Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość heili

jak to jest z tym porodem i cisnieniem

Polecane posty

Gość heili

czy to prawda, ze jezeli kobieta ma duza wade wzroku juz od ok 5 to nie powinna rodzic silami natury bo zwieksza sie cisnienie w oczach i moga zylki popekac?

Gość heili
nikt nie wie??

Gość specjalistka od wszystkiego
chodzi o to że przy dużej krótkowzroczności siatkówka w oku może być naciągnięta i odwarstwić się z wysiłku przy parciu. dlatego każda kobieta w ciąży powinna trafić do okulisty - nawet ta bez wady! jeśli okaże się że siatkówka jest słaba, trzeba robić cesarkę - bo w przeciwnym wypadku poród może się zakończyć nieodwracalną ślepotą. I radzę dobrze się koło tego zakręcić - bo nasi genialni położnicy lekceważą wskazania okulistyczne i póżniej kobiety ślepną. Oczywiście żaden lekarz za to nie odpowie. Jesli położnik odmawia wam cesarki gdy macie wskazania okulistyczne, to zażądajcie tej decyzji na piśmie! Ja mam dużą wadę wzroku - na razie dzieci nie planuję w ogóle (jesli już to adoptowane), ale jak mi się kiedyś coś odmieni to zrobię cesarkę na życzenie. Nie będę ryzykować ślepoty przez naszych krajowych rzeźników.

Gość heili
o dzieki za odpowiedz wiec jednak to prawda przy najblizszej okazji zapytam ginekologa i okuliste :)