Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pretka

Ciąża a ślub. Jak szybko udało się Wam załatwić?

Polecane posty

Gość Pretka

Czy 3 miesiące wysztarczy: łącznie z naukami przedmałżęńskimi?

Gość Pretka
czy da sie wszystko przyspieszyć ze względu na ciąże? np skrócić nauki?

Gość Pretka
żadna z Was nie była w ciąży przed ślubem?

Ja nie :-) Ale moja koleżanka była. Są tzw. weekendowe nauki, np. w Warszawie, ale w innych dużych miastach też. I wszystko załatwia się w 1 weekend, siedząc tam od rana do wieczora. Co do terminu w kościele - po prostu musicie znależć jakikolwiek wolny. W usc jest odraniczenie - na ślub czeka się min. 3o dni. Z usc musicie wziąc zaświadczenia o braku przeszkód do zawarcia małżeństwa. Są one ważne 3 mc, więc i tak wcześniej niż 3 mc przed ślubem nie ma ich co brać. Wy możecie już wziąść. Co do wesela - jeśli chcecie je mieć - zależy gdzie mieszkacie i jak sumą dysponujecie - będzie trudno znalęść coś, ale nie jest to niemożliwe:-) Najpietw wymyślcie sobie datę, potem poszukajcie SZYBKO sali - jeśli chcecie wesele- i ewentualnej oprawy muzycznej (jeśli chcecie) Potem idzcie zarezerwoawć termin w kościele. Właściwie, jeśli chcecie to zorganizować w 3 mc, trzeba się pospieszyć, sprawdzcie, jakie terminy wasz kościół ma jeszcze wolne i dowiedzcie się o te nauki. Jeśli chcecie fotografa, idzcie zamówić już teraż. Studio pewnie uda sie załatwić bez problemu, z plenerami może być trochę gorzej. Zaproszenia - to się tak nie pali, ale rozejżeć sie też trzeba, bo rozdaje się je na ok. miesiąć przed ślubem. Z ubraniami kłopotu nie będzie, o ile nie będą sprowadzane z zagranicy ani szyte na miarę. DACIE RADĘ, Powodzenia! :-)

Gość widocznie nie ma...
mojego kuzyna przyszła żona była w ciazy...jak pójdziesz do ksiedza i powiesz ze jestes w ciązy to pewnie cos da sie zrobić ale ksiadz moze dziwnie na Ciebie patrzec... w koncu bedzie wiedział ze uprawiałas seks przed slubem..

Gość Pretka
dzięki :) ja też jestem z Warszawy, mam zamiar brać tylko kościelny, ale nie wiem,czy do każdego kościoła moge iść? nie tylko w swojej parafii?

Gość nova nova
ksiądz to chyba zawsze słyszy jak spowiada młode pary o seksie przed slubem wiec nie będzie to dla niego zaskoczeniem :D

Gość nie można brać ślubu tylko
kościelnego. Jest opcja konkordatowy, lub cywilny, lub cywilny i osobno kościelny. Ksiądz nie ma prawa udzielić ślubu kościelnego ludziom, którzy nie są małżeństwem w świetle prawa obowiązującego w państwie.

o, tu masz topik o naukach: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3192842 :-) Myślę,że w Warszawie nie bedzie z tym problemu :-) Najpierw spytajcie w Waszych parafiach, ewentualnie potem szukajcie dalej. Uwaga! do ślubu konkordatowego - czyli tylko kościelnego, ale ze skutkamu cywilnymi (byście w świetle prawa byli uważani za małżeństwo) (sama będę też taki mieć) TAKŻE konieczne są zaćwiadczenia z usc o braku przeszkód. Zanosicie je księdzu, a on potam , po ślubie załatwia sam formalności z usc odnośnie rejestracji Waszego związku. :-)

Pretka-nie ma czegoś takiego jak ślub tylko kościelny. Bo to jest ślub konkordatowy który niesie za sobą skutki prawne. Musisz z narzeczonym załatwić formalności w USC. Podpisać przyrzeczenie małżeństwa. Zapłacić opłatę. Resztą formalności zajmie się ksiadz, ty tylko odbierzesz akt malżeństwa już po ślubie.

Gość Pretka
a konkordatowy to jak załatwiam?

Gość widocznie nie ma...
jak masz takie pytania to idziesz do ksiedza!!!!!!!!zamiast marnowac czas na kafeterie to idz i osobiscie sie pytaj bo cos ci do slubu nie spieszno!

No właśnie tak - najpierw idziecie do usc, potam z papierami do księdza. Resztę już on zalatwia. Oczywiście, sa opłaty. I w usc i w kościele, usc ok 80 zł, kościół 500-1000

Gość Pretka
dzięki a jakie dokumenty trzeba zaniesc do usc?

Gość Pretka
i jak długo czeka się na wydanie takiego zaświadczenia?

Jakie dokumenty należy mieć to zalezy od tego, gdzie się urodziliście i czy np. Wasze metryki są w tym urzędzie stanu cywilnego, pod jaki podlegacie obecnie. U nas była taka sytuacja, że pochodzimy z róznych miast, a obecnie mieszkamy w jeszcze innym. Musieliśmy mieć ze sobą skrócony akt urodzenia (taki, gdzie jest również nazwisko rodowe matki, inne są nie ważne) i dowody osobiste. W kasie wnosisz opłaty. Trzy egzemplarze dokumentu, który otrzymasz w USC dostaniesz w ten sam dzień, ale jak my byliśmy (lipiec - sezon slubny) trzeba było poczekać kilka godzin. Dokument ten jest ważny 3 miesiące. W naszym przypadku opłata to było 81 zl/

Do kościoła zanosisz dokkumenty z USC, akty chrztu, zaświadczenia o ukonczonym kursie przedmałżeńskim z wpisami o odbytych wizytach w poradni życia rodzinnego, ale to już możesz później. Jak na razie zorientuj się w wolnych terminach (najlepiej u siebie w parafii, będzie szybciej i łatwiej), zapisz się telefonicznie (przynajmniej w Krakowie tak jest) na weekendowy kurs pzredmałżeński, rozglądnij się w salach weselnych i nie wiem jaki pomysł masz na suknię, ale jeśli nowa, to też biegnij, bo w wielu salonach, żeby mieć gwarancję, że suknia będzie gotowa na określony termin, musisz zamówić ją 3 miesiące wcześniej.

Do usc zgłoście się z dowodami osobistymi i skróconymi odpisami aktu urodzenia. Resztę wam już na miejscu powiedzą. W kościele do ślubu będą potrzebne: - zaświadczenie z usc o braku przeszkód - dowody osobiste - metryki chrztu - świadectwa bierzmowania - potwierdzenie odbycia nauk - zaświadczenia o 2-krotnej spowiedzi

Gość Pretka
dzięki rain drop za wyczerpujące informacje najgorzej to zgrać wszystko ze sobą :O nie wiadomo od czego zacząc

;-) od kościoła (i nauk) i sali. Zobacz jeszcze raz moją pierwszą odpowiedz ;-) Powodzenia! :-)

tak jak pisaly Ci juz dziewczyny- dasz rade to zalatwic, wszystkiego dowiesz sie u ksiedza i w samym urzedzie jesli chcecie jakies przyjecie to tez nie powinno byc klopotu, bo teraz (za wyjatkiem zblizajacych sie swiat i sylwestra) sezon nie jest slubno-weselny mam jednak do Ciebie pytanie- nie boisz sie, ze mozesz sie bardzo zle czuc? ja zaszlam w ciaze niedlugo po slubie i dzis wiem, ze jesli zdarzyloby sie, ze bylabym w ciazy przed slubem, nigdy bym sie nie zdecydowala wziac slubu w trzech pierwszych miesiacach ciazy. Sa rzecz jasna dziewczyny, ktore wrecz nie czuja, ze sa w ciazy i tego Ci zycze 🌻 ale nigdy nic nie wiadomo, wiec moim skromnym zdaniem powinnas wziac pod uwage przy organizacji tego waznego dnia, ze mozesz nie czuc sie najlepiej a tak w ogole to gratuluje serdecznie :)

Gość Pretka
ja jak na razie żadnych dolegliwości nie odczuwam ... odpukać :) chciałabym jak najszybciej miec już to za sobą. Mieliśmy plany żeby ślub odbył się w lato 2008 (bo rodzęw wakacje 2007) ale to nie za dobry pomysł i stwierdziliśmy, że im szybciej tym lepiej. Niw wiem czy mam już sukienkę wieksżkupować, czy jescze mój aktualny rozmiar będzie dobry?

Moja kolezanka brala ślub w 5 mc ciąży, i przyznam,że jak ktoś nie wiedzial - to by sie nie domyślił. Suknia nie może być oczywiście obciała, \"rybki\" (to taki fason;-) ) nie wchodzą w grę. Typowe fasony powinny sobie poradzić z brzyskiem. Ona miala jeszcze szal na ramionach, i powtarzam - nikt by się nie domyślił. Jeśli faktycznie załatwicie wszystko w 3 mc, zacznij się rozglądać za suknia już teraz. Jeśli wezmiesz w salonie, i tak od razu nie dostajesz jej do domu. Suknia zostaje u nich i na ok miesiąc przed slubem przychodzisz na ostateczne indywidualne dopasowanie. Niektóre dziewczyny np. bardzo chudną z nerwów przed ślubem i poprawki bywają konieczne. Lub tyją ;-) Więc tym sie nie przejmuj. :-) Byle byś tylko na tydzień przed ślubem nie biegała w panice, że jeszcze sukni nie masz;-)

miało być \" brzuszkiem\" Dodam,że ona ogólnie całą ciężę dobrze się czuła. Myślę, że ta godzina ceremonii nie powinna Ci zaszkodzić, a przecież tańców-hulańców wyeijać nie musisz ;-) ;-)

Gość a gdzie robią wekendowe nauki
przedmałżeńskie? i jaki jest ich koszt?

Gość 140 zl za parę. Trzeba
zadzwonić do kurii i zapytać, gdzie, który kościoł i w jakim terminie organizuje

Gość czy to jest jednorazowe
przyjście? bo podobno trzeba jeszcze ze 2-3 razy pojsc do poradni

Mirka nie ma racji - jest coś takiego jak ślub kościelny. Można wziąć tylko i wyłacznie ślub kościelny a to nie to samo co konkordatowy. Ślub kościelny nie niesie za sobą żadnych skutków prawnych. cywilny kościleny konkordatowy (cywilny +kościelny)

Gość malutkie pytanko
co wasi ksieza mowili przy spowiedzi przedslubnej na seks przedslubny???????/ ile razy trzeba przed slubem pojsc do spowiedzi?? czase widze jak sie spowiadaja pary i cos im ksiadz podpisuje w konfesjonale....????????

Gość jjjjjjo
podnosze