Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agako

endometrioza

Polecane posty

Gość agako

Cześć! Niedawno wykryto u mnie endometriozę. Wiem już mniej więcej jak to przebiega. Powiedzcie mi czym byłyście leczone bo ja już miałam Danazol i Depoproverę i nic nie pomogło. Lekarz chyba też sam nie wie co ze mną robić. Operacja nie wchodzi w grę bo umiejscowiło się to cholerstwo w tzw. zatoce Douglasa i lekarz powiedział, że byłaby bardzo skomplikowana a i tak nie daje 100 % pewności, że będzie skuteczna. Zupełnie nie wiem już jak sobie z tym radzić. Co prawda nie mam już krwotoków - ale czasami boli jak diabli. Lekarz pociesz mnie, że wraz z menopauzą to się skończy - ale to jeszcze jakieś 15 lat.

Gość Ewa 105
na podsatwie jakiego badania mozna to wykryc? bo mnie zawsze podczas okresu boli z tylu w okolicy nerek, cholerny bol. wlasnie wybieram sie do lekarza i boje sie czy to nie jest endometrioza. a czy przez to moga byc jakies powiklania w ciazy

Gość stokrotkapolna79
Witajcie!! Wlasnie tydzien temu bylam u lekarza i wykryl u mnie endometrioze ktora umiejscowila sie w bliznie ktora mam na skutek cesarskiego ciecia.Jak narazie mam czekac na miesiaczke i zjawic sie u niego pierwszego dnia menstruacji,wspomnial cos o hormonalnym leczeniu. powiedz mi jak dalej przebieglo Twoje leczenie i czy udalo Ci sie wyleczyc....? pozdrawiam:)

Gość www.Endometrioza.Aid.pl
Najskuteczniejszą metodą diagnozowania i leczenia endometriozy jest laparoskopia, w trakcie której pobiera się wycinek do badania histopatologicznego i usuwa ogniska choroby. Jeśli chcecie poczytać więcej o laparoskopii, zapraszam tutaj: http://endometrioza.aid.pl/leczenie/leczenie-operacyjne/81-laparoskopia-wskazowki-przed-i-po-zabiegu.html

Witam ja mam taki problem mam 22 lata byłam u 3 lekarzy mam torbiel 3 na 2 endometrialna juz ponad poł roku i ona raz sie zmniejsza raz powieksza do tych rozmiarow nigdy nie była wieksza i lekarz dał mi na nia tabletki antykoncepcyje mam je brac dopoki nie bede chciała zajsc w ciaze jak sie zdecyduje na ciaze wyedy mam odzucic a o urodzeniu mozna myslec o operacji co wy na to myslicie czy nie bede miałą problemow jesli za ok 2 lata bede chciała zajsc w ciaze bo jak wiadomu dziecko to odpowiedzalnosc i trzeba byc w stałym zwiazsku zeby o tym wszystkim myslec (a tak naprawde to w przyszłosci bardzo chciałabym zostac mama) ale czy nie bedzie z tym problemow jeslij mam torbiel endometrialna?

Witam :) jestem po 2 zabiegach usowania endometriozy wraz z ogniskami chorobowymi. Mam 23 lata i mieszkam w uk. torbiele mialam 2 na lewym jajniku troche ponad 5 cm i zwykla torbiel na prawym ok 6cm. Operacja przebiegla w 2 stopniach najpier 1 odessanie plynu z torbieli ok1h w pelej narkozie potem 2 razy implany wywolujace menopalze i po 2 miesiacach 3h operacji i wyciecie torbieli. Teraz mam nadzieje ze uda mi sie dzidzia :) mialam przeczyszczone jajowody kontrastem podczas operacji a implanty spowodowaly zkurczenie sie torbieli to rozmairu ok2cm wiec mozna bylo usunac bez otwierania calego brzuszka. Po zabiegu wszytko boli wszczegulnosci plecy od gazow + za drugim razem wpuscili mi jakis plyn aby zapobiec sklejaniu nazadow wiec oj lewy bok wygladal jak nadeta zaba i byl bardzo wrazliwy. Blizny sa male w tym momecie mija mi 1.5 tygodnia od drugiego zabiegu i nadal odczuwam dyskomfort i niemoge spac na boku. przed operacja poprosilam o cewnik i to mi pozwolilo przespac spokojnie cala noc. :) Balam sie tych operacji ale za 2 razem szybciej do siebie doszlam nieukrywam brzuch boli ale 3-4 dni i juz malo z tego pamietalam nie jest to cos niewiadomo jak bolesnego, bardziej bola plecy i ramiona :) pozdrawiam