Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cięzarówkaaaa

Zakup ubranek dla dzieci --- wejdzcie.

Polecane posty

Gość cięzarówkaaaa

Niedługo rodzę i chciałabym zrobic zakupy. Jednak nie mam pojęcia, ile i czego kupic,żeby wystarczyło i nie przesadzic.Czytam rózne wypowiedzi na forum i dostaję kręcka--kupowac body, body ble, tylko kaftaniki--żadnych kaftaników Itd. Ile czego w jakim rozmiarze? Gubie się.I jak się potem w to ubiera dziecko? Kaftanik+spiochy to wiem, a reszta?

Gość podwójna mama
Pierwsze dziecko ubierałam w kaftaniki i śpiochy, a drugie w body i półśpiochy. Ta druga wersja dla mnie jest o wiele wygodniejsza. :)

Gość cięzarówkaa
A półspiochy można od początku zakładac? Nie odgniata ta guma w pasie malucha? I czemu wygodniejsze?

:D:D:D..wszystko przyjdzie samo z siebie.Swojemu dziecku krzywdy nie zrobisz. A ile ludzi tyle zdan i nie ma jednego dobrehgo. To tak jaby dyskutowaly dwie panie o wyzszosci golfu nad bluzka albo spodnicy nad spodniami.Przecierz to bez sensu:) Zobaczysz w co ci bedzie lepiej ubierac i sama zadecydujesz.Kup po jednej rzeczy i juz.Co do rozmiaru to tez nie ma reguly sa dzieci dribne i calkiem duze.Lepiej chyba skupic sie na 62 niz 56 bo ten drugi raz dwa bedzie za maly . Osobiscie wolalam body niz kaftaniki ale wiem ze sa tez zwolenniczki tych drugich dlatego nie bede Ci odradzac:)

Gość cięzarówkaa
Dzięki. :-)Moze ktos jeszcze?

Tez uwazam ze body lepsze szczególnie gdy sie dodatkowo pieluchuje tetrą oprócz pampersów wtedy body fajnie to przytrzymuje. I tez myśle ze raczej 62. Ale z 2 lub 3 sztuki 56 nie zawadzi. Moja córcia urodzila sie mała i te 62 wisiało na niej przez pierwsze 2 tygodnie co mnie denerwowało...Ale jak masz mało pieniedzy to nie kupuj bo bez sensu. I oczywiscie nie polecam kołnierzyków i rzeczy ktore sie zapinaja na plecach. Śpiochy i pajacyki powinny miec zatrzaski w kroczu i az do konca nóżek.

Aha, jeśli kupujesz skarpetki to zwracaj uwage na ściągacze, bo często są tak zrobione ze obciskają nóżki...

popieram w 100% JaNe :) body sa wygodniejsza bo sie nigdzie dziecku nie sciagna i spokojna mozesz byc o uwieranie w plecki np. odradzam normalne guziczki na rzecz zatrzaskow. zrezygnuj z wszelkich zapiec na pleckach no i warto powycinac metki w nowo kupionych ubrankach bo np moja mal;a sie denerwowala :) aha jesli idzie o rozmiar - mialam 3 komplety na 56 a reszte na 62, te na 56 starczyly tylko na okres pobytu w szpitalu bo mala bardzo szybciutko rosla :) (urodzila sie mocno w standardzie 54cm,3450wagi)

A ubierasz tak : najpierw bielizna czyli body lub kaftanik. Na to śpiochy lub pajacyk. Jeśli wybrałaś śpiochy a masz chłodne mieszkanie to dobrze na to sweterek (bądź ciepły kaftanik bo to zależy od rodzaju materiału). Ja pod śpiochy zakładam skarpetki jak wychodzi na dwór. Na spacer koniecznie sweterk i kombinezon. Czapeczka bawełniana i na to zwykla grubsza. Spodenek nie lubie, ale to rzecz gustu. A jesli juz to tylko z body bo z kaftaniki wyłażą często z gumki jak dzicko sie rusza. To chyba tyle...

Gość cięzarówkaa
Dziekuję :-)

teraz jest zimno wiec najlepiej ubierac tak dziecko:body na to kaftanik i spiochy. no do wyjscie jeszcze jakis sweterek i kombinezon i czapke. Ja osobiscie wolę uzywać body niż kaftaniki jesli mam ubrać tylko jedno bo wtedy jestem pewna, że gdy dziecko sie rusza to kaftanik mu sie nie podwinie i nie przewieje mu nerek.Ja na wyprawkę proponuję Ci kupić 7 par bodów, 4 kaftaniki, 7spiochów,10-20pieluch tetrowych. Jesli chodzi o body to pod kaftanik mozesz ubierac bez rekawów liub z krotkim rękawkiem. Acha jesli masz duśy brzuszek i spodziewasz sie raczej duzego dziecka to kupuj rozmiar 62. Bo mój syn miał 59 cm jak sie urodził i juz do rozmiaru 56 nie wchodził. Jak masz jeszcze jakies pytania to pytaj smiało. Matka6-miesiecznego chłopca.

Ja wiedziałam ze bede miała duze dzidzi bo lekarz mi to mowił na usg. Wiec moze spytaj swojego lekarza czy twoje dziecko sie urodzi drobne czy duze.

ja jesli idzie o wielkosc to nie dowierzam - 3 dni przed porodem lekarz stwierdzil ze termin porodu jest prawie miesiac pozniej - 14kwietnia wychodzilo z usg ze termin na 9 maja!!! i wg tego mala miala wazyc 2600, min dlatego polecialam i kupilam te 3 mniejsze kompleciki bo wiedzielam ze bede miala lada dzien wywolywany porod no i 17kwietnia urodzila sie mloda dama 3450 - taka wcale nie mala pomylka,nieprawdaz???

No cóż...dziwnego miała lekarza,że nawet nie potrafił okreslić ile bedzie miał dzidziuś... Juz nawet nie chodzi mi o wagę ale usg dokładnie okresla wzrost dziecka... no chyba, że ma lekarz złą aparatrę. POZDRAWIAM PS: Generalnie ciuszki 56 tez powinnaś kupic ale nie za dużo. Ja miałam i nie wykorzystałam. Kup tylko np po 2 sztuki. A reszte 62. Nie bój się 62 zdążysz użyc, a 56 zawsze mozesz dokupic, ale faktycznie żebyś miała i tekie i takie ciuszki.

maliszena aparat byl dobry i bylo badanie robione w szpitalu a nie w gab prywatnym, tyle ze aparat wylicza wg wielkosci kostek dzidziusia (glowki i kosci udowej jesli dobrze pamietam) a tak sie sklada ze moja corcia jest bardzo drobna jesli idzie o budowe kosci, glowke miala taka mala ze malo ktora czapeczka byla dla niej dobra co jest ponoc nietypowe dla niemowlat ;) teraz na wiosne bedzie miala 5 latek a czapki kupujemy dla 3 latkow wlasnie ze wzgledu na drobna glowke :) ale to moze i dobrze bo bedzie jej latwiej kiedys kapelusz kupic niz mi ;)

no to masz śliczną córeczkę:) mi się bardzo podobają dziewczynki które są drobniutkie, sa takie kochane... no dobra wygrałaś...:P ale to wyjatek. Mi lekarz bardzo dobrze określił wzrost dziecka

hehehe to nie chodzi o wygrywanie tylko po prostu chcialam pokazac ze nawet najlepszy sprzet i najbardziej doswiadczony lekarz sie myli, zarowno jego jak i nasza reakcja byla taka sama - \"jaka ona duuuuza\" ciezarowko na kiedy masz termin porodu??? jesli idzie o ubranka to jeszcze bym chciala doradzic welurowe (miesiste) pajacyki, sa cieplusienkie akurat na chlody no i w odroznieniu od tych frotte nie traca jedrnosci tkaniny. aha i dla noworodka jednak stanowczo odradzam polspiochy (czyli te spodenki) bo one jednak maja gume a ta guma z reguly wypada w okolicy pepuszka no i niestety takze sie sciagaja i nie maja rozpiec w kroczku (przynajmniej ja takowych nie widzialam) wszelkiego rodzaju pajacyki i rampersiki sprawdzaja sie duzo lepiej :)

Gość ciężarówkaaaa
Dzięki wszystkim za wypowiedzi :-) Bardzo mi pomogłyscie. Termin mam na luty. Jeszcze małe pytanie--co to są rampersiki?

Gość ciężarówkaaaa
aaa...juz wiem :-) dzieki Bedę miała chłopca :-)