Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bliski

List do Ciebie.

Polecane posty

Gość bliski

Czy warto w życiu być szczerym ? Czy warto być autentycznym? Obydwoje dobrze wiemy jak wielu znudzonych codziennością, beznadziejnie poszarzałych ludzi tylko czyha na chwilę czyjegoś nieopatrznego zwierzenia, widok zapłakanej twarzy, oczywisty fakt błędu drugiego człowieka, na sensację jego słabości. Tak więc, czy warto być szczerym? A może pozostała nam już jedynie arcypoważna i arcyzakłamana zabawa w ciuciubabkę, w której wszyscy umówimy się, że tworzona przez nas obłudna fikcja jest rzeczywistością? Cena jaką trzeba zapłacić za swoją tożsamość i z niej właśnie wynikającą szczerość jest boleśnie wysoka. Bo przecież własna prawdziwość to nic innego, jak wystawienie siebie na pokaz innym ludziom, ludziom, których najczęściej nie stać na odwzajemnienie się podobną postawą. Więcej jeszcze, to niemal pewne, ciągłe narażanie się na podłą obmowę i zawiść ze strony niejednego skarłowaciałego homo-sapiens. Ale, ale, nie rozpędzajmy się tak i nie róbmy z siebie męczenników świętej sprawy, bo czy przypadkiem Ty i ja też nie jesteśmy skarłowaciali? Jak więc mamy żyć? Jakimi być? Jeżeli choć na chwilę odrzucimy nasze żale i emocje, to łatwo zauważymy, że tak naprawdę to wielu z nas, (a może wszyscy?!) bardzo tęskni za wzajemną szczerością, prawdziwością, przyjaźnią, miłością, zaufaniem. Potrzebujemy tych wartości jak ryba wody, lecz po prostu wstydzimy się do tego przyznać i w konsekwencji każdego dnia wciąż na nowo wkładamy na twarze ozdobione kłamstwem ochronne maski, poprzez które nieufnie spoglądamy na drugich, także skrzętnie zamaskowanych. Jakie to dziwne i smutne! Świat ożywionych manekinów zabija w nas to, co najwartościowsze, a my nie potrafimy się od niego uwolnić. Gorzej jeszcze, dostosowujemy doń chrześcijańskie wartości i powodujemy, że tysiące klęczących na kościelnych posadzkach rachitycznych robotów zgodnie ze swoim paranoicznym zaprogramowaniem, potrafi tylko w kółko powtarzać: tego nie wolno, tego nie wolno, tego nie wolno, tego nie wolno... a to, to - to mnie gorszy!!! Bądźmy inni! Wbrew wszystkim i wszystkiemu, bądźmy inni! Kochajmy Boga i żyjmy ciekawie, mądrze, kolorowo, odpowiedzialnie! Żyjmy prawdziwie! Co o tym myślisz? PS W tym wszystkim zapomniałem jeszcze tylko napisać, że Cię kocham...

Gość od redakcji
piszesz do rzeczy, aczkowlwiek masz trudności z wyłuszczeniem sedna sprawy. Treść postu zawiera się w post scriptum. Prawdopodobnie możesz osiągnąc sukces w dziennikarstwie , gdzie długość tekstu przekłada się na wysokość wypłaty.

Gość no wiec
A do kogo ten list?:( Moze literke pierwsza imienia albo coś...

Gość do Bliskiego
Badz Soba . Dla mnie najwieksza wartoscia czlowieka jest Jego charakter i szczerosc;))

Gość Anna 24
SLICZNE... czy warto w zyciu byc szczerym??? tak jesli trafi sie na osobe rownie szczera jak TY. jesli zauwazysz ze ktos cie oszukuje... nie badz szczera... jestem w zwiazku 3 lata. mieszkam z facetem ktory jest obecnie w wawie... od 4 mcy mnie oszukiwal...nie chodzi o inna dziewczyne zdrade.. nie... ale ja juz nie umie mu wybaczyc... czemu to tak boli???

Gość Anna 24
mozecie powiedziec ze bylam glupia naiwna... ale ja wierze w szczerosc dobroc czlowieka... i kazdemu daje ta sama szanse... a ze sie zawodze?? jedni powoedza glupia jestes a ja uwazam ze to ludzie sa nie fair ze tak postepuja...

Gość Anna 24
...i po raz kolejny okazuje sie ze jestem naiwna... bo kazdemu daje szanse... tabula rasa... to do autorki postu...wierze ze wie o co chodzi..

Gość Anna 24
takie zycie...

Gość nie zmienisz swiata
ale siebie- tak.

Gość Anna 24
moze i prawda... to co? mam zmienic sie na kogos kim wogole nie chce byc? nie cche oszukiwac ludzi wymyslac itp. po co pytam? mi wcale nie jest zle z tym...

Gość ..ToYa
Lubie byc soba i to inni maja problem moga mnie akceptowac lub nie , maja prawo wyboru podobnie jak ja.;)

Gość Anna 24
byc z kim 3 lata... nigdy tak potwornie nie bylam oszukana....

Gość Anna 24
tylko to chyba nie jest prawo wyboru jak ktos Cie oszukuje a Ty jestes fair? wiadomo ze oczekujesz tego samego... a prawo wyboru do czego? do znajomych? do ich segregacji? przeciez nigdy nie wiesz czy ktos Cie oszuka czy nie w przyszlosci..

Gość Anna 24
prawo wyboru ..do oszukiwania? albo oszukuje albo nie? ale ja nie chce tego prawa bo go nie uzywam...

Gość Anna 24
trudny temat.....

Gość Anna 24
jesli sie klamie to dla checi zysku...a co jak sie oszukuje nawet bez tej checi??

Gość bliski
Nikt nie rodzi sie złym człowiekiem, zycie i rodzina wychowuje i kreuje na taką osobę. szkoda czasu i zycia

Gość bliski
przeczytaj go tak jakby był pisany do Ciebie

Gość przeczytalam
dziekuję, masz racje,ale.....Ty wiesz....też Cię kocham....

Gość zatracona fionka
bliski tylko wiesz... zycie to nie teatr, mowisz ciagle opowiadasz zycie to nie kolorowa maskarada... wiesz kogo?

Gość zatracona fionka
Ty i ja teatry sa dwa...

Gość bliski
Są nadzieje, co spadają jak gwiazdy. Są pożądania, co smakują jak piołun. Są ludzie, co przeklęli myślenie. Lecz ja wiem - już niedługo powieją wiatry odmiany, choć dziś wielu strażników świętych ołtarzy wciąż myli wiarę z dewocją i czas chce zatrzymać... Są pożądania, co smakują jak piołun. Są ludzie, co przeklęli myślenie. Lecz ja wiem - już niedługo powieją wiatry odmiany, choć dziś wielu strażników świętych ołtarzy wciąż myli wiarę z dewocją i czas chce zatrzymać...

no ślicznie to napisałeś, ale w czym sęk - nieszczęśliwa miłość? Bo mnie to PS trochę zmyliło ;)

Gość Bliska
tak szczerym czxyli kocham tę to tamtą nie wynoszę na ołtarzę. Nie gram. I tylko tacy ludzie są szczęśliwi. Dekalog w tym bardzo pomaga. A co masz na myśli, że ktoś mówi, że chce kazdy szczescia? Ale jakim kosztem? Poprzez wyrachowanie? podstepem? a potem sie pieknie tłumaczy: ja chcialam byc kochana. No po fakcie to sie kazdy pieknie tłumaczy. A czyny swiadcza o człowieku, wyrachowana kobieta zawsze pozostanie wyrachowana zapomniałam dopisac kocham Cię... wiesz co masz czynić:) jak kochamy to bardzo sie staramy czynem słowem gestem bardziej niż jesli chodzi o koleżankę

W codzienności zycia czasem cięzko.... Rozpędzona machina czasu kradnie nam cudowne chwile, wyrywam je dla każdego gestu dotyku i słowa. Mam to co pragnąłem, więcej niż chciałem, żyje i szczęscie mnie otacza mam marzenia plany, sny... Zacząłem śnić i to dobre sny.