Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akir

bialy jezyk

Polecane posty

Gość akir

dlaczego za kazdym razem jak sie budze mam bialy nalot na jezyku, czy tez tak macie?? czy to jakas choroba??

Gość odwodnienie

Gość akir
tzn co za malo pije wciagu dnia?

Gość syn ma
tak od urodzenia ,a teraz ma 19 lat i ciągle mowiono nam że taka jego uroda.

Gość odwodnienie
jak ja malo pije WODY w ciagu dnia to tez mam bialy jezyk ;) sprobuj pic wiecej wody, powinno byc lepiej i znow bedziesz miec rozowy jezyk ;)

Gość akir
to co mam pic na sile? czy chodzi tu konkretnie o wode mineralke lub przegotowana czy poprostu powinienem pic wiecej plynow?

Gość praca idzie do mnie
nie pal fajek!!!!!

Gość akir
ale jak nie palilem to tez tak mialem zaczelo sie to jak mialem okolo 18 lat i trwa do dzis

Gość może grzybica
u mnie to sie pojawiło w wieku ok 16 - 17 lat i podejrzewam że po leczeniu antybiotykami, po prostu grzybica. Nie do usunięcia, z tym się już żyje do końca 🖐️

Gość moze i grzybica
Rozciencz Citrosept i plucz, powinno pomoc.

Gość To mi wygląda na grzybicę
Pij jogurty i dużo wody, unikaj słodyczy, myj cały język szczoteczką z pastą

Gość nie wiadomo tak naprawdę
jest kilka wersji: albo grzybica tak jak mówią - wtedy kanał nic z tym raczej nie zrobisz bo grzyba jest bardzo ciężko się pozbyć. Albo po prostu bakterie, tutaj niektórzy polecają picie dużej ilości wody i to pomaga bo zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej, które się spłukuje po prostu. Ale nie na grzyba! Jest zatem teoria że taki białawy nalot to po prostu martwe bakterie, normalna reakcja organizmu, tylko pytanie dlaczego pojawia sie w pewnym wieku i dlaczego jedni to mają a inni nie. W każdym razie lekarze sami nie wiedzą 🖐️

Gość myj szczoteczką język
ale bez pasty. Pasta do zębów nie jest zbyt zdrowa i zawiera toksyczny fluor przede wszystkim, ranić język szczotką i wcierać w to pastę to nie jest najlepszy pomysł.

Gość czyszczenie jezyka
gowno da!,wkurza mnie takie puste gadanie ,haha pomoze spoko na 15 minut potem wraca;/ . Ilesz masz lat -15? Jakbys była troszkę starsza to osoby w takim wieku wiedza co robic.bierz dupe z domu idz zrob wymaz na bakterie ,grzybki,drozdzaki,gronkowca,candidas i po sprawie napewno cos wyjscie,i nie słuchaj takiego pieprzenia:czyśc jezyk szczoteczka,,jak wyjdzie cos ,to lekarz przepisze antybiotyk zejdzie po 5 do nerek po 7 dnich bedziesz miec jezyk jak nowy p.s wiem co mowie ,zylem w takiej ciemicy ze bialy jezykiem 2 lata ,i kiedys mnie olsnilo!,powodzenia p.s jest nic nie wyjdzie do gastrologa ,problemy z zolądkiem

Gość no no a to ciekawe rzeczy
sie dowiadujemy, weź daj nazwe tego specyfiku na candide i gronkowca bo miliony ludzi z kandydozą czekają na takie info :D

Niestety prawdopodobnie twój organizm jest osłabiony i tak jak wyżej napisane może to być grzybica. Też miałam nalot biały na języku i dostałam grzybka, ale pochwy:( Ginekolog przepisał mi Flumycon doustnie i ten nalot po tygodniu zniknął.

Gość pani z Polski
ja mam biały język bo mam zaburzenia w trawieniu i refluks przełykowo żołądkowy,takze możliwości wiele i warto sie przebadać

Może to być objaw odwodnienia i wysuszenia śluzówek (spanie z otwartymi ustami), grzybica jamy ustnej, leukoplakia (białawy nabłonek, który jest traktowany jako stan przedrakowy, najczęściej na bocznych częściach języka). Najlepiej, jeśli obejrzałby to lekarz i stwierdził po zbadaniu i w razie potrzeb - pobraniu wymazów, czy potrzebne jest leczenie.