Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alfaaaaa

Jak się robi sos tatarski, taki do jajek i nie tylko jajek

Polecane posty

Gość yfyufyfyfvygf
kroisz ogorki,grzybki i cebulke. Drobno. dodajesz majonezu i smietany. przyprawiasz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sos tatarski
Składniki: * mały słoiczek majonezu, * płaska łyżka musztardy stołowej (byle nie krepska bo nie pasuje do kompozycji smakowej!), * sok z 2 małych cytryn, * czubata łyżka utartego chrzanu, * 2 łyżeczki drobniutko siekanego szczypiorku, * 2 drobno posiekane jajka na twardo (albo lepiej: żółtka przetrzeć przez sitko, a posiekać same białka). Przygotowanie: połączyć wszystkie składniki, przyprawić odrobiną soli, szczyptą cukru pudru i ewentualnie mieloną papryką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sos tatarski
Składniki: - 1 szkl. majonezu tradycyjnego - 2 ogórki konserwowe - 2-3 łyżki drobno pokrojonych grzybków marynowanych - 4 łyżki kaparów - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 łyżka szczypiorku - po szczypcie cukru pudru - soli i pieprzu Sposób przyrządzania: Ogórki, kapary i jajka drobno posiekać, dodać grzybki oraz szczypiorek i wymieszać z majonezem (można dodać 2 łyżki śmietany 30% lub jogurtu naturalnego). Przyprawić cukrem, solą i pieprzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dsfre
(3 dkg musztardy, 2 surowe żółtka, 1/8 l oleju- te składniki na własny majonez) 4 dkg pieczarek, 4 dkg korniszonów, 1 łyżka tartego chrzanu,, 1/8 l śmietany, sól, ewentualnie cukier z surowych żółtek, oleju oraz przypraw sporządzic majonez (albo wziąść kupny) do niego dodac posiekane grzybki, korniszony, łyzke chrzanu, wymieszać ze smietaną i przyprawami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sos tatarski
Sos tatarski - zimny sos wytwarzany na bazie majonezu, a używany m. in. do wędlin, zimnego mięsa, gotowanych jaj, ryb, owoców morza, frytek. Skład: * majonez * śmietana (jogurt naturalny) * drobnosiekane kwaszone (konserwowe ogórki) * drobnosiekane marynowane grzyby leśne (pieczarki lub inne) * musztarda, sól kuchenna, cukier, pieprz, sok z cytryny (ocet) Sos tatarski spotykany jest również z dodatkiem cebuli (często), siekanego szczypioru, tartego chrzanu, sera żółtego, kaparów, gotowanych jajek - drobnosiekane białko i utarte gotowane żółtko, pietruszki, oliwek i innych składników. Niezależnie od zastosowanych składników powinny być one posiekane tak, aby było je czuć w czasie jedzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alfaaaaa
Jestescie kochani, tak szybko odpisaliscie mi.....a czy moge nie dodawac grzybkow? a jesli chodzi o ogorki to jakie lepsze kiszone czy konserwowe do tego sosu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dsfre
korniszony... czyli konserwowe!!!! najlepsze!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alfaaaaa
Bardzo, bardzo Wam Wszystkim dziekuję! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pierwszy raz slysze o grzybach do sosu tatarskiego, ale moze ja w ogole mam inny sos na mysli ... dotad jadalam tylko w formie gotowca, i owsze jest tam ogolno majonezowa baza i posiekane korniszony, lecz nie widzialam nigdy grzyba. moze z grzybami to regionalna wersja :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dla jednego musza, dla innego nie 💤 to tak, jak niektorzy sledzia z groszkiem nazywaja ryba po japonsku, ale mniejsza z tym :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×