Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość H.

Naturalne przyciemnianie włosów

Polecane posty

Gość H.

Znacie jakieś domowe sposoby na przyciemnienie włosów? Moje włosy są koloru... jakby to powiedzieć... takiego złotego brązu. Niby ciemne, ale w słońcu wydaja się być złotawe. Chciałabym, żeby było poprostu ciemne, ale bez farbowania. Jakieś pomysły?:)

Gość a może coś ziołowego
tylko co?

ja stosuje henne z venity ale ta w pascie. mam brazowe ale po lecie jasnieja. chce zeby byly ciemne - po farbach zawsze byly czarne, a henna nawet jak trzymam godzine to i tak wychodzi brazowy kolor:) jaki intensywny. tylko sie zmywa troche ale nie szkodzi wlosom

hej dziewczynki a co do przyciemniania średniego blondu na ciemny blond, chodzi o to żeby był to odcien zimny a nie ciepły ( co to mojej karnacjii ) A słyszeliście możę o jakiejś dobrej szamponetce ciemny blond ?? P.S. do założycielki topicu : ja słyszałam o wywarze z orzecha włoskiego, kory dębu, ... szałwii... ale co dokładnie to daje to nie wiem :)

Płukanki z kory dębu, szałwi, maseczki z kawy, olejek rycynowy - to wszystko przyciemnia włosy. Tylko trzeba trochę postosować, żeby zobaczyć efekty. W zielarskich można kupic gotowe mieszanki ziół do przyciemniania włosów. Pozdrawiam:)

Gość NikiPlaymate
najleprzym sposobem jest .... garść upin orzechów włoskich gotować w pół l wody przez 30 min i potem we włosy wcierać ,.. pomaga przyciemnić włosy ale nie jest to zbyt trwałe

Gość Łupiny orzecha są dobre
tylko mają jedną wadę... skąd je wziąć wiosną, latem i zimą?

Gość Pauliannah
Polecam płukankę, którą sama używam. Do garnuszka wsypuję po łyżce wcześniej kupionej w aptece zuszonej kory dębowej, szałwii, skrzypu i pokrzywy (cena paczkie 2- 3 zł). Zalewam wrzątkiem i odstawiam na 4 - 5 minut. Potem po myciu włosów wlewam do jakigoś dzbanuszka odcedzony napar i wykonuję nim ostatnie płukanie włosów. Trzeba powoli wetrzeć. Efekt murowany...tylko UWAGA! Używajcie ciemnych ręczników do osuszania włsów :D Ja użyłam kiedyś białego...i zostały ciemne plamy(cóż...przynajmniej przekonałam się, że działa ;>)

Gość Mm.
Mam pytanie czy ten kolor z takiej ziołowej płukanki zejdzie po jakimś czasie (jakim?) czy zrobią się odrosty i bedzie tak jak z farbą?

Gość ykatyka
Jak długo trzeba płukać włosy w wywarze z kory dębu? Mam blond włosy, ale już po pierwszym zastosowaniu kolor zmienił się o ton na ciemniejszy, jednak nadal jest zbyt jasny, nie wiem jak długo powtarzać zabieg i czy coś on da. może lepiej zastosować inna metodę?

Gość ludzka rzecz
a co wy macie fo jasnych włosów?jeśli przez rok nie będzieddie przebywać na słońcu włosy trwale ściemnieją

Gość besamesinmiedoxd
Hej! ja mam kasztanowe włosy ale niektórzy sądza że one sa rude :/ co nie jest dla mnie miłe jak moge je pociemnić aż do efektu ciemnego kasztanu? pomocy!

Gość katarq
płukanka z łupin cebuli. Uzbieraj trochę łupin cebuli i zagotój. Gotój tak długo,aż woda będzie miała porządaną barwę i ciemny kolor. Taka płukanka nadaje kasztanowy odcień. Idealna do ciemnych włosów.

Gość besamesinmiedoxd
Dzięki ;)

Gość amelka-sramelka
Venita, Henna Color, Ziołowa odżywka koloryzująca z naturalnej henny- chciałabym lekko przyciemnić włosy. słyszałam że szmpony i pasty z tej kolekcji sa dobre. mam włosy kolory ciemny blond, a chcialabym brąz, tylko nie tak od razu, bo moja mama nie pozwala mi się farbować wiec musze miec mozliwość "zrzucenia" winy na płukanki z kory dębu, na ktore sie zgodizla. macie jakieś propozycje koloru, albo sposobu nakładania by efekt był taki jak chce? a może w ogóle cos innego? może wy mi pomóżecie!

Gość pomocniczka
ja polecam 2 zółtka jajka kurzego ubić z kilkoma kroplami oleju rycynowego i nałożyć na włosy na 20-30min. i spłukać PODOBNO DZIAŁA WIEM PRZEZ TO ŻE KUZYNKA STOSOWAŁA I TERAZ MA CIEMNIUTKIE WŁOSKI

Gość kakkak
mam pytanko co zrobic aby z "mysiowatego" bladu moje wlosy nabraly zlocistych odcieni??

Gość znawczyni0

Gość znawczyni100
wywar z kory debu lub z liści orzecha jest dobry dla koloru kasztanowego, a nie blondynek. prubowałam sama!!co prawda przyciemnia ale dopiero po 2 tyg. codziennego stosowania. włosy nie są wtedy rude, lecz ciemne ale z przebłyskami miedzi. ale lepsze to niż rude włosy!!

Gość mylena
a jeśli zastosowałabym hennę-po jakim czasie kolor zejdzie?

Gość 1Dara
ALE UWAGA! Wszystkie sposoby są być może skuteczne, lecz najlepiej spróbować na 1 paśmie włosa i na drugi dzień zobaczyć jaki kolor wyszedł. P.S. Ja mam jasno brązowe włosy i użyłam sobie wywaru z cebuli na drugi dzień wstaję i widzę że mam rude włosy! Ale miałam obciach w szkole, lecz po paru tygodniach kolor się zmył.

Gość Matylda93
Mam dokładnie ten sam problem: brąz z rudawym odcieniem. Kiedyś nawet je rozjasniałam, tzn. płukałam w wywarze z rumianku (najlepiej takiego świeżego, z pola, bo ten suszony ze sklepu nie daje efektów), ale teraz mam już dosyć. Niech będą ciemne, a nie takie niwiadomo jakie. Ja tez słyszałam o szałwi :) pzdr

Gość kwiateuszek ;D
Hej :** Ja mam włosy koloru jasnego brązu i czarną oprawę oczu ;/ Wygląda to troche dziwnie i dlatego chcialabym przyciemnić włosy ... Nie chcę zafarbować, bo włosy się niszczą, a po za tym później sa odrosty ... Co musiałabym zrobić żeby naturalnie przyciemnić włosy nie niszcząc ich ??

Gość Patuś ;P
Hej. mój naturalny kolor włosów to taki jasny blond. farbowałam włosy na ciemny blond ale potem zaczełam rozjaśniac az zrobiłam sobie pasemka rozjasniaczrem i bardzo mi sie rozjasniły i teraz chce je troszke przyciemnić. jak bardzo płukanka z kory dębu lub szałwi może mi przyciemnić włosy? z góry dziekuje ;*

Gość nitka358
szczerze mówiąc to jak włosy zareagują na przyciemnianie (naturalne przyciemnianie) zależy od włosów i od użytego środka przyciemniającego. Ja ostatnio próbowałam płukanek z dodatkiem rozmarynu. Naturalny kolor mam taki mysio-szarawy z lekkim odcieniem brązu, po rozmarynie stał się bardziej intensywny przy czym brąz zniknął :-) (chyba). Teraz przymierzam się do płukanek z herbaty - herbata też powinna włosy barwić, a jest przy tym super odżywką ( vide: http://szampony.net.pl/2010/09/24/herbata-na-wlosy/ ) i myślę, że dla podkreślenia brązu należałoby wykorzystać herbatę czerwoną (ale pewna nie jestem). Jutro zaczynam eksperymenty

Gość zUZANKKA
a CZY KTOŚ MOŻE WIE JAK NATURALNIE "ZRUDZIĆ" WŁOSY . Mam włosy w odcieniu miodu a chciałabym by były kasztanowe tylko oczywiście naturalne sposoby :)))

hmmm no chyba henna jest dobra a tak poza tym to kup sobie jakiś szampon, który zresztą ma jakies chyba ekstrakty z henny do ciemnych włosów, on nadaje niby ciemniejszego odcienia ale też nie oczekuj niewiadomo jakich efektów.

Gość Gavel
Nikt do tej pory nie odpowiedział, więc może jeszcze kiedyś tu trafisz. Podobno dobra jest do tego chna (nie mylić z henną). Jest naturalna, włosy stają się rudawe, ale ma kilka wad. Nie można po niej stosować farb chemicznych i jest niezmywalna.