Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lady_in_red21

belgia

Polecane posty

zamierzam sie tam przeprowadzić po studiach. koncze kierunek automatyka i robotyka. ma ktos jakiekolwiek pojecie jak tam jest z praca po takich studiach? jakie sa szanse na zatrudnienie jesli nie zna sie flamandzkiego ani francuskiego? tzn. flamandzkiego sie ucze ale na francuski nie starcza mi czasu. ogolnie, jakie sa potrzebne dokumenty, czy chetnie wydaja pozwolenia na prace itd? jakies porady?

Gość mieszkanka bxl
Nie polecam tego kraju jako miejsca emigracji tylko ze wzgledu na prace, poniewaz w Belgi Polacy nie moga pracowac legalnie (ogłaszane sa listy zawodów, w których ewentualnie beda ułatwienia, głownie zwiazanych z budowlanką). Jeżeli jednak nie znasz obydwu tutejszych jezyków, a chcesz pracowac w tak powaznym zawodzie, to raczej czarno to widze.

Gość o_rany
jak nie znasz dutcha ani francuskiego to nie masz wlasciwie szans na legalna prace :( ewentualnie probuj na uniwersytetach, tam jest bardziej miedzynarodowo do jakiego miasta jedziesz?

diegem. ale planuje bardziej w antwerpii. mam nadzieje, ze majac pozwolenie na prace jakos sie uda. w koncu to rozwiniety kraj i ludzi gadaja po angielsku. bylam w szoku na wakacjach ze idac do zwyklej piekarni jakas stara baba za lada umiala odpowiedziec po angielsku i nie musialam sie meczyc z ich jezykiem .

A właśnie, że mogą pracować legalnie :) Mój tato tam pracuje i ma świetną pracę. Jak umiesz angielski, to całkiem prawdopodobne, że znajdziesz pracę.

ale wlasnie nie za bardzo wiem co i jak, gdzie sie zglosic, jak zalatwic pozwolenie na prace. generalnie wszedzie jest raczej tak, ze jesli nie zna sie choc angielskiego to ma sie problemy. ja juz podstawy flamandzkiego znam, sporo rozumiem ale gorzej z mowieniem. chcialabym pracowac w zawodzie ale tez nie wiem jak tam jest z praca i w ogole.

Gość o_rany
niby wszyscy mowia po angielsku, ale w pracy to nie jest przepustka - tlumacza sie wzgledami bezpieczenstwa itp a tak naprawde to ochrona przed imigrantami jesli bedziesz miala szczescie to sie uda, ale moze byc ciezko powodzenia!

Gość balbalka
gadanie ja jestem w belgii przyjechalam tu w ciemno ...maz ma super robote i jak najbardziej legalna ja tez jestem legalnie....

Gość grapka
lady in red 21 -- ja mieszkam w antwerpii jak sie chcesz cos dowiedziec o tym pisz na gg 4603343