Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aboabo

czym robicie czarne oko i komu ono pasuje

Polecane posty

Gość aboabo

Dziewczyny! Ostatnio bardzo mi się podobają oczy podkreślone na czarno, taki makijaż w stylu egipskim wręcz. Jaką kredką można zastąpić kohl (podobno jest toksyczny) i komu pasuje taki makijaż? ostatnio pozwoliłam odrosnąć swoim z natury ciemnym włosom i aż mnie korci żeby sobie machnąc brwi i powieki na czarno, pomóżcie :) dzięki

Trująca szminka Częstą nazwą szminki do oczu spotykaną w literaturze naukowej jest słowo kohl. Wywodzi się od arabskiego słowa kahala, oznaczającego „namaszczać, smarować oczy”, a jego pochodna forma kuhl dotyczy przygotowanej ze sproszkowanego antymonu maści do czernienia powiek. Alfred Lucas jako pierwszy wykazał, że to nie związki antymonu, a związki ołowiowe były głównym składnikiem kohlu. Egipska szminka przetrwała do naszych czasów nie tylko w nazwie. Jeszcze dziś na Bliskim Wschodzie, w Azji i Afryce kohl używany jest jako eyeliner. Nadal też, tak jak w starożytności, jego głównym składnikiem jest trujący siarczek ołowiu. Po kohl sięgają dzisiaj przedstawiciele wszystkich grup etnicznych i religijnych, nie tylko malując nim oczy, ale także stosując jako lekarstwo. Nie ma żadnych wątpliwości – zwyczaj ten przetrwał od starożytności. Egipcjanie uważali szminkę do oczu za znakomity środek profilaktyczny i leczniczy. Stosowano ją, aby zapobiec takim chorobom oczu, jak jaglica (trachoma, egipskie zapalenie oczu) czy stany zapalne spojówek; niwelowała ona też szkodliwy wpływ słońca i piasku. Niektóre ze starożytnych recept na szminki wiele arabskich plemion stosuje do dzisiaj, np. do wyrobu środka tamującego krwawienie. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu uważają kohl za substancję całkowicie nieszkodliwą czy wręcz dobroczynną – podobnie jak czynili to Egipcjanie. Tymczasem badania współczesnych kobiet używających kosmetyków bazujących na galenie i cerusycie ujawniły, że szminki takie powodują zatrucie ołowiem, a w skrajnych przypadkach prowadzą nawet do ołowicy. Analizy dawnych kosmetyków pozwalają na szersze zrozumienie tej dziedziny życia codziennego w starożytności. Zdarza się, że gotowe przepisy zalecane przez antycznych pisarzy, a także w staroegipskich papirusach medycznych, zyskują potwierdzenie lub wzbudzają nowe wątpliwości. Eksperyment Francuzów dowiódł, że starożytni mieszkańcy Egiptu dysponowali całkiem zaawansowaną wiedzą chemiczną. Choć głównym odbiorcą kosmetyków były świątynie oraz faraon i jego dwór, stosowało je jednak całe społeczeństwo, a olbrzymie zapotrzebowanie sprawiało, że ich produkcja kwitła.

Najlepszy i najbardziej trwały efekt daje eye-liner. Trzeba tylko nabrać wprawy w rysowaniu nim kreski:) Myślę, że pasuje każdemu. Może wyglądać całkiem delikatnie jeśli kreska jest cienka i masz jasny cień do powiek. Ja już robiłam mnóstwo eksperymentów z moim eye-linerem i jest znacznie lepszy niz kredki.

Gość Angelince..iMiPasujeTez
do linka sie przykleily dwie kropy na koncu /wykasowac :d sori.