Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość linx

szczeponka p/ nowotworowi szyjki macicy

Polecane posty

Gość linx

wlasnie dzisiaj w aptekach mozna juz kupic szczepionke przeciwko rakowi szyjki macicy. dziewczyny czy bedziecie sie szczepic? jakie jest wasze zdanie na ten temat?? ja chetnie bym sie zaszczepila tylko najpierw robie rozeznanie- wszedzie gdzie tylko moge.

jest coś takiego? dziwne, bo nawet o tym nie slyszalam :O mysle ze nie ma leku na raka, jeszcze nie... a przynajmniej jakiejs skutecznej szczepionki, na czym ona ma niby polegac? :O rozumiem przeciw grypie, ale przeciw rakowi? :O

Gość linx
nowotwor szyjki macicy opowodowany jest przez wirusa hpv-i to przeciwko niemu sie szczepi

Gość Rado
Jest już dla osób w wieku od 16-25 lat... cena 1000zł ...tylko się szczepić nie ma na co czekać :P

Gość linx
ale chyba najpierw cytologie trzeba zrobic??

Gość linx
bylam dzisiaj w aptece dowiedziec sie o dokladna cene.panie z apteki powiedzialy mi ze takiej szczepionki nie ma, nikt nic nie wie.szkoda ze ja wiem wiecej od nich to zalosne

Gość chinkakasia
Szczepionka na hpv nie działa, a wręcz powoduje uszkodzenia szyjki macicy!!!!! Ale firma Merck wam tego nie powie bo chce zarobić na was!!!

Gość melinda3
Pieprzycie głupoty. Żeby się zaszczepic to trzeba wiedziec czy juz się nie jest zarażónym wirusem (to wykrywa się w badniu z wymazu) Po drugie szczepią w wybranych placówkach, cały kurs szczepienia to 3 dawki powawane w określonych odstęach czasowych: razem załmuje to około 1, 5 roku jeśłi dobrze pamiętam. poczytajcie sobie na www.hpv.pl koszt wszystkich dawek to 1500 zł, szczepionka nie jest refundowana i nie daje dożywotniej gwarancji, chroni tylko przed kilkoma typami wirusa HPV