Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewuszkaaaaaaa

nadczynność tarczycy??

Polecane posty

Gość dziewuszkaaaaaaa

kochanni czy ktos z was miał nadczynnosc tarzycy?? jak sie ja leczy??? zrobiłam tsh i wyraźnie wyszło mi ,ze mam nadczynnosc ,wogole mam trudnosci z przełykaniem ,czuje sie tak jakbym miała kamien w gardle :-( nie wiem czy oddychanie ma cos zwiazek z tarczya ale zauwazyłam ,ze jakoś ciezko mi sie oddycha,w szczegolnosci jak sie zdenereuje wtedy brak mi oddechu :-(

Nadczynność leczę od jakiegoś czasu (ok. 3 lat), ale trudności z przełykaniem nie mam. Skontaktuj się z lekarzem endokrynologiem - on poprowadzi twoje leczenie.

Gość je lesais
Przy chorobach tarczycy bardzo wazne jest zrobienie usg szyji. Ja lecze sie od 3 lat na niedoczynnosc a dokladniej na chorobr Hashimoto. Z tego co wiem przy nadczynnosci moze wystepowac choroba Grav Basedowa(moze to sprawiac wrazenie ucisku w gardle) Najlepiej idz do endokrynologa, czasem warto skontaktowac sie z kiloma lekarzami gdybys nadal czula sie zle.>Niestety miala okazje wpasc wrece lekarki , ktora nie ma pojecia o leczeniu. Na interneccie jest bardzo duzo wiadomosci odnosnie tarczycy.

Gość ja robiłam sobie badania
miałam pobierana krew, robiłam bo podejzrewałam tarczyce, ale wyniki były ok, z ty ze nie robiłam na czczo, tylko zapomniałam i przed pobraniem wypiłam słodką kawe z mlekiem, czy ma to wpływ na wynik z krwi? czy powinnam powtorzyc badanie krwi?

Gość jelesais
mysle , ze nie. Przy badaniu hormonow, wazne jest zeby nie robic badania po ich zarzyciu. Np, ja jak robie badania kontrolne, a lecze sie na tarczyce i hormony bede juz do konca zazywac, to nie moge ich brac przed badaniem. kawa nie ma na to wplywu, ale np jedzenie z iloscia soli jodowanej. Najlepiej jednak kazde badania robic na pusty zoladek. Mysle, ze ta kawa z mlekiem nie ma na Twoje wyniki wplywu.

Gość do jelesais
Dziekuje Ci za wypowiedz i pozdrawiam! :)

USG tarczycy robi się w celu sprawdzenia jak ta tarczyca wygląda \"od środka\" ;) Jesli jest mocno powiększona to może powodowac ucisk. Ja, mimo że mam nieco powiększoną i cierpię na chorobę autoimmunologiczna, problemów z oddychaniem czy przełykaniem nie stwierdzam :) Tak więc oprócz badania krwi, lekarza powinien skierować cię na usg jak zauważyła je lesais.