Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Ma艂gosia20

Filologia angielska

Polecane posty

Go艣膰 Ma艂gosia20

Powiedzcie mi czy warto studiowac filologie angielska?Jaka prace mozna po takich studiach dostac.I czy te studia sa bardzo trudne,czy raczej da sie na nich wytrwac?Prosze o odpowiedzi!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jaaaaaaaaaaaapww
nie warto

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anitaaa
jak bedziesz sie przykladac, to na pewno skonczysz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anitaaa
ja Cie to interesuje, to na pewno warto studiowac, a prace mozna zlaezc po tym tylko niekoniecznie taka jaka Ci bedzie pasowac

Udost臋pnij ten post

Praca - g艂ownie bycie nauczycielem. Nie czarujmy si臋, wi臋kszo艣膰 b臋dzie pracowa膰 w szkole.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 1324567890
Filologia angielska to wg mnie dzis najbardziej oplacalny kierunek studiow.sama mam zamiar ja studiowac gdyz przyszlosc mnie bedzie czekac nieziemska!nie sluchaj tych ktorzy wypowiadaja sie o tych studiach niepochlebnie bo albo nie maja o nich pojecia albo po prostu nie umieja angielskiego:)heh. po filologii mozesz uczyc w szkole, udzielac korepetycji, stworzyc wlasna firme czy byc tlumaczem!z filologia mozesz wszystko

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lkhj.yij
"mo偶esz wszystko";) dobre.. mo偶esz np. zarabia膰 1000z艂 w szkole pa艅stwowej i do tego udziela膰 kork贸w za 30z艂/godzin臋 i jeszcze szk贸艂ka prywatna...zarobisz si臋...jakie艣 10h/dziennie. My艣lisz, 偶e za 1000-2000z艂. sta膰 Ci臋 na godne 偶ycie? np. kupno mieszkania w wi臋kszym mie艣cie? Twoja zdolno艣膰 b臋dzie gorzej ni偶 kiepska... Reasumuj膮c...znajd藕 bogatego faceta i realizuj si臋 w szkole, wyjed藕 za granic臋 po studiach albo ubezpiecz si臋 drugim fakultetem. POWODZENIA

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂gosia20
Kochani!Poradzilam sie mojej mamy co mam zrobic(jest nauczycielka jezyka polskiego).I wiecie co?Ten pomysl z filologia angielska bardzo sie jej spodobal!Jest zachwycona!Powiem wam,ze do niedawna naprawde nie mialam pojecia co chce robic w zyciu,kim chce zostac,w jakim zawodzie pracowac.A teraz juz to wiem.Wiem czego tak naprawde chce,wiem co chce robic w zyciu.I to jest takie piekne.Chce uczyc dzieciaczki w szkole,chce zostac nauczycielka. Najwspanialsze jest to,kiedy czlowiek wie co chce robic w zyciu. Pozdrawiam was wszystkich!Buziaczki!jestem szczesliwa :).

Udost臋pnij ten post

Ja jestem na 1 roku filologii angielskiej i nie 偶a艂uj臋 wyboru. A ju偶 na pewno nie boj臋 si臋, 偶e nie znajd臋 pracy. Korki mo偶na dawa膰 zawsze, za艂o偶y膰 szko艂臋 j臋zykow膮 te偶, mo偶na zosta膰 t艂umaczem, pracowa膰 na uczelni. Ma艂o mo偶liwo艣ci ?? Bo mnie si臋 wydaje, 偶e po takich studiach o prac臋 nie trudno. Mo偶e o tak膮, kt贸ra w 100% zadowoli i da poczucie satysfakcji trudno, ale kto powiedzia艂, 偶e b臋dzie 艂atwo ? Zreszt膮 nigdy nie ma si臋 wszystkiego od razu. Ja sama zamierzam wzi膮膰 drugi fakultet na drugim roku, ale nie dlatego, 偶e si臋 boj臋, 偶e po studiach zostan臋 z niczym tylko dlatego, 偶e interesuje mnie jeszcze bardzo drugi kierunek :) Pozdrawiam wszystkich studiuj膮cych anglistyk臋. Je艣li macie jakie艣 pytania dot. studi贸w to ch臋tnie odpowiem. Mimo, 偶e to dopiero 1 rok ju偶 nam troch臋 m贸wili co i jak :) :P

Udost臋pnij ten post

To studia dla pasjonat贸w, ktorzy nie boj膮 si臋 sleczenia nocami nad ksiazkami i slownikami. Ci ktorzy id膮 tam bo nie wiedzieli jaki kierunek wybrac wymi臋kaj膮 po 2 tygodniach, gora po kilku miesi膮cach. Zycie anglisty tez nie jest takie r贸偶owe - grunt to dobra organizacja czasu, ja pracuj臋 w szkole podstawowej (by miec socjal, skladki ZUS itp), a popoludniami w j臋zykowej wi臋c zapieprz jak cholera, no ale jakby nie by艂o jedna wyp艂ata spokojnie zostaje na koncie a zyj臋 z drugiej i nie narzekam, no moze tylko na brak zycia towarzyskiego, ale za to wolne czas spedzam na zakupach :) Ps. Idac na anglistyke trzeba miec jezyk opanowany na poziomie powiedzmy CAE, bo to nie kurs j臋zykowy jak niektorzy my艣l膮. Wi臋kszosc przedmiotow od razu jest in English ale mam nadzieje ze to oczywiste.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lucynka20
Mnie tez interesuja takie studia.Bardzo lubie angielski,lubie sie go uczyc.Mozna powiedziec,ze to moja pasja.Takze zastanawiam sie nad filologia angielska.Ale po tych studiach chcialabym pracowac w szkole,uczyc dzieciaczki.To moje marzenie. Ma艂gosia20 napisala,ze zamierza studiowac anglistyke w kolegium nauczycielskim.I w zwiazku z tym mam pare waznych pytan.Czym sie rozni takie kolegium od zwyklej uczelni?Gdzie lepiej studiowac-w kolegium czy w normalnej uczelni?Prosze,porad藕cie.

Udost臋pnij ten post

Lucynka 20 - jeste艣 moja imienniczk膮 :) Kolegium r贸zni sie od anglistyki na uniwerku bo s膮 to studia zawodowe przygotowujace przyszlych nauczycieli, takze jest np. wiecej metodyki. Nie wiem czy tak jest wszedzie ale kolegium zatrzymuje sie na etapie licencjatu, wiec jesli chce sie byc mgr to potem trzeba dorobic te 2 lata na st. uzupe艂niaj膮cych. ps. polecam forum na http://www.ang.pl - tam jest mn贸stwo informacji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ha-ha Fences
Czym si臋 r贸偶ni kolegium od uniwersytetu? Ot贸偶, moja droga, uniwersytet daje Ci wykszta艂cenie na wskro艣 humanistyczne. Na filologii angielskiej pr贸cz przedmiot贸w z ga艂臋zi j臋zykoznawczej ( opisowych, kontrastywnych, historycznych i oczywi艣cie z praktycznej znajomo艣ci j臋zyka), masz r贸wnie偶 do czynienia z literaturoznawstwem (zaj臋cia z historii literatury, intepretacji, teorii bada艅 literackich). Ja na pierwszym i drugim roku aglistyki na U艢 mia艂am r贸wnie偶 艂acin臋, a nawet estetyk臋 ;-). Poza tym na specjalno艣ci nauczycielskiej nie omijaj膮 mnie takie atrakcje jak psychologia, pedagogika czy metodyka... Studia na uniwersytecie nie j膮 por贸wnywalne do studiowania w kolegium j臋zykowym - kolegium to szk贸艂ka niedzielna w tym zestawieniu. Reasumuj膮c, studia filologiczne na uniwersytecie s膮 dla ludzi z powo艂aniem humanistycznym, studia j臋zykowe w kolegium dla tych, kt贸rzy maj膮 mniejsze ambicje. A, zapomnia艂abym... wymagaj膮 systematyczno艣ci, zapomnij, 偶e b臋dziesz si臋 uczyc tylko w trakcie sesji :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lucynka20
To jesli ja bardzo chce zostac nauczycielka jezyka angielskiego to gdzie radzicie mi isc na studia:do kolegium czy na uniwersytet?Ja juz sama nie wiem jaka szkole wybrac.Dzieki Ma艂gosi20 znalazlam takie interesujace Pierwsze Nauczycielskie Kolegium J臋zyk贸w Obcych w Sosonowcu http://www.znkjo.republika.pl/nkjo1/index.htm. Ta szkola wydaje mi sie fajna.Ale ja jzu nie wiem jaka wybrac. Bardzo prosze o porady.

Udost臋pnij ten post

nie zgadzam si臋 z Ha-ha Fences. My艣l臋 偶e jesli komu艣 zalezy tylko na uczeniu to wi臋kszy warsztat zdob臋dzie w艂asnie w kolegium, natomiast jesli ktos chce w przyszlosci robic cos wiecej niz teaching (np. by膰 tlumaczem) to magisterka z filologii jest nieodzowna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lucynka20
Magistra to musze zrobic na pewno.MI tylko chodzi o to,czy dobrze zrobie jesli pojde do takiego kolegium nauczycielskiego.I jeszcze mam jedno pytanie do osob,ktore studiowaly badz studiuja w takim kolegium.Czy tam jest ciezko przetrwac,czy jest duzo nauki,itp?Kiedys studiowalam prawo i wiem jaki koszmar tam przezylam,dlatego,nie chcialabym jeszcze raz powtorzyc tego samego b艂edu.Prosze o odpowiedzi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 motyla noga
Do艣膰 trudno, ale do zrobienia. Nie zgadzam si臋 z opini膮, 偶e kolegium to szk贸艂ka a prawdziwa nauka jest na filologii, z tego co wiem na filologii wiele przedmiot贸w wyk艂adanych jest w j. polskim. W kolegium wszystkie przedmioty wyk艂adane s膮 w j. angielskim. Poza metodyk膮 w programie jest r贸wnie偶 psychologia, psychopedagogika, j臋zykoznastwo, historia j臋zyka, literatura angielska i ameryka艅ska, historia i kultura obszar贸w angloj臋zycznyh itd. Jak zawsze wypowiadaj膮 si臋 osoby, kt贸re ma艂o wiedz膮 o kolegium j臋zykowym...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lucynka20
Kochana,bardzo ci dziekuje za ta wypowiedz.Uwierz mi,ja jestem os贸bk膮 bardzo zawzieta jesli chodzi o dochodzenie do cel贸w w zyciu.Wiec na pewno sobie poradze.Najwazniejsze jest to,ze w koncu wiem czego chce,wiem co chce robic w zyciu.I wytrwale bede do tego dazyc.Z tym prawem na Usiu mi niestety nie wyszlo,ale tylko dlatego,ze tonie byly studia jakie sobie wymarzylam.Praca po tych studiach tez nie za bardzo mnie pociagala-same stresy.To nie dla mnie.Wole spokojnie sobie pracowac w szkole uczac dzieciaczki.To jest to co chce w zyciu robic.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lucynka20
Z tego wszystkiego zapomnialam zapytac sie o najwazniejsza rzecz.Dowiedzialam sie,ze zeby dostac sie do tego kolegium trzeba zdac egzamin,ktorytrwa 2,5 godziny i przejsc rozmowe kwalifikacyjna.Powiedzcie mi jak to mniej wiecej wyglada ten egzamin i rozmowa kwalifikacyjna?Czego sie uczyc zeby to wszystko zdac?Z czego sie mniej wiecej przygotowac,itp?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ha-ha
Jak zwykle wypowiadaj膮 si臋 osoby, kt贸re nie wiedz膮, co m贸wi膮 - racja. Sk膮d wytrzasn臋艂a艣/-膮艂e艣 taki news, 偶e na filologii "wiele przedmiot贸w wyk艂adanych jest po polsku"? Owszem, filozofia, estetyka i lektorat z 艂aciny prowadzone by艂y po polsku, ale przede wszystkim trzeba pami臋ta膰, 偶e to nie s膮 zaj臋cia kluczowe dla anglistyki, poza tym - nie ma kadry, kt贸ra poprowadzi艂aby filozofi臋 po angielsku... Kolegium jest mniej wymagaj膮ce, wiem, co m贸wi臋, bo przez rok dzieli艂am mieszkanie z dziewczyn膮, kt贸ra studiowa艂a - nomen omen - w kolegium nauczycielskim w Sosnowcu na Ko艣cielnej. Zgadza si臋, kolegium jest NAUCZYCIELSKIE, i lepiej spe艂ni wymagania os贸b, kt贸re planuj膮 zosta膰 nauczycielami... i takich os贸b jest wi臋kszo艣膰. Tylko sk膮d si臋 potem bierze brak szacunku do nauczyciela? Gruntowna wiedza r贸wna si臋 autorytetowi. Na lito艣膰 bosk膮, nauczyciel nie powinien by膰 zredukowany do roli chodz膮cego s艂ownika! 呕eby przekazywa膰 wiedz臋 nie wystarczy zary膰 s艂ownictwo i przeczo艂ga膰 si臋 przez podr臋cznik do metodyki ... trzeba si臋gn膮膰 g艂臋biej. Lucynka, masz mam臋 polonistk臋... czy ka偶dy Polak m贸wi膮cy dobrze po polsku mo偶e by膰 nauczycielem j臋zyka polskiego? Zastan贸w si臋. Ja nie polecam kolegium... Spr贸buj do nas na 呕ytni膮, mog臋 Ci udzieli膰 wskaz贸wek ;-)

Udost臋pnij ten post

ja sko艅czy艂am filologie i w kazdym semestrze byl tylko jeden przedmiot wykladany po polsku (oczywiscie przedmiot typu psychologia, pedagogika, etyka, logika itp). Teraz pracuj臋 z ludzmi po kolegium i widze ze s膮 bardziej przygotowani do nauczania, wiec nigdy nie powiedzialabym ze jest gorsze - wszystko zalezy od celu nauki, ale filologia jest za to bardziej wszechstronna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lucynka20
A powiedzcie mi cos o egzaminach wstepnych do takiego kolegium.Czego mniej wiecej trzeba sie uczyc,do czego przysiasc,itp.

Udost臋pnij ten post

Watro, polecam U艣, 艣wietne przygotowanie pedagogiczno-humanistyczne :) >>pozdro dla ha-ha Fences (wyk艂ad z prof. S艂awkiem ?? ;) )

Udost臋pnij ten post

je艣li chodzi o egzaminy to 偶eby za bardzo si臋 nie stresowac warto by膰 na poziomie CAE i zna膰 multum s艂贸wek (przyda si臋 potem na kursie zintegrowanym)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestem na filologii

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestem na filologii
ech enter mi sie wcisnelo nie zaluje wyboru, jest po tym duzo mozliwosci zreszta to sa studia po ktorych tak nprawde mozna robic bardzo duzo rzeczy niekoniecznie bezposrednio zwiazanych z kierunkiem studiow (patrz mann chyba)

Udost臋pnij ten post

Mam pytanko:) bardzo chcia艂abym studiowa膰 filologie angielska i rozwijac znajomo艣膰 tego j臋zyka. Niestety nie mam 偶adnych certyfikatow i boj臋 sie, ze nie dam sobie rady:/ czy osoba bez certyfikatu nie ma szans??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kostaryk
Ja studiowa艂em filologie angielska na uczelni www.ignatianum.edu.pl w Krakowie i by艂o fajnie. Sporo student贸w z zagranicy i udogodnienia dla niepe艂nosprawnych.

Udost臋pnij ten post