Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa346

czy to przesad czy to prawda?

Polecane posty

Gość nowa346

to prawda ze nie powinno sie nic kupywac dla dziecka zanim nie minie 4,,5 miesiecy ciazy?.Zastanwia mnie to jestem w 10 tyg.i chcialabym juz zaczac cos kupywac jakies icuszki itp.od stycznia porod mam na lipca zamierzam sporzadzic liste niezbednych rzeczy do pokoiku dziecka typu lozeczko ,wozek ,krzeselko itp.,chce kupowac po jednej -dwoch rzeczach na miesiac zeby juz w momentu porodu wszystko miec przygotowane i tez nie odczuc tego finansowo9bo przeciez jesli co miesiac bede kupywac potrochu to sie tego tak nie odzczuje niz wszystko na jeden raz) ,myslicie ze to jest zly pomysl?

pewnie że to jest głupi przesąd, podobno w stanach kupują calutkie wyprawki i nie przejmują się jakimiś zabobonami. Na pocieszenie powiem CI że ja zakupy zaczelam robić od 14 tc :) Leżałam na sali z dziewczyną, która nie robiła absolutnie żadnej wyprawki przed porodem. Efekt był taki, że jak ona leżała z dzieckiem w szpitalu, mąż zamiast siedzieć z nimi biegal po sklepach i kupował kompletnie wszystko tj od łóżeczka po krzesełko samochodowe, co chwilę dzwonił i pytał w jakim kolorze itp :O Nie wiem kiedy potem zrobili pranie i wszystko wyprasowali - przerąbane

Gość nie wolno nic kupywać
a kupować chyba można

Gość kupOwać
polska jezyk, trudna jezyk

Gość lilaróż
Ja nie jestem przesądna, jednak powiem ci tylko, że moja siostra 8 lat temu spodziewała się córki, dziecko umarło. Ból pozostał do dzisiaj. Nie wiem czy chciałabyś patrzeć w takim wypadku na tę wyprawkę. Oczywiście życzę ci najzdrowszego i najpiękniejszego maluszka na świecie.

ja wolałam zrobić wyprawkę wcześniej, ponieważ nie należę do osób oszczędnych i trudno było by mi zaoszczędzić tyle pieniędzy, przecież to kupa forsy ....

Gość nowa346
Chce kupic :łozeczko ,wozek dostaniemy ,mysle o kojcu-nie wiemczy jest przydatny ,krzeselku do siedzenia chodziku ,tylko na ten chodzik to chyba troszkie za wczesnie ,wlasnie uscislij mi liste przedmitow ktore powinnam mieć (omijajac sprawe ciuszkow)

zdecydowanie jest to fakt potwierdzony naukowo .... w \'57 holenderski specjalista Gerlandh Khaarf zajmujacy sie badaniem przesądów zdobył za to nagrodę Nobla ...

ja zaczełam KUPOWAĆ od 7 miesiąca.... ubranka i najpotrzebniejsze drobiazgi-termometr do wody, szczoteczkę do włosków, buteleczke, recznik do kąpieli, dwa rozki- to juz mam. w tym tygodniu bede miała wanienke a lozeczko zamówie w sklepie i odebran bedzie albo tuz przed porodem albo juz po. na wozek mam czas bo rodze w lutym wiec i tak odrazu nie wyjde z malenstwem-narazie tylko przeglądam i staram się znalezc najlepszy i w miare niedrogi.

PIELUCHY I POŚCIEL: 20 szt pieluch tetrowych pieluchy jednorazowe 4 pieluchy flanelowe becik-rożek 1 kocyk lżejszy 1 kocyk ciepły 2 komplet pościeli poszewki na pościel i kocyki 2 prześcieradła 2 duże ceratki do łóżeczka i jedna ceratka do wózka. KĄPIEL I PIELĘGNACJA: wanienka 2- ręczniki mydło dla niemowląt termometr kąpielowy myjka oliwka krem do pupy chusteczki nawilżające waciki i patyczki z wacikami szczotka do włosów nożyczki do paznokci plastikowy pojemnik na brudną bieliznę proszek do prania bez fosforanów APTECZKA: 70% roztwór spirytusu jałowe gaziki termometr gruszka do nosa sól fizjologiczna KARMIENIE: wkładki laktacyjne odciągacz pokarmu butelka ze smoczkiem AKCESORIA: wózek łóżeczko blat do przewijania fotelik samochodowy lampka nocna torba z przegródkami na spacer

Gość nowa346
dziekuje kochane i jak komus jeszcze przyjdzie cos do glowy to prosze napisac

oooooo nie działa , wpisz sobie w szukaj WYPRAWKA , znajdzie CI pełno tego typu topiców :)

jeszcze do szpitala dla przyszłej mamy przydadzą się: dwie koszule rozpinane z przodu lub specjalne do karmienia. szlafrok dwa staniki do karmienia wkładki laktacyjne majtki poporodowe + wkłady

Nie jestem przesądna ale że pierszą ciąze poroniłam gdzie zdąrzyłam kupić 2-3 śpioszki to przy tej ciązy nie kupowałam tak szybko.Poniewaz pamiętam jak serce mi pękało jak poroniłam i patrzyłam na te ciuchy,ukoiło wywalenie ich.Teraz jak chodziłam z kacperkiem w ciązy to dopiero zaczełam kupywac co nie co (tylko najbardziej potrzebne rzeczy ) w 7-8 miesiącu kiedy zagrożenie mineło(miałam ciąze zagrożoną)

Moim zdaniem w żadnym przesądzie nie ma ani krzty prawdy, ale są ludzie którzy w to wierzą i staram się szanować ich zdanie na ten temat. Mam już zrobioną listę potrzebnych rzeczy dla dziecka i stopniowo staram się kupować i tym samym wykreślać z listy rzeczy, w które już się zaopatrzyłam. Nie mam jeszcze łóżeczka, ale za to kupiłam kilka kocyków i komplet pościeli. Póki co przymierzam się do zakupu wózka, ale nie podjęłam jeszcze ostatecznej decyzji, co do tego, jak ten wózek powinien wyglądać. Kupiłam za to sporo ciuszków i kilka maskotek, ale to na razie same drobiazgi.

to zalezy od ciebie..ja na ogol nie jestem przesadna ale nie kupuje ciuszkow bo mojej kolezance wychodzilo ze bedzie miala dziewczynke a uropdzil sie chlopczyk a wszystko mieli pod plec piekniejsza...

ja mialam wszystko gotowe w piatym miesiacu:-D nie moglam sie doczekac:-D w pozniejszej ciazy kupowalam juz ubranka wieksze albo cos co mi sie spodobalo. jednak glowe mialam juz wolna,bo wszystko co potrzebne bylo juz na poleczkach:-) zreszta tak uwielbialam te ciazowe zakupy,ze pod koniec mialam wiekszosc potrzebnych ubranek dla 1,5 latka:-D to jest swietne uczucie -byc przygotowana i kupowac juz tylko dla przyjemnosci:-) w zadne zabobony nie wierze,ale czekalabym do konca 3 miesiaca,wtedy juz raczej na pewno ciaza sie utrzyma:-)

aaa wlasnie ,co do kolorow to nie kupowalam nic rozowego i malo z niebieskiego.dlatego moja corka nosila wiekszosc rzeczy zoltych,zielonych,mnostwo bialych,kremowych. potem znajomi przynosili i tak wszystko rozowe:-D

Gość przecudne dziecko
Agais----> Twoja Emilka jest prześliczna, na pewno jesteś z niej bardzo dumna:D

pewnie,ze jestem:-) jest cudowna,przesliczna,kochana,i taka jeszcze malenka...:-)

Gość JAKK JUZ WSPOMNIANO POWYżEJ
mówi sie kupOwać, a nie kupYwać;)

Gość gosc...
wg mnie lepiej poczekac... takie rzeczy krótko sie uzywa, dziecko wyrasta w ciągu tygodnia dwoch (czasem z ubraniem nie trafi sie w pore roku) .... bywa ze nie zdazymy uzyc tego... poza tym przewaznie rodzina i znajomi maja takie uzywane rzeczy ... po co wydawac niepotrzebnie kase... my kupilismy tylko: fotelik ten pierwszy do pół roku (bo nastepny dostaliśmy) przewijak i rzeczy osobiste typu kosmetyki, waciki itp (ktore lepiej kupowac w ostatniej chwili ze wzgledu na termin waznosci) i butelki, wózek kupiłam też czapeczke jak dziecko mialo pół roczku bo akurat tejnie dostalo i ubranie do chrztu i pieluchy tetrowe 40 sztuk (bo planowalismy nie uzywac jednorazówek) (okazalo sie ze w rodzinie kuzynce zostalo ponad 50 pieluch wiec niepotrzebnie kupilismy tak duzo... dodatkowo pieluchy jednorazowe 1 opakowanie.. to wszysko co kupilismy dal dziecka a zaoszczedzone pieniadze przeznaczyliśmy na płatne szczepionki ktore maja mniej skutkow ubocznych niz te oferowane na kase chorych wg mnie nie warto za wczesnie nic kupowac bo to tylko niepotrzebne wydawanie kasy ... póxniej sie okazuje ze mamy za duzo ciepłych spiochów, które sa dobre akurat w sam środek upalnego lata.... pozdrawiam Agata _________ www.getzzz.pl - pościel luksusowa

dlatego ja dokladnie myslalam nad tym,ile dzieciatko bedzie mialo miesiecy w jakiej porze roku:-) tak jak do 3 miesiaca moze byc ciagle malenkie jak i duuuze i grubiutkie-to pozniej sie mniej wiecej wszystko wyrownuje i mozna przewidziec. jednak nikogo nie namawiam,zeby robil tak jak ja-kupowal na duuuuzy zapas. dla mnie to bylo najlepsze,bo z natury jestem bardzo przewidujaca i przezorna,moze az do przesady:-) nie usiedzialabym spokojnie wiedzac,ze mam tylko spioszki na miesiac.ciagle bym sie zamartwiala co bedzie potem. druga sprawa to okazje. gdy kupuje sie z wyprzedzeniem trafia sie na rozmaite przeceny. a gdy TRZEBA kupic cos TERAZ bo cos robi sie za male,jestesmy zmuszeni brac to,co jest,nawet gdy cena jest wysoka.

Gość nie będę się ujawniać
bo zaraz każda naskoczy na mnie. Moje zdanie jest takie - nie kupować ! Najlepiej poczekać przynajmniej do 30 tygodnia ciąży. Ciążę są różne i różnie się kończą,nie daj Boże coś...nie będę krakała...ale co później taka kobieta pocznie.Każda rzecz kupiona będzie dodawała rozpaczy więc lepiej poczekać. Czasami w zabobonach jest coś z prawdy ale nie do końca. Jeżeli chodzi o wózek to też bym poczekała.Moda się zmienia,co rusz na rynek wychodzą nowe modele wózków.Może się okazać że jak będziesz w 9 miesiącu to ten wózek na który miałaś takie oko kosztuje o 20 % mniej.