienia, jakie przedstawiłam po zabiegu - ogólnie sytuacja do d..y. Tak więc powiedz lepiej wcześniej, no i stresów z tgym związanych jest mniej. pzdr

Gość yoyo30
do czerwca

Spokojnie możesz powiedzięc w każdej dogodnej dla ciebie chwili, chyba że twój szef to psychol i gnebic zacznie :P. Jesteś w takim razie chroniona pod momentu zajścia - nawet jakby cie zwolnił nie wiedząc o ciąży to musiałby przyjąć z powrotem. Były juz takie wyroki, więc się nie przejmuj.

Gość yoyo30
ale komu mam powiedzieć, bo pracuję w dużej firmie? przełożonemu czy w kadrach?

Ja powiedziałam w pracy o ciąży jak tylko się o niej dowiedziałam czyli w 2 miesiącu :) Powiedziałam o tym mojemu przełożonemu ... Wolałam powiedziec mu wcześniej sama niż jakby miał się o tym dowiedziec od kogoś innego.

jak masz do czerwca to przedłuża ci do dnia porodu. w zasadzie nie ma chyba znaczenia w takim układzie kiedy powiesz. jeśli będą chcieli to Ci przedłuża umowę jak nie to nie muszą tego robić.

Gość każdy mówi co innego
czy macie jakieś przywileje, jeśli powiedziałyście pracodawcy o ciąży?

Gość zdziwonaa
nie dostaniesz dużurów.. nie pracujesz na nocki.. nie nosisz cięzarów