Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość semmi

USG dopochwowe

Polecane posty

Gość semmi

czesc, mam pytanie czy ktoras z was miala juz robione usg dopochwowe? troszke denerwuje sie i nie wiem co i jak-wiec bede wdzieczna za wszelkie wiadomosci ;)

To nic strasznego:)lekarz jest bardzo delikatny i ogląda na ekranie twoje jajniczki,macicę i robi pomiary:),patzry czy nie ma żadnych torbieli itpJa zawsze proszę by pokazał co i gdzie jest:)

Gość mala83.
trzeba miec do badania pelny pecherz?

Gość grucha1234
nie trzeba

Gość mala83.
wlasnie wiem ze do USG jamy brzusznej trzeba, ale zastanawialam sie czy do miednicy mniejszej tez:D THNX niedlugo mnie to czeka. jak drogie u Was to USG priv? u mnie 50 zl. to duzo? i tak zastanawiam sie nad zmiana lekarza:/

Gość mala83.
niby taka bzdura a jakby czlowiek nie wiedzial to badanie niewiarygodne moze byc:/

mala83---> ja płacę 60 zł za wizytę i w ramach tego mam zawsze USG dopochwowe (jak ktoś nie może, to jest przezbrzuszne).

Gość mala83.
dzieki- nomina.

Gość zaniepokojonawwwwwad
a ja mam pytanie, czy takie usg dopochwowe jest dokladne??? mialam takie badanie bo bolal mnie jajnik. Lekarka powiedziala ze ejste wszytsko w porzadlu....mam bardzo nieregularne miesiaczki i dlugie cykle, nie wiem co jescze zbadac, niepokoje sie.... cce miec dzieci w przyszlosci a nie wiem czy mam owulacje....

Jest dokładne, bo USG polega - w uproszczeniu - na tym, że emitowane ultradźwięki odbijają się od poszczególnych przeszkód (narządów, zmian na nich itd.) i to jest przetwarzane na obraz. Jeśli tam nic nie ma, to na monitorze nic się nie pokaże. Większym problemem jest kompetencja lekarza, bo oni czasem potrafią widzieć cuda wianki (lekarz mojej babci cmokał kiedyś z zachwytem nad świtnym wyglądem jej woreczka żółciowego, którego nie miała od 30 lat :) ), a czasem nie widzą bardzo wyraźnych zmian. Bolący jajnik może natomiast wyglądać na USG zupełnie niewinnie, bo to znaczy tylko tyle, że nie jest powiększony, nie ma zmian ani nic niepokojącego w jego wyglądzie.

Gość Zbadaj
hormonki-a szczególnie prolaktyne.

Gość semmi
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi! :D usg mam w srode po swietach...no coz...oby nie bylo zle-choc i tak bede sie denerwowac...;)

Gość smaczny kes
a usg brzuszkowate to jakie jest? bo tez chcialąm sobie zrobic usg bo jajnik czasem mnie boli weic to bedzie usg dopochwowe, a sa jeszcze inne usg?

Gość male pytanko
a czy usg dopochwowe mozna robic jak ma sie jajeczkowanie?

Gość babka pieskowa
Hej, a ja mam tez mieć niedługo to badanie; chciałam się upewnić czy jakoś trzeba się do niego przygotować, bo tego nie wiem? Cieszę się, że nie boli, a czy coś czuje się "po"? Dzięki za odpowiedzi :)

Gość Madame
Badanie wykonywane jest na leżance, nie na fotelu. Leżysz z szeroko rozłożonymi nogami, lekarz rozchyla ci wargi sromowe jedną ręką, a drugą wkłada sondę "dowcipną". Potem wierci nią w różne strony. Mnie ostatnio kazał pod pupę włożyć dłonie zaciśnięte w piąstki, chodziło o podniesienie miednicy. Po badaniu czujesz się tak, jakbyś zrobiła sobie dobrze długim wibratorem... Mam dość często robione takie badanie i bardzo je lubię. Mam przystojnego lekarza :)

Gość xyzwan
bale wy baby macie posrane w tych glowach ,jak taki przystojny to mu powiedz zeby cie przelecial natym fotelu.ps. ciekawe co twoj maz na to...