Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akle

Tarczyca, anty i problem ze schudnięciem

Polecane posty

Gość akle

Czy powodem tego że nie mogę schudnąć mogą być problemy z tarczycą? nadczynność lub niedoczynność tego organu? Dodam że biorę tabletki antykoncepcyjne. Ktoś polecił mi zrobienie badań na tarczycę, tłumacząc że jeśli biorę tabletki mogę mieć problemy z tym organem a co się z tym wiąże problem ze schudnięciem. Co o tym myślicie? Może wiecie jakie badania mam zrobić? Z góry dzięki

Gość akle
nikt niewie :(

Gość bedziov
jezeli jest nadczynność torczycy to zaczynamy błyskawicznie tracić na wadze, ajezeli jest niedoczynność to zaczynamy tyć. Poniewasz tarczyca wydziela tyroksyne, która odpowiada za metabolizm. Jeżeli w organizmie znajduje sie zaduzo tyroksyny(nadczynnoć tarczycy) to przyspiesza sie matbolizm i błyskawicznie spalamy tkanke tłuczczową . Jeżli mamy niedobur tyroksyny(nidoczynność tarczycy) metabolizm organizmu jest spowolniony i nasz organizm niespala tkanki tłuszczowej w skutek czego zaczyna sie ona gromadzić pod skórą. Jezeli chcesz sie wiecej dowiedzieć to musisz iść do endokrynologo, lub załatwić sobie zkądś kierowanie na usg tarczycy(czy jakoś tak)