Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

przenoszę

Hormony

Polecane posty

Hormony [11.12] 18:45 Ilonkaa Bardzo mnie ciekawi dzialanie hormonow w organizmie czlowieka.Zwlaszcza dzialanie progesteronu i estrogenu w organizmie kobiety.Wiecie moze za co sa odpowiedzialne te dwa hormony w organizmie kobiety?

Progesteron (luteina) - steroidowy żeński hormon płciowy wytwarzany przez ciałko żółte i łożysko (w czasie ciąży). Najważniejszy hormon wydzielany przez gonady (jajniki i jądra). Wydzielanie progesteronu wzrasta po owulacji, co * przygotowuje błonę śluzową macicy na ewentualne przyjęcie zapłodnionego jaja * hamuje skurcze macicy * wstrzymuje dojrzewanie pęcherzyków Graafa Hormon ten umożliwia implantację zapłodnionego jaja w błonie śluzowej macicy i utrzymanie ciąży. Jeśli do ciąży nie dojdzie, wydzielanie progesteronu zmniejsza się i dochodzi do menstruacji. W przeciwnym wypadku progesteron zaczyna być wytwarzany także przez łożysko i do piątego miesiąca ciąży jego produkcja jest na tyle duża, że ciałko żółte nie jest niezbędne do dalszego utrzymania ciąży. W lecznictwie progesteron stosowany jest zapobiegawczo przy ryzyku poronienia, niewydolności ciałka żółtego, zatruciu ciążowym, zaburzeniach miesiączkowania. Estrogeny należą do hormonów płciowych. Jest to grupa związków chemicznych o budowie sterydowej, wydzielanych przede wszystkim przez jajniki (cykl miesiączkowy), ale również w niewielkich ilościach przez jądra i korę nadnerczy. Estrogeny są uznawane za hormony żeńskie, ale są też niezbędne dla mężczyzny - ich niedobór w jądrach może powodować bezpłodność. Estrogeny są odpowiedzialne za: * rozwój drugorzędnych cech płciowych kobiecych * przyrost i zwiększenie pobudliwości mięśni gładkich (macicy i jajowodów) * stymulują rozrost błony śluzowej macicy i odbudowują w niej naczynia krwionośne macicy * przeciwdziałają przedwczesnym skurczom macicy, a tym samym poronieniom. * nie mają wpływu na syntezę składników mleka. * gospodarkę lipidową - zwiększają poziom \"dobrego\" cholesterolu HDL, a obniżają poziom \"złego\" cholesterolu LDL. Zwiększają też wydalanie cholesterolu z żółcią. * gospodarkę wapniową - zwiększają odkładanie wapnia w kościach, zapobiegając osteoporozie Najważniejszym przedstawicielem tej grupy jest estradiol, inne hormony z tej grupy występujące u człowieka to estriol i estron polecam stronę: www.google.pl ona nie gryzie:P ;)

proponuje otworzenie podrecznika do biologii z LO lub tez encyklopedii, w przypadku braku posiadania obydwoch z ww pozycji odsylam do wyszukiwarki GOOGLE. tam znajdziesz bardzo suzo na ten temat

witajcie,czy któras z was brała hormony?i jakie były efekty.ja chce brac bo mam za duzo hormonów meskich,tzn mału bius owłosienie problemy z cera.czy one moge mi pomóc?