Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asfvgh

Filologia polska- opłaca się teraz studiować? jakie są wasze opinie o tym kierun

Polecane posty

Gość bylam rok
i zdecydowalam sie wyjechac za granice a bylo to pare lat temu. teraz moi koledzy z uczelni sa magistrami z praca za 700zl a ja siedze w biurze za pare razy wiecej i studia zaczynam w przyszlym roku. mysle ze musisz zastanowic sie najpierw nad tym co chcesz robic a potem wybrac studia w tym kierunku a nie isc na dany kierunek a pozniej zastanawiac sie co mozna po tym robic. niestety taka mamy rzeczywistosc

Gość asfvgh
chce to studiowac ale problem w tym ze nie wiem czy znajde po tym prace.. jestem na pedagogice z angielskim ale kompletnie mnie nie interesuje. chcialabym sie przeniesc by nie stracic roku.

Gość asfvgh
interesuja mnie wszelkie opinie studiujacych i nei tylko.

Gość bylam rok
moim zdaniem po pedagogice to dopiero nie ma przyszlosci. czemu w tym kraju wszyscy koniecznie chca byc magistrami? przeciez to niewielu z was tak naprawde sie przydaje. szkoda mi tych ktorzy po studiach przyjezdzaja za granice a potem rekami i nogami zapieraja sie zeby tylko nie isc do pracy umyslowej i szukaja pracy w kuchni. wiec sie pytam - ludzie po co wam byly studia? to tylko moja prywatna opinia ale wydaje mi sie ze czesc studentow uwaza uczelnie za przechowalnie i opoznienie startu w dorosle zycie oraz uciekanie od problemow i odpowiedzialnosci w samodzielnym zyciu. PODKRESLAM: TYLKO CZESC STUDENTOW

moja kuzynka skonczyła filologię polską - długo nie mogla znalezc pracy ( pochodzi z małego miasta gdzie jest duże bezrobocie) teraz uczy w szkole podstawowej za smieszne pieniadze i wszytskim mówi ze jak ktoś kocha język polski literaturę itd to niech idzie na filologie ale zaoczna i tylko w ramach hobby, kiedy juz bedzie mial prace, a nie z mysla o przyszlosci

Gość asfvgh
pedagogika jest z jezykiem angielskim wiec moze jakies perspektywy po tym sa przynajmniej dotad tak myslalam.. a teraz juz sama nie wiem czy studiowac cos co nie interesuje mnie wcale?

Gość lazicie na te studia
byle gdzies lazic i zabic czas, ledwo zdajecie, dostaniecie dyplom w czyms co was nie interesuje a potem problem bo co ja mam robic????? boooooooooooooooooooooooooooshe! normalnine wstyd dla ludzi wykszlaconych

Gość to nie nasza wina
ze w tym kraju jest jak jest i trzeba dobierac kierunek do potrzeb rynkowych a nie zainteresowac i w takim wypadku trudno o to by wszyscy byli usatysfakcjonowani i w pelni wyksztalceni jesli nie robia tego co chcieliby tak naprawde. a pytanie autorki bylo inne wiec starajcie sie odpowiadac w temacie

Gość bylam rok
moi znajomi po polonistyce pracuja w: ksiegarni jezykowej szkole podstawowej banku (???) Orange obsluga klienta bibliotece muzeum Czechowicza tyle wiem troje zostalo na uczelni zeby sie doktoryzowac. skadinad wiem ze pewna pani doktor filologii polskiej pracuje w biurze w Naleczowiance na dobrym stanowisku chociaz nie wiem czy kierunek mial z tym cos wspolnego

Gość asfvgh
undertaker czyli co sugerujesz ze isc na ta polonistyke i potem sie doksztalcac w kolegiach?

Filolog polski. Kłaniam się. Pracuję w rachunkowości (jestem również technikiem ekonomistą). Bardzo chciałabym być nauczycielką języka polskiego, ale niestety, muszę przyznać, że musiałabym wiele lat pracować w szkole, żeby dostawać pensję początkującej księgowej. Na razie raczej nie rzucę tej roboty dla etetu w budżetówce. Hmmm... jesli jednak kiedyś zapragnę mieć potomstwo, to osiemnastogodzinny tydzień pracy może stać się kuszącym kęskiem...

Gość asfvgh
plomykowka- zalujesz wyboru studiow?

Gość asfvgh
a posada ksiegowej ze wzgledu na wyzsze zarobki jedynie? czy szukalas pracy w szkole po studiach? byly jakies oferty?

Gość Zwykły ZDZICHO
wiedza ZAWSZe sie oplaca, ale wiedza a nie chodzenie... na studia...:)

Gość asfvgh
ale oplacalnosc pod wzgledem perspektyw w znalezieniu pracy, bo to jest teraz dla mnie najwazniejsze.

Z jednej strony żałuję, z drugiej nie. Nie raz, nie dwa spotkałam się z tym, że jakiś magister rachunkowości czy bankowości powiedział mi wprost, że taki polonista, to pasozyt, leń (takim jak on tez pisałam prace), człowiek, który niczego w życiu nie osiągnie. Ale cóż... O ekonomistach też słyszałm niepochlebne opinie. Takie polskie piekełko.;) Wbrew pozorom są to trudne studia. Choćbyś się zawzięła, całkowicie zrezygnowała z życia prywatnego i pilnie się uczyła, to nigdy nie będziesz w stanie przeczytać wszystkiego, co powinnaś. Fizycznie nie jest to możliwe. Robisz jednak to, co lubisz, rozwijasz się nie tylko w jednym, ciasnym kierunku, ale poznajesz też filozofię, historię, psychologię, świat kultury i polityki. To w życiu duży plus, że potrzebę wyjścia do filharmonii czy galerii sztuki masz wywindowaną na wyższy poziom, niż większość wykształconej części społeczeństwa. Masz o czym rozmawiać z ludźmi i wiesz jak to robić, żeby usłuszeć to, co chcesz usłyszeć i nie powiedzieć więcej, niż zamierzasz wyjawić. Miałam poważny problem ze znalezieniem pracy. W szkołach (w świętokrzyskim) nie udało się (ale już np. w mazowieckim ofert było sporo), więc zaczęłam kobinować inaczej... W czasie rozmowy kwalifikacyjnej prezes usłyszawszy, że chcę zarabiać tyle, ile początkujący nauczyciel powiedział, że nie chce być zbrodniarzem i sam zaproponował wyższą pensję. I tak dowiedziałam się na własnym przykładzie, że te kilka stów róznicy jest wazne. Kto wie, jesli będzie taka potrzeba to może pójdę zaocznie do jakiejś prywatnej szkółczyny i zrobię tę rachunkowość... PS Jesli chcesz przejrzeć oferty szkół, to poszukaj ich na stronach kuratoriów oświaty. Potem przelicz ilu polonistów potrzeba w tym kraju w ciągu roku, ilu polonistów opuszcza swoje Ama Mater... i wyciągnij wnioski czy ktokolwiek może wybrać ten kierunek myśląc o "trzepaniu kasiorki".;)

Gość ja skończyłam
Jesteem zadowolona, studia mile wspominam, teraz pracuję w szkole i też nie narzekam.

Gość E-tam...
...z przykroscia musze stwierdzic ze kierunki humanistyczne sa umniejszane w technokratycznym swiecie, kierunki jak filologi sa dobre jako przedluzenie pasji... a nie zrodlo dochodow... :o

A mozna robić cokolwiek inngego niż iść do szkoły uczyc po filologi??

Gość jasne
pójście uczy to najmniejsza linia oporu, i najbardziej podstawowa możliwość, ale jest wiele wiele innych.

Gość E-tam...
...po filozofii mozna np. w beczce zamieszkac jak Diogenes... :P

Gość gość
Pedagogika ma wiele różne specjalizacje ja jestem na takiej, że już mam pracę :) pracuje jako opiekun osoby starszej więc zależy co się wybierze