Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magda11111111111111

Luteina!!!! prosze piszcie!!!

Polecane posty

Gość magda11111111111111

czy któraś z was to brała???? jak tak to jaka była przyczyna

Luteina jest podawana z wielu powodów. 4.1. Wskazania do stosowania Stany niedoboru endogennego progesteronu pod postacią zaburzeń cyklu miesiączkowego, bolesnego miesiączkowania,cykli bezowulacyjnych, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, czynnościowych krwawień macicznych. Endometrioza Zapłodnienie in vitro Niepłodność związana z niedomogą lutealną Poronienia nawykowe i zagrażające na tle niedoboru progesteronu Niewydolność fazy lutealnej okresu przedmenopauzalnego Hormonalna terapia zastępcza (Progesteron jest stosowany u kobiet po menopauzie z zachowaną macicą, otrzymujących hormonalna terapię zastępczą, celem ochrony endometrium) . Ja np dostawałam ją z powodu niedoboru progesteronu w ciąży.

Gość anusia bion
pierwsza ciąze poroniłam w 9 tyg. Po kilku m-c znowu zaszłam w ciąże i lekarz zalecił mi stosowanie luteiny dopochwowo, tylko ze mój organizm dosłownie ja natychmiast po aplikacju wyrzucał- dałam sobie spokój . Teraz jetsem w 24 tyg. i wsztsko jest ok. maluszek rozwija sie prawidłowo.

Ja jestem w 32 tygodniu ciązy i biorę luteinę, jeną tabletkęna noc, ma chronić przed przedwczesnym porodem, zbyt często twardniał mi brzuch i miałam takie lekkie pobolewania, właśnie w nocy.

Gość justalala
zalezy jaka>?dopochwowaczy pod jezyk?

Gość magda11111111111111
chodzi mi o do pochwowo

Ja bralam w 3 mies ciazy bo zaczelam krwawic ale po luteinie ustalo krwawienie i teraz moja mala juz ma 3 mies i jest zdrowiutka

Gość Ania 21
Ja tez mialam przepisana luteine, bo mialam twarda macice, byl to jakis 17 tydz chyba. Dowiedzialam sie jednak , ze jest to hormon zenski i natychmiast przestałam brac, bo podobno moze w jakis sposob wpływać niekorzystnie na dziecko i na mnie.]a poza tym w ulotce jest chyba napisane, zeby nie przyjmowac w ciazy, Moj lekarz mi ja przepisal, ale chyba rutynowo przepisuje wszystkim na twardy brzuch. Niech sam sobie to aplikuje

Gość justalala
ja miałam od 7tyg ciazy na podtrzymanie-wziełam 1 opak

Gość ja też brałam
ja brałam na wyregulowanie @

Oto cytat ze strony medycznej dla tych co to uważają ,że luteina szkodzi w ciąży.Teksty \"podobno\" lub \"Słyszałam\" nie świadczą o wiedzy na temat tego leku. Cytuje Podstawową funkją luteiny jest wspomaganie czynności ciałka żółtego przez pierwsze dwanaście tygodni ciąży. Po tym okresie produkcję progesteronu przejmuje łożysko i nie ma takiej potrzeby. Ale postaram Ci sie wyjasnić dlaczego niektóre pacjentki biora ten lek dłużej. Pomimo tego, że łożysko przejmuje w 12 tygodniu funkcję ciałka żółtego to nie jest ono jeszcze ostatecznie wykształcone. Takim się staje pomiedzy 17-tym a 20-tym tygodniem ciąży. U kobiet u których ciąża była zagrożona, które mają obciążony wywiad (poważne zaburzenia hormonalne, przebyte poronienia) lub ich ciąża jest wynikiem stosowania metod wspomaganego rozrodu dla maxymalnego bezpieczeństwa luteinę lub podobne leki zaleca się właśnie do 20 tygodnia ciąży. Inna sprawa to fakt, że luteina jest lekiem stosowanym bardzo chętnie i przez lekarzy i przez pacjentów. Ma sie wrażenie, że robi się wszystko, żeby ciąży pomóc. W rzeczywistosci poza wskazanymi przypadkami branie leku po 12tyg nic nie zmnienia. Są i były na ten temat prowadzone badania. Z drugiej strony lek (poza nieznacznymi efektami ubocznymi) jest na dzień dzisiejszy naszej wiedzy o nim całkowicie bezpieczny, więc jesli kobieta sie denerwuje i chce nawet pomomo braku wskazań ten lek używać to nie ma do tego żadnych przeciwskazań\" Ten lek nie szkodzi po 20 tc tylko nic nie zmienia.

Gość Dziewczyny zajrzyjcie nie mam
ja bralam luteine na wywolanie miesiaczki

Gość anulkabion
Drogie panie informacja z "Leksykonu Leków"- Wydawnictwo Lekarskie PZWL -2004. "Luteina 50 - leka na recepte ...........Informacje na temat stosowania itd.....Jeżeli jesteś w ciąży lub karmisz dziecko piersią:Progesteron BYŁ stosowany w przeszłości w pierwszym trymestrze ciąży w leczeniu poronień zagrażających i nawykowych.Nie wykazano jednak, aby leczenie takie było skuteczne, ponieważ najczęstszą przyczyną poronień jest nieprawidłowo zbudowana zygota, na co progesteron nie ma żadnego wplywu. Stwierdzono natomiast, że progesteron moze powodować zaburzenia rozwojowe u płodów i maskulinizację płodów żeńskich.". Takie informacje znalazłam w większości nowych informatorów medycznych. wystarczy iśc do ksiegarni i poczytać nowości.

Gość magda11111111111111
a przez jaki czas brałyście to tabletki dopochwowo?????

Gość magda11111111111111
???