Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

egalisse

Skóra nie wchłania preparatów!

Polecane posty

Mam dość dziwny problem związany ze skórą, która - choć stosunkowo sucha - dosłownie \"nie chce\" wchłaniać żadnego kremu niezależnie od konsystencji. Nawet w przypadku małej ilości kremu nawilżającego pozostaje on w sporej części na powierzchni niezależnie od wklepywania, wmasowywania lub przykrywania wacikiem, chociaż nakładam wszelkie preparaty na dokładnie oszyszczoną nienatłuszczającym środkiem myjącym i osuszoną przykładanymi wacikami skórę (robiłam próby podczas kolejnych dni: 20, 40, 60, 80, 100 i 120 minut po osuszeniu). Stosowałam również peeling enzymatyczny, jednak i to nie pomogło. Jeszcze kilka lat temu (obecnie mam 21 lat) miałam drobne problemy z zaskórnikami ze względu na wąskie pory. Poza tym mam dosyć cienki naskórek. Czy istnieją jakieś nieagresywne preparaty rozszerzające pory (niezwiązane z ogrzewaniem skóry ze względu na drobne problemy z naczynkami i ogólną wrażliwość) i \"rozpulchniające\" naskórek, tak by był on w stanie wchłonąć kolejne preparaty? Słyszałam, że mocznik rozpulchnia naskórek wiążąc wodę w warstwie rogowej, ale czy ta woda nie hamowałaby wchłaniania innych preparatów? Czy taka kilkudniowa (kilkutygodniowa?) kuracja delikatnym preparatem z mocznikiem przygotowałaby skórę na przyjęcie interesujących mnie preparatów? Z kolei bezbiałkowy wyciąg z krwi (nap. w maści/żelu Solcoseryl) poprawia gospodarkę tlenową skóry - czy takie działanie wpłynęłoby pozytywnie na \"wsiąkliwość\" naskórka? Czy może lepiej byłoby \"dotlenić\" skórę 3%-owym nadtlenkiem benzoilu?

Gość koooosmetyczka
Ale przecież to nie krem ma się wchłaniać w skórę ale jego składniki. Krem zastawia na twarzy zawsze jakiś nawet delikatny film który się nie wchłania po to żeby zabezpieczyć skórę. Jeżeli masz suchą skórę uzywaj po prostu preparatów dla niej- delikatny zel do mycia twarzy lub melczko (ale zmywaj go wodą) ,tonik (osusz go papierową chusteczką) i krem. Raz lub dwa X w tygodniu peeling np enzymatyczny + maseczk nawilżająca dla suchej skóry.

Gość ałaodzianka
''Krem zastawia na twarzy zawsze jakiś nawet delikatny film ''...a co to jest ten film? co to za okreslenie, nigdy niesłyszałam

Pozwolę sobie powtórzyć, że NIE WCHŁANIA SIĘ NIEMALŻE NIC! Nawet po przemyciu skóry wacikiem lekko nasączonym tonikiem skóra długo pozostaje MOKRA! Nie wchłaniają się nie tylko kremy nwilżające, ale i lekkie ŻELE, a to już chyba świadczy o pewnej nieprawidłowości ;).

Gość koooosmetyczka
Ja ci też powtórzę, że skóra nie wchłania produktu który tworzy dany kosmetyk czyli wodnej konsystencji toniku albo kremu ale ich składniki. Po przetarciu skóry tonikiem którego zadaniem jest zmiana ph skóry na kwaśne należy go osuszyć chusteczką. Krem również nie musi się wchłaniać , najwidoczniej twoja skóra tego nie potrzebuje, ale napewno czerpie składniki w nim zawarte.

A jakim to magicznym sposobem składniki zawarte np. w uzupełnionym wazeliną jako \"vehiculum\" preparacie same przejdą do skóry ze zwężonymi porami? Proszę mi wybaczyć, ale ja naprawdę wiem, co piszę. Dlatego moje pytanie nie dotyczyło porady odnośnie skóry, ale KONKRETNYCH preparatów poprawiających jej stan.

Gość ha ha hahahaha
od kiedy kosmetyki wchłaniają się przez pory :D smieszne to było!

Gość shiruuia2804
Mam dokładnie ten sam problem ! Jakikolwiek krem używam balsam oliwke, nic nie chce mi wchłonąć. Moje koleżanki kremujątwarz zwykłym nivea albo ciało oliwką dla dzieci i po chwili wiać, że już wszystko wchłonęło. Natomiast u mnie, moge posmarować się kremem czy oliwką i nawet po 10h dalej mam nie film, ale całą warstwę. A też mam raczej suchą skórę -.-

Gość gość
w ceu zwiększenia penwtracji produktów wypróbuj mikronakłuwanie wartwy rogowej roll citem environu i na noc lotion z kwasem mlekowym tej samej firmy