Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawska_______________

nauka a wku

Polecane posty

Sprawa wygląda tak: facet ma ukończone 27 lat, ukończył studia, był w WKU i powiedzieli mu, że w ciągu 12 m-cy mogą powołać go do przeszkolenia 3 miesięcznego. Czy jeśli teraz zacznie nauke w szkole policealnej - rocznej - semestr wiosenny (nauka od lutego) to dostanie zaświadczenie do WKU i czy WKU będzie je honorowało??

Gość nie juz nie

dlaczego już nie?

Gość nie juz nie
bo studium nigdy nie odraczalo, a rozpoczynanie nowej nauki tez nie wchodzi w gre, bo ukonczyl juz 26 lat.

Gość wkuw
mój tata jest pracownikiem wku. Jezeli ma 27 lat i studiuje czy tez nie studiuje moze na szkolenie zostac powołany. nie ma znaczenia czy ma zone czy nie . Do 50tego roku zycia moze byc na szkolenie powołany , ale nie mylic szkolenia z powołaniem do służby wojskowej.

Gość wkuw
Jezeli jednak studiuje to do służby wojskowej nie wezmą go. jezeli nie był w wojsku a ma zone i dziecko to tez go nie wezmą do wojska. jezeli nie uczy sie to oczywiście wezwa i zapytaja kiedy chce iśc w najblizszym terminie. I ustalają. Potem bilecik i do wojska. jednak tu chodzi tytlko o szkolenie. To tak jak mówiłam. nie ma znaczenie wiek, stan cywilny i nauka. Szkolenie to nie służba.

Gość ciekawska___________
hmm szkoda :( a czy jeśli teraz ktoś ma bardzo dobrze płatną prace zarobki ponad 3000 zł miesięcznie i powołają go na szkolenie to czy to prawda, że musieliby wypłacić taką pensje jaką otrzymywałby gdyby nie został powołany??

Gość wkuw
jezeli chodzi do szkoły policealnej to do słuzby wojskowej nie biorą.

Gość wkuw
niebardzo rozumiem ciebie. jezeli pracuje i został powołany do szkolenia to nie jest zwolniony przeciez z pracy. Jednak nie jestem pewna czy wtedy pracodawca przelewa na konto powołanego pensję. tego nie wiem. Daje tylko zaswiadczenie ze został powołany na szkolenie i idzie. Często jest tak ze powołuja tez do wojska mimo iz pracuje. I wtedy tez nie wiem czy pracodzawca płaci czy nie.

to nie rozumiem ma 27 lat, zapisze sie do szkoły policealnej, zacznie od semestru wiosennego - wezną go czy nie ? oczywiście w momencie kiedy będzie sie uczył, później to pozostanie czekać aż jego rocznik przeniosą do rezerwy

narazie go nie powołali ale powiedzieli, że mogą to zrobić w ciągu 12 mc-y i jak dostanie wezwanie to ma się zgłosić szukamy wyjścia z tej sytuacji

Gość wkuw
jezeli wezwali go teraz na szkolenie to musi iśc. jezeli nie wezwali go jeszcze to ma szczęscie. jednak nie ma znaczenia czy będzie się uczył czy nie bo szkolenie musi być. Z tego co wiem ci co sie ucza to raczej ich na szkolenia nie ciagną tylko dają im szanse ukończenia nauki. Oj róznie to bywa z tym wszystkim. Jednak nie utrudniaja zycia.

Gość wkuw
Hm kurcze nie bardzo jestem pewna. raczej na szkolenie studentów nie biorą. Daja im sznase by ukończylki te studia i dopiero potem biorą na szkolenia bądz tez nie biorą. jak on zacznie się uczyc od wiosny (planuje tak) a za 4 miesiące go wezma do szkolenia - to musi iśc, a studia moga przepaśc (studium). Chybaze facet w wku jest wyrozumiały i uwierzy na słowo ze kandydat do szkolenia planuje od wiosny iśc na dalsze nauki.

Gość wkuw
czemu tu od nas tego chcesz się dowiedziec? nie jestesmy specjalistami. Przypadki są rózne. Sygeruje wykręcic numer do wkw i poprostu zapytac . Naprawde dowiesz się dokładniej bo ja niechce cię skłamac. twoj przypadek mi jest mało znany. Generalnie biorą na szkolenia po studiach , po nauce. A ci co nie byli w wojsku i nie studiuja to ich wzywaja do wojska i bardziej tu bym myslała o tym aby go do wojska nie capneli na dniach. Tutaj ewidentnie przypadek skłania sie do wojska a nie na szkolenie. Chyba ze jest przepis ze jak ma 27 lat to juz do wojska nie wezmą. Tylko pytanie- skoro ma 27 lat i nie uczy sie to jakim cudem jeszcze nie był w wojsku?

najpierw robił szkołę policealną, później studia. Ukończył je w tym roku. Zaniósł dyplom i nie przeniesli go do rezerwy. a pytam bo może ktoś miał podobny przypadek zadzwonię do wku i zapytam się w takim razie dziękuję za pomoc

Gość wkuw
nie przeniesli go do rezerwy hmmmmmm dziwne. raczej przenoszą. No i teraz chce od wiosny iśc na podyplomowe inne studia by uciec od wojska tzn od szkolenia? rozumiem. Mysle ze nie ma co sie martwić. Tak szybko nie wezmą go. jednak zadzwoń - warto wiedziec więcej niz mniej