Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hibiskusowa

Pytanie o ZUS.....

Polecane posty

Gość hibiskusowa

Jestm na zwolneniu z powodu zagrożonej ciąży. Zus poinformował mnie o prowadzeniu postępowania w mojej sprawie....Chciałam się zapytać czy jesli wszystko zakończy się pomyslnie to jak to jest z wypłatą świdczenia, moja pensja składa się z podstawy i premii uznaniowej. Jaka kwotę wypłaca ZUS? Czy premia też jest zaliczana do wypłaty (czyli podstawa + premia)?

Gość elinova
Ja dostawałam z ZUs srednią z ostatnich 12 m-cy, czyli wypłata+premia uznaniowa, którą wlicza sie do pensji

Gość hibiskusowa
Dzięki Dziewczyny za odpowiedź! elinova- pocieszyłaś mnie :) U mnie sytuacja wyglądała tak, że bardzo krótko pracowałam w tej firmie zanim zaszłam w ciążę (2 miesiące) czyli, że ZUS weźmie średnią wypłat z tych dwóch miesięcy, tak?

Gość tylko pensja zasadnicza

Gość upupupupupu

Gość breaker2
a pracowałas tylko 2 m-ce?? a wczesniej nie? to była pierwsza praca? bo własnie srednia sie wylicz z 12stu m-cy

Gość hibiskusowa
tak, pracowałam 2 mc i to była moja pierwsza praca .... Więc chyba średnia musi być z tych 2 mc, pytanie tylko czy zus bierze pod uwagę płace zasadniczą + premię uznaniową....? ale skoro Elinova napisłą także o premii to muszą brać także premię....

Gość u mnie
wzieli średnią z 12 m-cy z premią (miałam 70% premii). A jeżeli pracowałaś 2 m-ce to pewnie obliczą srednią z tego okresu. Pozdrawiam

To wszystko zależy co to jest za premia, Jeśli w umowie masz, że dostajesz np. 1000 zl wyplaty i 500 premii, to premi sie nie wlicza i dostaniesz 1000zl, natomiast jesli za pierwszy miesiąc dostalas 1000zl i 400 zl premii uznaniowej, a za drugi np, 1000 zl i 600 zl premii uznaniowej, to polizą średnią i bedziesz dostawa 1500 zl, wiem, bo ja niestety mialam ten pierwszy wariant :( macierzyński liczy sie tak samo

Gość gorzka rawda
Niestety tak naprawdę to wszystko jest uzależnione od regulaminu wynagradzania..Ja miałam pensje ok 1300 zł na rękę, ale co z tego, skoro regulamin wynagradzania w mojej beznadziejnej firmie jest tak skonstruowany, że nie wliczają mi premii..i teraz na macierzyńskim będę dostawać ok. 750 zł ...To jest żenada!! polityka prorodzinna..G....prawda!! Musisz się tylko zorientować, jakie składniki wynagrodzenia są uwidocznione w regulaminie i czy jest tam zapis, że podczas nieobecności pracownika są one zmniejszane..czy coś takiego...Ja jestem ogromnie zawiedziona, ale co zrobić..przecież się nie powieszę...

zus w tej chwili sprawdza czy nie wyłudzasz od nich kasy, czy to nie jest lewe zatrudnienie. zwłaszcza jak masz wpisana wyzsza pensje. Przeswietlaja porzadnie. Powodzenia. Moga wycofac nawet twoja umowe o prace i nie dostaniesz nic.