Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bez nicka45

nie mam okresu

Polecane posty

moglabym ci tu rzucac jkimis schorzeniami bez konca,ale to nic nie da...leczenie na wlasna reke nie wypali...diagnoze musi lekarz postawic....i ustalic ewentualne leczenie....jestes mlodziutka....jak z twoja cera...wlosami? wlosy i cera tez duzo moga powiedziec....hm...ale powiedz co ci to da,ze my tu bedziemy przyczyn szukac?

przeciez nikt nie musi wiedziec jesli sie az tak bardzo krepujesz...myslisz,ze odrazu bedzie po twoich oczasz widac,ze sie leczysz?

Gość bez nicka45
niby nic. Ale właśnie o to chodzi że wszystko poza tym jednym jest w porządku nie mam żadnych syfów na twarzy, nie choruje ostatni raz byłam u lekarza 2 lata temu jak mi było zaświadczenie do szkoły i wszystko inne też jest ok.

Gość łałałajka
a chcesz mieć kiedyś dzieci? myślałaś o tym?

moja droga no nie jest ok, bo jestes kobieta,a nie masz okresu...to rzeczywiscie moga byc sprawy hormonalne...i wystarczy wyrownac poziom, ale trzeba zrobic cytologie,sprawdzic narzady....hm? jetses dziewica?

Gość bez nicka45
jestem. A co to ta cytologia boli to tylko szczeże proszę.

nic nie boli!!!!!!!!!!lekarz bierze wymaz z pochwy i okresle grupe......powiedz szczerze nie wiesz? jetses dziewica? badanie ma zanczenie jesli jetses dziewica? czy mnie troszke wkrecasz? teraz ty odpowiedz szczerze?

Gość łałałajka
cytologia nie boli ale nie wiem, czy tobie ją można zrobić.poszukaj czegoś na necie.

MUSISZ ISC DO LEKARZA!!!!!!!!!!!ZA DUZO SOBIE POWKRECASZ JAK BEDZIESZ CZYTALA NA NECIE.!!!!!!!!!!!!111IDZ DO LEKARZA,to najlepszy pomysl,zaufaj mi

Gość bez nicka45
naprawdę nie wiem co to cytologia i naprawdę jestem dziewicą. Skoro ma być szczerze to w życiu chłopaka nie miałam (dziewczyny też nie)

Gość bez nicka45
dlaczego łałałajka napisała że nie wiadomo czy będzie można zrobić cytologię.

idz do lekarza kochana i odrazu mu powiedz ze jestes dziewica,bo badanie bedzie wygladalo troche inaczej niz normalnie....ale idz,da ci skierowanie na badania,bedzie dobrze

sama nie wiem co o tym myslec...ide juz spac,mam nadzieje,ze bedziesz miala odwage isc sie zbadac!!!!!!!!!powodzenia!!!!!!trzymam kciuki

Gość bez nicka45
czy brak okresu oznacza ze mogę mieć raka

Gość łałałajka
Dziewczyno, tego ci nikt nie powie, nawet lekarz, bez badania! Osobiście znam osobę, która miała raka szyjki macicy, ale ona przeciwnie- cały czas krwawiła.

Bez nicka 45- musisz pójśc do lekazrz bo to powazna sprawa. Najprawdopodobniej masz zaburzenia hormonalne , nie koniecznie chodzi tu o hormony płciowe-moze to tarczyca a moze cos zupełnie innego. Napewno czekają Cie badania poziomu hormonów a jak pójdziesz prywatnie to i badania trzeba będzie robić prywatnie-no chyba ze jakis lekarz położy Cie do szpitala-no i wtedy mama napwno mama sie dowie.Więc nie widze powodów aby to ukrywać.

Gość mala83.
jak sie ma raka szyjiki to sie krwawi, sa czeste bardzo u kobiet .. to jeden z najczestszych nowotworow u kobiet. nie znaczy ze go masz. nie czytalam calego topicu.. ale przz te 3 lata nie pomyslalas ze cos jest nie tak???? dziewczyno!!!!! przeciez moze sie to bardzo sle dla Ciebie skonczyc!!zamiast rad na forum posluchaj rady ginekologa

Gość mala83.
jednak przeczytalam cale forum..i szczerze powiem ze dziwie Ci sie bardzo. przeciez na zadbej uczelnie nie ma tak, ze nie mozesz opuscicc jednych zajec. przeciez nie musisz isc priv. jak sie zapiszesz do normnego ginekologa i powiesz o co chodzitio sadze ze nawet dlugo w kolejce nie bedziesz czekac. chcesz miec dzieci w przyszlosci??????? teraz pewnie powiesz ze nie chcesz.. zobaczysz kolo 30 stki jak sie obudzi instynkt mamy w Tobie. ja przez 23 lata nie znalazlam czasu zeby isc do gin i poszlam w wakacje wszystko jest ok. dzieki Bogu. wiem zem durna bo po 18stce przydaloby sie pojsc, ale sie dobrze skonczylo. mamie sie nie spowiadalam.. w gre wchodza u mnie rowniez tebletki --> po co ma sie stresowac. robie badania jak tylko czesto lekarka mi kaze i jest ok. zastanow sie nad tym . i nie ma co sie wstydzic!! to najglupsze, c mozesz teraz zrobic! podejrzewam, ze nie takie przypadki Ci ginekolodzy widzieli. idz do lekarza rodzinnego po skierownie, a pozniej lec do gina. w koncu na milosc boska obowiazuje TAJEMNICA LEKARSKA i nie znaczy to, ze od razu lekarz rodzinny poleci do Twoich rodzicow im wszystko powiedziec. w oczach prawa jestes polnoletnia osoba, skoro chodzisz na zajecia wnioskuje ze studiujesz wiec jestes ubezpieczona. nie ma co siezastanawiac tylko jak najszybciej dzwonic. a mozeto sprawa hormonalna.. moze stad tez i nadwaga? przyczyn zatrzymania @ moze byc pelno i zadna z nas na forum Ci nie powie co to jest.. powie Ci to specjalista. napisz jak sie sprawa rozwiazala. pozdrawiam Cie bardzo seredcznie. bedzie dobtrze tylko zadbaj o to, bo teraz nie odczujesz konsekwencji-nie masz @ nawet chyba wygodniej, ale za pare lat Twoj problem moze stac sie nie odwracalny. mala

Gość Slepe jestescie....
I nie widzicie ze to marna prowokacja? HE he he Laska sie nabija a Wy sie produkujecie

wcale się nie nabijam i to nie jest zadna prowokacja. Napisałam o tym bo w domu nie mam z kim pogadać a z kimś obcym to zawsze łatwiej. Chciałam się dowiedzieć poprostu czy ktoś ma podobne problemy a ty mi tu wyjeżdzasz że to prowokacja. Nie mam czasu na durne żarty.

Gość krupcia123
a co studiujesz, ze jestes taka zajeta ze nie masz czasu na lekarza?

A to co studjuje nie ma związku z tematem bo przecież zawsze można do szkoły nie iść nie ma przymusu. To raczej kwestia psychiki puki nie wiem co mi jest uważam że jestem zdrowa. Życie w nieświadomości mniej boli!

Gość przeczytaj i sobie przemyśl
Jakie są najczęstsze przyczyny zahamowania menstruacji u zdrowej kobiety? 1. Stres i intensywne ćwiczenia fizyczne. 2. Podwyższenie stężenia prolaktyny. Może być czynnościowe (bez zmian morfologicznych w przysadce) lub na podłożu guza wydzielającego prolaktynę. 3. Zażywane leki (m.in. przeciwdepresyjne, przeciwlękowe, niektóre leki przeciwko nadciśnieniu). 4. Zaburzenia owulacji. 5. Rzadko po stosowaniu doustnych środków antykoncepcyjnych może pojawić się zatrzymanie regularnych krwawień przez kilka miesięcy. 6. Intensywne odchudzanie. 7. Zaburzenia czynności tarczycy. 8. Uszkodzenie komórek przysadki (poporodowe, związane z niedotlenieniem lub zakrzepicą lub krwotokiem jak w zespole Sheehana lub niezwiązane z ciążą - zespół Simmondsa). Jakie testy lub badania może zlecić ci lekarz, gdy zgłosisz się do niego z tym problemem? Może zlecić badania hormonów tarczycy (TSH, fT4, T3), ocenę stężenia prolaktyny. Jeżeli występuje mlekotok to może być wskazane wykonanie tomografii czaszki lub zdjęcia rtg czaszki celowanego na siodełko tureckie celem wykluczenia gruczolaka przysadki. Najczęściej jednak diagnostykę rozpoczyna się od tzw. testu progesteronowego. Polega on na podaniu domięśniowym preparatu progeteronu lub doustnym podaniu naturalnego progesteronu lub jego syntetycznego analogu przez kilka dni. Jeżeli w ciągu 2 tygodni od podania leku wystąpi krwawienie lub plamienie to wynik testu jest pozytywny. Świadczy to o utrzymywaniu się stężenia estradiolu w surowicy powyżej 40 pg/ml i dowodzi prawidłowego funkcjonowania przedniego płata przysadki, śluzówki macicy i zachowania drożności kanału rodnego. Jeżeli stężenia hormonów tarczycy i prolaktyny są prawidłowe to dodatni wynik testu progesteronowego świadczy o występowaniu u pacjentki cykli bezowulacyjnych. Co dalej jeżeli test progesteronowy jest ujemny? Wykonuje się test estrogenowo-progesteronowy czyli najpierw podaje się estrogeny a potem progesteron aby sprawdzić czy nie występują nieprawidłowości macicy (zarośnięcie jamy macicy). Oznacza się stężenie FSH (folitropiny). Jeżeli jest podwyższone to świadczy to o przedwczesnym wygaśnięciu czynności jajników. Jeżeli jest prawidłowe to należy oznaczyć rezerwę hormonu adrenokortykotropowego i (o ile wcześniej nie wykonano) tomografię czaszki celem wykluczenia guzów w ośrodkowym układzie nerwowym. Jeżeli wyniki tych testów są prawidłowe to drogą eliminacji ustala się rozpoznanie niewydolności podwzgórzowo-przysadkowej. U kobiet z tym rozpoznaniem konieczne jest stosowanie leków hormonalnych Co oznacza stwierdzenie "brak cykli owulacyjnych"? Jest to sytuacja, kiedy nie dochodzi do jajeczkowania i nie powstaje w jajniku ciałko żółte produkujące progesteron. Przy braku progesteronu nie dochodzi w błonie śluzowej macicy do przemian przygotowujących śluzówke do przyjęcia zapłodnionej komórki jajowej. Również bez ustania działania progesteronu nie dochodzi do złuszczenia się błony śluzowej i do krwawienia miesiączkowego. Powoduje to zatrzymanie miesiączki, nieregularne brudzenia/krwawienia, objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Przyczyna cykli bezowulacyjnych może leżeć na którymkolwiek z poziomów układu podwzgórze-przysadka-jajnik. Leczenie zależy od tego czy kobieta jest zainteresowana zajściem w ciążę czy tylko regulacją cykli. Opracował dr n. med. Władysław Gaweł ze strony: http://www.babyboom.pl/rodzina/zdrowie/brak_miesiaczki_najczestsza_przyczyna_obaw_kobiet.html

Gość wiosna wiosna
ha! mi sie wydaje ze nawet najciezsze zajecie najciezsza praca nie est wytkumaczeniem ze ma sie zajecia od rana-18. jak sie chce to sie da. na to trzeba znalesc czas zaim bedzie za pono. pozdrawiam

obiecuję że w tym tygodniu poszukam przychodni i się zapisze. Ale nie mogę obiecać że nie stchórzę dzień wcześniej i nie odwołam wizyty ten strach jest gdzieś głębiej i nie mogę się go pozbyć. A jeszcze bardziej się nakręcam cały czas o tym myśląc.

powiedzcie mi jeszcze dwie rzeczy: czy lepiej iść do faceta czy do babki. I czy od tych leków hormonalnych bardzo się tyje.