Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość truskawka październikowa

okres-tabletki anty

Polecane posty

mam pytanie biorac tabletki antykoncepcyjne moge np. zrobic tak zeby nie dostac okresu raz, zbliza mi sie studniowka i nie chce miec okresu, w przyszlym tygodniu ide do ginekologa i chce poprosic o tabletki anty ale czy moza tak? nie robic przerwy i okres nie wystapi raz?albo chociaz 2 dni pozniej?

Gość mala83.
pewnie ze mozna. mi zawirowalo hormonami i mialam [plamienia takze zylam w tamponach 3 tygodnie. na inne talk to nie dziala. mam nadziee ze uda Ci siestudniowka:D

ja ide do ginekologa zeby ulergulowac sobie miesiaczki i odrazu po tabletki, ale chcialabym zrobic tak zeby w studniowce nic nie miala ;-)

Gość mala83.
rozumiem:D ja chcialam przesunac na polmetek i pech chcial ze polmetek odwolali bo sali nie bylo a ja mialam plamienia 2 tyg + @ tydzien. yakze dopytaj sie swojego lekarza o taka ew. plamien. mam nadzieje ze Ci sie tak nie podzieje:D pozdrawiam i wspaniales studniowki zycze!!

Gość mala83.
PS zasanow sie czy jest sens zaczac brac hormony tylko ze wzgl. na studniowke:/

porozmawiaj ze swoim lekarzem.ale mozna bez problemu przesunac okres.:)

nie tylko dlatego, ale ogolnie chce zaczac brac zeby sie zabezpieczyc :) wlasnie pojde pierwszy raz do ginekologa i sie boje troche, musze isc poniewaz, mam nieregularne miesiaczki tzn. mialam tak ze raz mialam normalnie i potem 2 miesiace nie mialam, ale zawsze mowilam ze nastepnym razem bedzie normalnie ale wole isc jakos takie postanowienie. Ostatnio spoznil mi sie troche ale mysle ze chodzilo o sres matura probna spr itp ;) ale zastanawia mnie co moze byc przyczyna tych miesiaczek i co mam zrobic zeby nie miec okresu hmmm... ale ogolnie tak mozna? czyli nie robie zadnej przerwy miedzy anty i nie powinnam miec? ale co mam zrobic jak mam nieregularne???? cholera :(

Gość mala83.
po tabsach bedziesz chodzic jak w zegareczku:P serio:) tylko nie przeginaj z przesuwanie okresu zawsze bo sie totalnie rozregulujesz. ale od czasu do czasu... jeszcze studniowka.. eh.. tez bym przesunela.. @ nie pasuje do sukni balowej. zdecydowanie NIE!! pozdrawiam

Gość mala83.
PS studniowka... kiedy to bylo.... ale w sukienke sie jeszcze mieszcze, wiec pocieszam sie ze nie moglo to byc tak bardzo dawno temu:)

ale moge połaczyć tabletki z uregulowaniem sobie miesiaczki? czyli jezeli mi lekarz zapisze tabletki to styczen caly bez oprzerwy mam brac tak? a potem jak? w lutym zrobic poprostu przerwe tak? prosze o wyczerpujaca wypowiedz jak krowie na rowie:D

Gość mala83.
jak krowie:) specem nie jestem.. sama biore od niedawna. najlepiej jak Ci lekarz wytlumaczy. chodzi o to ze jest listek i ma 21 tab, pozniej teoretycznie robisz przerwe 7 dni.. jak jej nie zrobisz nie bedziesz miec @ dopoki nie przestaniesz brac tabsow:) proste.. tylko dopytaj sie o plamienia bo mnie ostatnio tak dolapalo ze 3 tyg nie rozstaje sie z tamoinami:/ i co> zrozumiale? probnymi maturami sie nie przejmuj:D ja na probnej oblalam polski a pozniej zdalam go na 4 :) pozdrawiam

dzieki ;) ale niech ktos jeszcze sie wypowie moze ktos ma jeszcze takie miesiaczki jak ja

Gość mala83.
jednym z dzialan tabletek jest to, ze reguluja miesiaczke. te 7 dni przerwy to przewidziane na @. nazywa sie to "krwawienie z odstawienia" (chodzi o reaksje hormonalne) i jak je polykasz reg. przez te 21 dni to mniej wiecej 3-4 dzien po odstawieniu (tak ponoc najczesciej, u mnie jak zwykle inaczej:) ) jest @. i w ten sposob Ci sie reguluje. zapytaj 100 innych osob powiedza Ci to samo:)

czyli powiedzmy pojde w przyszlym tygodniu, zaczne barac sobie od 1 stycznia i 21 stycznia przestane i powinnam miec okres tak? moge sama tak zrobic? ustawic sobie date kiedy chce miesaczkowac jak mam nieregularne??

Gość mala83.
pierwsza tabletke bierzesz w pierwszy dzien @. bierzesz przez 21 dni. pozniej masz 7 dni przewry masz@ i na 8 dzien zaczynasz nowe opakowanie. a jak chcesz przesunac to zaraz po opakowaniu 1 nie robisz przewry tylko zaczynasz 2. czyli bierzesz nie 21 tabletek i okres tylko 2 opakowania np. pozniej 7 dni przerwy i zaczynasz kolejne. nie bardzorozumiem z tym przekladaniem..chcesz raz przelozyc na studniowke czy caly czas przekladac jak Ci wygodnie? da sie ale zdrowe to to nie jest. nie zapomiaj ze to nie cukierki tylko hormony:/ pogadaj z lekarzem, to bardziej kompetentna osoba niz ja:D wiem tyle co musze (no moze ciut wiecej bo studiuje med. ) ale nie tyle co Twoj lekarz umowmy sie. taka jest procedura jak Ci napisalam.

aaaa, czyli juz wiem;) nie nie chodzi o jeden raz na studniowke ;) wiec zaczynam w dzien kiedy pojawi sie miesiaczka tak? np. 16grudnia i biore 2 opakowania ;)

Gość mala83.
tja. zaczynasz pierwsza tabletke w pierwszy dzien miesiaczki. bierzesz je codzien mniej wiecej o tej samej porze. nic sie nie martw, lekarz Ci wszystko powie co i jak. bedzie dobrze zobaczysz!