Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość linx

MIGRENA!!kto ja tez ma??

Polecane posty

Gość linx

od samego rana mam migrenowy bol glowy.zadne tabletki przeciw bolowe nie pomagaja. macie jakies sprawdzone sposoby pozbycia sie tej strasznej migreny??

Gość totalnie rozpieprzona
ano mamy. Musisz przetestować na sobie i znaleźć własny sposób. Leczenie w Poradni Leczenia Migren właśnie, urwa, na tym polega. Robisz za króliczka. :O

Gość linx
nie krolikiem nie chce byc

Gość ametria
Za króliczka? A miałam do nich się zgłosić:O

wez goracy prysznic, sprobuj przylozyc cos cieplego do skroni, unikaj mocnego swiatla, postaraj sie by dookola bylo cicho. lepiej nie pij alkoholu bo czasami tylko wzmacnia bol. powodzenia zycze w szukaniu sposobow, na mnie np dziala jak jem banany bo w nich jest jakis skladnik co pomaga

no nie w sensie prób na Tobie jeśli chodzi o nowe leki. Po prostu proponują Ci kilka leków przeciwmigrenowych i sprawdzasz czy któryś działa. Oczywiście najpierw badanie neurologiczne i wywiad.

Gość monik1970
Często biorę Divascan i Mefacit i jakoś pomaga

jeszcze jedno, zmierz sobie cisnienie, jak jest za niskie to strzel sobie kawe jak jest w normie to mozesz sprobowac je podniesc, ale czasami ma to skutki zwiekszonego bolu- ja sie z migrena zmagam od 5 lat, wiec juz rozne rzeczy probowalam, ale prochy prawie nigdy nie dzialaja, a juz na pewno nie zadzialaja jak sie migrena rozbujala na calego.mozesz sprobowac zjesc cos slodkiego- czekolade, ale najlepiej gorzka. czasami tez pomaga

" prochy prawie nigdy nie dzialaja, a juz na pewno nie zadzialaja jak sie migrena rozbujala na calego" - bezedura. Też te głupoty słyszałam - jak znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie, to działa i tyle.

Gość linx
chyba pojde spac ale dzieki

Gość ametria
Aha, dzięki. Dziewczyny, a możecie napisać jak często macie mignenę? U mnie pojawia się ona ok raz na miesiąc, jeszcze nie byłam z tym u lekarza. Normalne tabletki nie działają.

kilka razy zmienialam i tylko pozniej potrzebowalam wiekszej dawki, w koncu tez przestawaly dzialac, lekarz mnie poinformowal, ze moze sie to rownie dobrze skonczyc uzaleznieniem.

U mnie tez zwykle raz na miesiac, przed albo w czasie okresu, taki PMS juz mam ze migrena sie konczy :D U mnie zaden lek przeciwmigrenowy nie dziala, czasami pomaga Nurofen Forte czy jakos tak ale tylko na kilka godzin i musze brac kolejna dawke. Wiec biore tylko jesli musze akurat pracowac - a tak to ide spac, albo chodze w okladem lodowym na glowie... Zycie z migrenami jest do bani ale pocieszam sie ze zawsze moglo byc gorzej ;)

Gość zajija
A slyszały panie o sumatriptanach? Bo jak nie, to nic panie o migrnech nie wiedzą i tylko - za przeproszeniem - bredzą. Nie każdemu pomoże, ale generalnie to grupa leków działających bezpośrednio na przyczynę bólu migrenowego, czyli zmiany w ścianach naczyń krwionośnych. U mnie przerywają najgorszy atak. Przy nudnościach są w postaci tabletki rozpuszczalnej pod językiem, sprayu do nosa, albo auto-zastrzyku.

Gość linx
no ale na to to chyba recepte trzeba miec

Hejka Ja choruje na migrenę ale objawy mam typowo książkowe tzn najpierw mroczki a potem ból głowy po jednej stronie głowy i niestety mi nie pomagaja nawet leki na migreny a dokładniej Migpriv.Czasami też zdazaja sie mdłosci.Ja najprawdipodobniej miałam niedobór potasu więc zaczęłam zazywac Aspargin(potas+magnez) chociaż tak naprawde mój lekarz nawet nie zastanawiał sie jaka moze być przyczyna napadów!!!Jeśli chodzi o Ciebie to napewno musisz iść do lekarza po skeirowanie do poradni neurologicznej bo często z takimi bólami głowy nie da sie w ogóle funkcjonować!!!I pamiętaj spytaj sie jaka moze być tego przyczyna i niech Ci zrobi morfologie bo mozesz miec niedobór czgoś. Pozdrawiam i trzymam kciuki ;-)

Hejka Ja choruje na migrenę ale objawy mam typowo książkowe tzn najpierw mroczki a potem ból głowy po jednej stronie głowy i niestety mi nie pomagaja nawet leki na migreny a dokładniej Migpriv.Czasami też zdazaja sie mdłosci.Ja najprawdipodobniej miałam niedobór potasu więc zaczęłam zazywac Aspargin(potas+magnez) chociaż tak naprawde mój lekarz nawet nie zastanawiał sie jaka moze być przyczyna napadów!!!Jeśli chodzi o Ciebie to napewno musisz iść do lekarza po skeirowanie do poradni neurologicznej bo często z takimi bólami głowy nie da sie w ogóle funkcjonować!!!I pamiętaj spytaj sie jaka moze być tego przyczyna i niech Ci zrobi morfologie bo mozesz miec niedobór czgoś. Pozdrawiam i trzymam kciuki ;-)

Gość mi też nic nie pomaga
Nie martw się. Jak mam ból. To leżę i kwiczę, potem zazwyczaj robi mi się bardzo niedobrze więc zmuszam się do wymiotów. Jak już mam torsje to przestaje, kładę się i próbuję z całej siły usnąć. Wtedy po spaniu budzę się z lekkim bólem głowy, biore silne leki przeciwbólowe. I po sprawie. Taka rutynka trwa cąły jeden dzień.

Gość ali....
imigran i już. Połowa pań które tu piszą jest niezdiagnozowana-u was nie musi to być migrena-jest wiele podobnych bólów. IMIGRAN w początkowej fazie "rozgoni Migrene"

Miewałam bardzo często migreny w okresie dojżewania. Wtedy bywało to i dwa, trzy razy w tygodniu. Teraz naszczęście przeszło. Ale faktem jest że najbardziej pomagało mi zmuszenie się do wymiotów a potem uśnięcie nawet na 15 minut w ciemnym cichym pokoju. Mnie najbardziel na ból pomagał Naproxen w tabletkach. Migrena przeszła mi po ciaży, naprawdę od momentu narodzin syna nie pamiętam aby mnie to spotkało.

Gość sylwunia 000027
Witam wszystkie panie, które cierpią na tą dokuczliwą chorobę. Ja z migreną męczę się już nie pamię tam jak długo ale około 15 lat. Właściwie to od kąd pamiętam. Jako dziecko nie było to tak popularne i nie miało jako tako nazwy, chodziłam z mamą na różne naświetlania itp ale bez skutku. Głowa zawsze bolała z jednej strony i widziałam mroczki, a potem wymioty itp. Teraz jestem już w ostatniej fazie, tzn. nie widzę już mroczku, tylko od razu bolo i to jak.... Ale nauczyłam się z tym żyć, wiem, że jak nie zjem o danej porze i opóźnię posiłek to dostanę bólu, nie mogę jeść zbyt dużo czekolady, o winie czerwonym nie wspomnę. Ale ogólnie za dużo nerwów, stresów powoduje u mnie migrenę. Z reguły zmieniam leki, ponieważ jak biorę ciągle ten sam to przestaje on działać, bo organizm się przyzwyczaja i lipa. To co mi najbardziej pomaga to: solpadeine/polecam gorąco/, ibuprom max, apap max, to wszystko jest na receptę ale tak jak mowię przy dłuższym używaniu przestaje działać. Nigdy nie byłam u lekarza bo wydaje mi się, że nie ma leku, który zlikwiduje tę chorobę, a leki, które są na receptę są kolosalnie drogie więc zostaje przy tym co jest bez recepty. Pomagaaja też zimne okłady w okolicach karku i skroni, oraz leżenie w ciemnym pomieszczeniu w ciszy i spokoju. Niestety nie wymyślono jeszcze nic co całkowicie to likwiduje.... Powodzenia wszystkim cierpiącym.......

Gość JustMI
Cierpię na migrenę od ok. 2 lat. Kilka miesięcy temu byłam u neurologa i jestem zdiagnozowana. Migrena u mnie zaczyna się od mroczków, szumu w uszach a następnie wymioty i silny ból głowy trwający ok. 8 godzin. Przez 2 kolejne dni mam światłowstręt. Na szczęście teraz mam leki które wzięte na początku ataku zatrzymują go. Biorę Aulin a ostatnio lekarz przepisał mi Cinie. Migrena występuje u mnie średni co 3 miesiące. Zwykłe środki przeciwbólowe typu Apap mi nie pomagały. Migreny u mnie zaczęły się pojawiać po tym jak zaczęłam przyjmować tabletki antykoncepcyjne. Teraz nie mogę brać żadnych hormonów gdyż mogą nasilić ataki migreny.

Ostatnio dowiedziałam się, że migrena ma też związek z uciskiem kręgów szyjnych. Czytałam dużo na internecie o tym, ponieważ mój chłopak cierpi na tą dolegliwość. Przeczytałam również, że to ma podłoże zwiazane ze snem. Jeżeli nieprawidłowo ułożony kręgosłup, to później ucisk kręgów szyjnych powoduje wystopienie migreny. Wyszukałam na necie stronę lepszy sen.pl. Tam znalazłam dla swojego chłopaka poduchę, na której teraz śpi. I mówi, że coraz rzadziej zdarzają mu się napady migrenowe. Powiedział też ze zawroty głowy mu minęły, które też u niego występowały. Wejdź i poczytaj.

Gość SówkaMigrenowa
Wiele osób cierpi na migrenę, a i tak jest ona traktowana jako fanaberia a nie choroba, która potrafi nas - migreników wyłączyć z życia na wiele godzin. Dlatego szczerze polecam lekturę abcmigrena.pl, by może wreszcie trochę poważniej podchodzić do tego problemu.

Gość gość
Tak dla poczytania, może kogoś zaciekawi, bo mnie zainteresowało: Wszystkie dolegliwości ciała fizycznego, są skutkiem braku harmonii ciał subtelnych. Jeśli często opanowuje człowieka nienawiść, smutek, żal, zazdrość i inne negatywne myśli, uczucia, czy emocje, to za każdym razem, coraz bardziej niszczy swoje ciała subtelne. Po pewnym czasie te zanieczyszczone energie, znajdujące się w ciałach subtelnych, schodzą na ciało fizyczne, poprzez różne dolegliwości. Nieprawidłowe działania, myśli, negatywne emocje i uczucia, powodują dolegliwości i tylko sam człowiek jest za nie odpowiedzialny. Duża różnorodność dolegliwości, spowodowana jest przez różne przyczyny, jakie człowiek wywoła. Inne dolegliwości odczuwa kiedy, nie może komuś wybaczyć, inne kiedy jest ciągle pełni zazdrości, a jeszcze inne kiedy na przykład. źle się odżywia. Najistotniejsze w tym wszystkim jest to, że to sam człowiek tworzy je sobie i sam jest za nie odpowiedzialny. Również i sam może się ich skutecznie pozbyć. Powinien to jednak chcieć zrobić sam. Nie jest to proste, ale do wykonania. Jeśli ma dolegliwości małe dziecko, oznacza to że rodzic powinien popracować nad sobą. Zaczerpnięte z bloga: http://przygoda-z-duchowoscia.blog.pl/