Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

orzechowa

Rasizm - dyskusja wolna

Polecane posty

Zależy o co chodzi. Jeśli o pogląd, ze jakaś grupa etniczna, czy rasa jest gorsza od rasy białej to oczywisty absurd. Martwi mnie ejdnak co innego. Wśród murzynów we Francji powstała niedawno organizacja gościa, który kazał siebie nazywać\"Czarnym Hitlerem\". Nienawidzi białych, a najbardziej Żydów. Jego ruch jest coraz bardziej popularny :-o

ja? raczej nie,ale bywam mówię to otwarcie jeśli mam niemiłą sytuację bywam,ale to u mnie dziwne bo objawia się nie na kolor skóry, ale na inną narodowość i nie musi być to osoba czarna, czy jak to się mówi żółta.

Gość genetyka nie kłamie
ewolucyjnie rasa biała jest bardziej rozwinięta od czarnej to jest fakt...czy głoszenie prawdy jest rasizmem ?

Gość tak tak tak...
oczywiscie ze przeciw ...!!! ;/

Gość to znaczy
ze nie rozróżniasz pojęc - rasizm a ksenofobia albo nacjonalizm to rozne rzeczy

ja np. miałam kiedyś sytuację że osaczył mnie (dosłownie) na ulicy jeden murzyn, to było jak studiowałam zagranicą. czułam się skrępowana, jednym słowem czułam się źle. hmmm chociaż myślę że może w tym przypadku tak samo zareagowałabym na polaka.nie wiem.

e tam... ja w tym roku w wakacje pracowalam w UK z Murzynami z Afryki (imigranci z Ghany, Zimbabwe, Kamerunu itd). bardzo mile ich wspominam, bo to przesmpatyczni ludzie byli i niesamowicie wyluzowani :) serio, ten murzynski luz jest taki charakterystczny, biali tego nie maja :D poza tym, wspolczuje tym ludziom, ze wzgledu na ich ojczyzny, w ktorych tocza sie konflikty i w ogole straszne rzeczy :(

Kursy jest chyba murzynem, i dokuczali mu inni z powodu skóry, dlatego neguje istnienie ras i narodów. No cóż... :-o Tak samo ja moge zanegować to, że ludzie maja różne kolory włosów, gdyż ja mam je rude i zdarzają mi sie z tego powodu nieprzyjemności, ale po co?

Gość kursy
nie neguj,zaakceptuj ze tak jest :(

Kursy, 99,99 % ludzi powie ci, ze narody istnieją, to samo powie jakakolwiek encyklopedia, więc te twoje teorie są, że tak brzydko się wyraże, gówno warte.

naczytałam się i naczytałam i wyjść ze zdziwienia nie mogę po tej sprawie z Molem :o

Ok, jakis czarnoskory zarazal HIVem, ale czy to znaczy, ze wszyscy czarnoskorzy sa tacy sami? Co za roznica jaki ma kolor skory? Moze jedynie taka, ze w afryce najlatwiej jest zarazic sie HIVem, ale to, jakim kto jest czlowiekiem to juz nie jest zwiazane z barwnikami w skorze.

Gość moja opinia na ten temat
ludzi powinno oceniac sie w kategorii zly-dobry a nie bialy-czarny-zolty itd... kazdy jest czlowiekiem takim samym jest czarny jak i bialy

Gość mialas ciezkie dziecinstwo
leonoro jakie madre posty :D jestem w szoku:P

Myrevin - dokladnie. Ta cala afera to jak woda na kolo mlynskie nietolerancji w Polsce. A tak naprawde co za roznica jaki ma kolor skory? No ale sensacja jest: \"Murzyn zaraza Hivem i satysfakcja wszystkich rasistow oraz przeciwnikow \"puszczajacych sie\" z Murzynami Polek, no to lud ma o czym gadac i czym sie cieszyc.

--> enamorada Wiem że juz były przypadki polaków świadomie zarażających HIV i co ktos gdzieś o tym aż tak trąbił ? Nie.

Bardzo cenne spostrzeżenia.Rasizm tak jak antysemityzm, i inne anty-, -izmy i fobie to po prostu - w 99%- jeden i ten sam mechanizm: szukanie wygodnych kozłów ofiarnych w celu usprawiedliwienia swojej podłości.

Choc naprawde wspolczuje ofiarom i uwazam cala sprawe za wielkie swinstwo to tez zaniepokoil mnie rozglos jaki nadano calej tej aferze, czy naprawde w polsce nie ma gorszych przestepstw, czy po prostu przestepstwo Murzyna (nawej jeszcze nie udowodnione) jest taka ekscytujaca sensacja, z ktorej, mam wrazenie, niektorzy sie wrecz ciesza, bo maja w koncu jakis argument przeciwko tym, wobec ktorych zawsze byli podejrzliwi.

Gość Taka sobie jestem
nie jestem rasistką lubię ludzi nigdy nie postrzegam człowieka poprzez jego narodowość, kolor skóry, wyznanie....dobrze mi z tym. Ludzie z pewnymi poglądami i pewnym zasadmi tracą cenne swoje życie, chwile szczęścia...tak sądzę....warto być "elastycznym" Jestem szczęsliwym człowiekiem :)

Gość trefniś amator
a i dobrze niech sobie jest rasizm ksenofobia i nietolerancja nie murzyni siedzą gdzie siedzą arabi zresztą też nie chce w PL 15mln zarażonych na hiv bo przy polkach wiadomo jak wygląda jeden murzyn zaraża całe tabuny :O no i nie chce też arabusów co sie będą wysadzać po kontach bo ktoś coś powiedział :O

Gość trefnis..idz sobie lepiej
pograc na play station :O

Gość Taka sobie jestem
trefniś amator----> tolerancji do takiej polszczyzny jak Twoja jest mi najtrudniej się nauczyć :D:D:D

Gość trefnis..idz sobie lepiej
Polacy sa niestety slusznie postrzegani w Europie za rasistow

Gość trefniś amator
No tak wszyscy tacy tolerancyjni sie znaleźli i tak poprawnie polszczyzną władają :O Pozwólcie wejść tu tej hołocie to będzie jak we francji że wojsko będzie trzymać porządek na ulicach bo sie czarnuchom arabusom nie podoba i nie akceptują panujących regół.