Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaga_1990

płodne/niepłodne

Polecane posty

Gość jaga_1990

Witam, chciałabym dokładnie dowiedzieć się kiedy występują dni płodne/niepłodne u kobiety. :) Tzn. dokładnie po ilu dniach po @ są płodne? :) Szukałam różnych informacji w internecie, ale nie mogę nic konkretnego znaleźć. Ewentualnie jeżeli któraś z was miałaby link do schematu (obrazkowego :P) to bym poprosiła ładnie :) Pozdrawiam.

Gość gdyby to było takie proste
to nikt by nie wymyślał innych zabezpieczeń. Jeśli chcesz wiedzieć dokładnie to idź do wróżki. Może ona ci powie

Gość jaga_1990
dzięki, bardzo miło z Twojej strony. Chodzi mi o schematy ogólne. Tylko, że w necie nie mogę nic znaleźć dokładnego.

Gość gdyby to było takie proste
Kalendarzyk małżeński Jeszcze niedawno bardzo popularna była metoda kalendarzowa, czyli tzw. kalendarzyk małżeński. Metoda ta jest oparta na badaniach Ogino i Knausa, którzy w latach 30. XX wieku dowiedli, że owulacja ma zawsze miejsce 14 plus (minus) 2 dni przed kolejną miesiączką, a nie w połowie cyklu i nie w jego 14. dniu, jak do tej pory uważała większość ludzi. Cykle miesiączkowe zdrowych kobiet są uznane przez endokrynologię ginekologiczną za regularne, jeśli występują ze stałą częstością plus (minus) 7 dni, wobec czego ich długość może się wahać od np. 21. do 35. dni. W tym przypadku owulacja może wystąpić już w 5. albo dopiero w 23. dniu cyklu. W metodzie kalendarzowej należy powstrzymać się od stosunków przez 9 dni w cyklu miesięcznym kobiety, na około 9-18 dni przed spodziewanym krwawieniem. Moment pojawienia się tego krwawienia wyznacza się na podstawie długości ostatnich 6-9 cykli miesiączkowych, biorąc także pod uwagę okres przeżycia komórki jajowej po owulacji (2 dni) i plemników po ejakulacji (czyli po wytrysku do dróg rodnych kobiety - nawet do 5-7 dni). Metoda jest prosta i - wydawałoby się - logiczna, jednak z uwagi na zbyt dużą zawodność już się jej nie zaleca (mimo to nadal wiele osób ją stosuje). Zwolennicy antykoncepcji naturalnej polecają obecnie metody: termiczną oraz obserwacji śluzu szyjkowego lub połączenie tych dwóch sposobów (metodę objawowo - termiczną).